brimikshallon

Alla inlägg den 4 maj 2020

Av Kerstin Frithiof - 4 maj 2020 08:22


Herre min Je´ så mycket det är som jag inte begriper..Framför allt fattar jag inte det här med  e n g e l s k a.. 



Jo då, jag kan både förstå och göra mej förstådd på det språket.. Vad jag däremot  i n t e  fattar är att så ohyggligt mycket ska  s ä j a s  och framför allt  s k r i v a s  på engelska.. TV-program och annonser leder stort därvid lag..


"Sale" står det med jätteversaler utanför klädbutiken.. Varför i Herrans namn.. Försäljning.. tillåmed utförsäljning eller  rea kunde väl duga.. Men nähä "SALE" ska det vara..


Om man hör vanligt folk prata i ett TV-program svänger dom sej hela tiden med engelska ord och uttryck.. Varför, frågar jag mej.. Har vi inte ord och uttryck i vårt eget språk som täcker det man vill ha sagt..


Nåja, svenskarna har i alla tider svärmat för det utländska.. För länge sen, när Frankrike var den ledande stormakten i Europa, var det givetvis franska.. Sen armbågade Tyskland sej fram, och då skulle svenskarna svänga sej med tyska.. Jo män..


Numera är det USA som dominerar världspolitiken, alltså pratar man och skriver amerikanska glosor och uttryck ända in i kaklet.. Tillåmed amerikanarnas  s l a n g  håller på att upphöjas till nån slags normalsvenska..


Idagens läge är det Kina, som är på frammarsch.. Det ska bli spännande att se hur annonserna och det allmänna sättet att uttrycka sej kommer att se ut om nåra tiotal år.. Den som lever får se..


Nåt  a n n a t,  som förbluffar mej är svenskarnas  h å r i g h e t.. Skägg på män, antingen dom klär i det eller inte, och långa svepande hårgardiner på kvinnor, antingen  d o m  klär i det eller inte..


Vart tog landet "Lagom" vägen.. Varför i Herrans namn måste alla se ut precis likadant.. Och  l å t a  likadant.. D e t  är för mej fullständigt obegripligt..


Nu har jag gnällt klart för den här gången.. Och går ut i köket och bakar ut min surdeg, som har stått och gottat sej över natten..


Skorpan åkte hem igår.. Hans matte förärade mej en flaska Faustino, som jag hade omförskämdheten att något smaka på i går kväll.. Det smakade bra..

 









Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards