brimikshallon

Alla inlägg den 3 februari 2013

Av Kerstin Frithiof - 3 februari 2013 08:35

Nu ska jag berätta om en katt.. En liten kattusling, som flyttade in under mattes systers hus för nåra veckor sen när det började bli kallt..

Nu är det så att systern, liksom för övrigt matte, är stor djurvän..

Inte kunde hon låta lillmissen svälta.. Kissen var mycket skygg, men åt med god aptit av det framdukade..

Då och då fick hon ögonkontakt med kissen men den höll sej på behörigt avstånd..


En dag beslöt systern att nåt måste  g ö r a s  med kisssen innan det blev mars.. Hon trodde det var en kattflicka och att få vilda kattungar under huset var inte precis nåt som hon drömde om..


Kattkommando Syd kontaktades och dom fångade katten och åkte till veterinären med den för genomgång och operation.


Det visade sej att kissen inte var en  h o n  men väl en   h a n .. Nu bor lilla  h a n  inne i huset, men är fortfarande blyg och håller i skymundan på dagarna.. På kvällarna är det nåt annat.. Då kommer han fram, leker och skuttar och han följer mattes syster som en liten hundvalp..

Mattes  g a m l a  katter, Svante och Tilda, betraktar nykomlingen med aningen konfunderade och inte helt vänliga blickar..


Nu lägger systern pannan i djupa veck.. Kissen måste ju  h e t a  nåt.. Massor med namn har förkastats och nya kommit upp i stället..


Enligt en kattskrivande nobelpristagare räcker det inte med  e t t  namn.. En katt ska ha  t r e ..

Först och främst ett vardagsnamn, enkelt och flärdfritt.. Ett namn som  passar på vilken katt som helst.. Men se  d e t  räcker inte långt.. Katten behöver ett  s t i l i g a r e  namn också.. Ett namn som kissen är helt ensam om.. Krångligt och krusidulligt..


Men.. sen.. behövs ett tredje namn.. Ett namn som endast katten känner till och aldrig yppar..

När man ser en katt som sitter och filosoferar så är det sitt tredje namn har funderar på..


"Sitt nattliga, kattliga,  e v i g t  ofattliga, allra förtegnaste, egnaste namn"..(Översättningen är gjord av Britt G Hallqvist)..


Så märkvärdiga är inte vi hundar.. Vi får ett namn och det nöjer vi oss med. Om vi inte heter Hallon .. Då kommer saken i ett annat läge..

J a g   för min heter nåt på alla världens språk.. På listerländska heter jag "Hinnbäa" och på latin, som är det vetenskapliga språket, heter jag Rubus idáeus.. Däremellan finns jag på alla språk i hela världen..


--Ta i lite lagom, fnyser lilla mor.. Jag tror hon är aningens aning avundsjuk.. H o n  heter Nellie och det går inte att översätta alls..


Matte, för sin del,  h e t e r  inte ens matte utan nåt helt annat.. Och det gör  m e j  konfunderad och aningen vilsen..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards