brimikshallon

Alla inlägg under maj 2013

Av Kerstin Frithiof - 8 maj 2013 08:46


--Var har ni vovvarna, frågade en grannfru i går när matte och en barndomsvän satte sej i bilen för att åka till Stiby..

--Mja, sa matte, lite smått skamsen.. Jag tänkte att jag skulle ha lite semester, så dom får stanna hemma.. Nu får jag sitta brevid i bilen, slipper köra och har vovvarna hemma i säkert förvar..


Värre har väl knappast hörts från matte..

V i  som trodde, nej  v i s s t e , att mattes största lycka var att vara med hundarna i skogen..

D ä r  fick vi nåt att tänka på.. Och det sved..


Dessutom var matte  u t o m h u s  i trädgårn långa tider efter att ha kommit hem igen..

Infarterna har hon rensat klart.. Det tar lång tid eftersom matte drar upp minsta lilla växt med rötterna.. Inget gångskyfflande här inte..

Dessutom grävde hon ner diverse knölar och rötter.. Lavendelplantorna, som hon har vårdat hela vintern grävdes också ner..

Matte tror att trädgårn kommer att vara väldigt fin i sommar.. Det brukar den vara, men lite mer ostrukturerad än i år, verkar det som..


Mattes syster, som kommit hem från sjukhuset, mår fortfarande dåligt, och matte åker dit flera gånger om dan för att titta till henne.. Och släppa in och ut kissarna..

Igår såg hon en igelkott, som satt och åt av den mat, som läggs ut till ett par vildkatter.. Nåväl, väl bekomme..


Bara inte nästa steg blir att vargar och havsörnar tar sej till systerns trädgård för att få sej ett gratismål.. Då blir det inte lätt att vara kisse i den täppan, inte..












Av Kerstin Frithiof - 7 maj 2013 08:03


--Idol, säjer hundarna, vad är  det för nåt..


Det skrivs och talas mycket om idoler just nu och hundarna är nyfikna på vad det kan vara..

Att det är nåt  l e v a n d e  utgår vi ifrån, men om det är mänska eller hund, eller nåt annat, katt tillexempel, har vi inte klart för oss..


--Idol, säjer matte, är en mänska som många ser upp till..


--Aha, en väldigt  l å n g  person således, säjer hundarna..


--Matte,  d u  är en tämligen lång person.. Då är  d u  alltså en idol..


--Bevare mej, nej och åter nej.. Att se upp till har inte med kroppslängd att göra..

En idol  g ö r  nåt, som gillas av många, särskilt  y n g r e  personer..

Sjunger tillexempel eller idrottar..

Men kan nog säja att idoler är betydelsefulla för ungdomar.. Varför vet jag inte riktigt.. Dom kanske behös som

identifikationsobjekt..


--Har inte  ä l d r e  mänskor idoler då..

--Inte på samma sätt.. Vuxna kan visst beundra idolers prestationer, men ser dom inte som nån slags avgudar.. Bara som duktiga mänskor..

--Man kan nog säja att vuxna beundrar prestationen, ungdomar beundrar  d e n   som presterar.. Till övermått..

--Ungefär så..


Med detta får hundarna låta sej nöja, men så kommer vi på nåt..


--Matte hade  d u  nån idol som ung.. Uppmärksamheten hos hundarna är spänd..


--Inte på det viset som man närapå  a v g u d a r  sina idoler på (Idol lär förresten betyda just det, avgud).. Jag beundrade Chaplin väldigt mycket.. Och gör så än i dag.. Men, det var prestationen jag var trollbunden av, inte personen..


--En del idrottsmän har jag också beundrat.. Stenmark och Holm tillexempel och Klüfft.. Men det är deras prestationer som väckt beundran.. Hur dom är som personer har jag ingen aning om.. Och det intresserar mej heller inte..


--Är hundarna nöjda med lektionen..


--Ja tack.. Men det är en sak till vi undrar.. Är det  l ö n s a m t  att vara idol..

--Skulle tro det, säjer matte.. Dom flesta idoler tjänar nog tillräckligt under nåra korta år för att vara försörjada för resten av livet..


--Då kan man ju säja att det är ett  y r k e  att vara idol..


--Jo, men ett ganska  k o r t l i v a t  yrke.. Tror jag..





























Av Kerstin Frithiof - 6 maj 2013 08:30


Under över alla under.. Igår fick vi springa lösa på Nytorpet nästan en timme.. Två små hundar utnyttjade tiden väl.. Vi var väldigt rena i våra magar efter utfärden och dessutom trötta i tassarna..

Matte, för sin del, var också lite trött, mest i ryggen men också i foten.. Lite grann.. Hon var dock som vi väldigt nöjd med utfärden..

Agneta, som var med, var också nöjd.. Hon lånade dessutom ut sin  r o t v a t t n a r e  till matte..


Matte hade aldrig hört talas om ett sånt instrument, men lärde sej snabbt hur det fungerar.. Så nu vattnar vi växterna   

n e r e  i marken i stället för  p å .. Att detta är att föredra säjer sej självt..


Det "vackra" vädret fortsätter med sol och torka.. Igår  b l å s t e det dessutom duktigt.. Vi kunde inte ha markisen nere utan matte var tvungen att fälla persiennerna för att inte växterna i sydfönstret skulle bli alldeles för heta..


Jag minns förra året vid den här tiden.. Då var det också hett och torrt.. Fram på sommaren, då den här sortens väder hade varit på sin plats, regnade det i stället och var kallt..


--Det är som jag alltid sagt, muttrar matte.. Vi skulle flytta till ett ställe där vädret är stadigare och, framför allt, varmare på vintern.--Gärna för oss, säjer två små hundar, men kom inte och påstå, att vi ska flytta till Island och 

v u l k a n e r n a  och allt  v a r m v a t t n e t ,  för  d å  sätter vi ner alla fötter vi har..


Trädgårdsarbetet fortsätter och matte är ute långa perioder under dagarna.. Som väl är verkar hon ha glömt bort tossigförslaget om att hundarna ska hjälpa till med att gräva, kratta och ta bort gräs..






Av Kerstin Frithiof - 5 maj 2013 08:09


Matte har fått nåt att fundera på..


Det var så här: 

För länge sen, när matte gick i  s m å s k o l a n  (Det hette så på den tiden)  fick hon lära sej hur man gör när man ska korsa en gata.. Eller cykla ut på en, för den delen..

--Titta först år  h ö g e r,  sen åt  v ä n s t e r  och sen åt  h ö g e r  igen, befallde skolfröken..


Eftersom matte var dödligt rädd för den här skolfröken, tordes hon inte fråga  v a r f ö r  man skulle titta först åt höger och sen åt vänster och sen åt höger igen.. Frågan är om hon ens begrep  v a d  hon skulle titta efter..


Hon anammade vad skolfröken sa och tryckte in det i huvet och efter den regeln har hon levat hela livet..

Ända till häromdan..


Det var så här:

Matte stod och väntade på att komma ut på E22-an..

Ordentligt tittade hon först åt höger, sen åt vänster och sen åt höger igen.. Precis som hon alltid gjort..


Då slog det henne på fasanfull tydlighet att hon måste göra  t v ä r t o m.. Annars var risken stor att hon skulle bli påkörd..

Tänk att det skulle ta en sån massa år och en  t r a f i k o m l ä g g n i n g  innan matte aha-ade sej fram till vad regeln egentligen gick ut på..


Men, nu kommer det märkliga:

Trots att matte äntligen förstått åt vilka håll hon ska titta och varför, kommer hon på sej med att göra precis som skolfröken lärde henne för så många år sen: Höger, vänster och sen höger igen..

Och medan hon står där och tittar i fel ordning kommer hon på att: Javisst,  t v ä r t o m  ska det vara.. Och så börjar hon om igen.. Nu i rätt ordning.. Och så känner hon sej fånig.. Och värre ändå: som ett  t r a f i k h i n d e r ..


Tja, att hunduppfostran går ut på att nöta in goda beteenden har matte förstått för länge sen, (Dock utan att lyckas särskilt ofta) men att mänskouppfostran är ungefär samma sak har hon aldrig reflekterat över.. Hon har mera trott på förnuftigt resonemang, och det har fungerat hyfsat väl i hennes arbete..


Och så kommer hon till den verkligt skrämmande frågan:

Hur mycket av det  mänskor  gör, och tror att dom  själva bestämmer över, är egentligen inget annat än påtvingade beteenden..


Go´söndag förresten.. Go´söndag..




Av Kerstin Frithiof - 4 maj 2013 08:47


--Det går upp och ner här i världen.. Vovvarna lägger huvena på sned, suckar och försöker låta som matte i hennes mörkaste stunder..


--Jaha, det verkar mest som om det går  n e r  för  er små möss, säjer matte och ser medkännande ut..

--Vad är det som tynger er..


Jo, det är såhär:

Vädret är soligt och torrt och som gjort för långa skogspromenader..  Men inte får hundarna nåra såna.. Ånä, matte hålls ute i trädgårn flera timmar varje dag och när hon kommer in är hon för  t r ö t t  för att gå till skogen.. En liten tur längs stranden är allt vad hon bjuder på..


--Var inte otacksamma, säjer hon.. Det finns hundar som  a l d r i g  får springa lösa i skogen.. Ni kommer i alla fall ut nåra gånger i veckan.. 

--Just nu är det mest angeläget att få trädgårn i ordning..

--Idag handlar det om att färda uppfarterna och att plantera ut gladiolusknölar.. S e n  ska vi visst åka till skogen.. Fast kanske inte just idag, men så småningom..Ta det som ett löfte..


Med det får hundarna låta sej nöja.. Jo då, vi  v e t  att vi är ett par lyckligt lottade små hundar.. Egentligen är matte en lyckligt lottad liten mänska också.. Som har  o s s  alltså..


Mattes syster kom hem i går.. Till kissarna.. Svante, storkatten, släppte henne inte ur sikte.. Varken på dan eller natten..

Han verkade väldigt till freds med att hans mänska kommit hem igen..

Tilda, för sin del, är betydligt mer förtegen om vad hon tänker och känner, och lilla Aslan, Skräpet, som systersonen kallar honom (fast han säjer det snällt) kände nog knappast igen systern.. Han var knappt mer än  v a l p  när hans mänska försvann.. Och dessutom hade han levat vilddjursliv under första sin uppväxt.. Riktigt tam blir han kanske aldrig.. Inte så att han hoppar upp och sätter sej i mänskors knä precis.. Men han håller sej i närheten.. Och det är vackert så..


--Matte, är  v i  tama.. Och är  d u  tam.. Du pratar ofta om att vara  t a m.. Vad  ä r  det egentligen..


--Äää, öö, tja..

Ett konstigt svar på en angelägen fråga..




















Av Kerstin Frithiof - 3 maj 2013 07:44


--Välkommen hem, säjer matte idag till sin syster, som varit inlagd på sjukhus sen i februari.. Välkommen hem..


Det soliga vädret fortsätter och följaktligen får vovvarna sitta ensamma en hel del i dag också eftersom rensandet av gånger och rabatter fortsätter..

--Ni kunde kanske hjälpa till, säjer matte.. Ni är ju fena på att krafsa och gräva.. Ena vovven gräver och den andra krattar..

Äsch,  d e t  skämtet gick inte hem..


Mattes illegala ramslökar har satt stora knoppar och liknar precis tulpaner.. Ännu så länge.. När dom slår ut ser dom inte alls ut som tulipaner och inte som nåt annat heller.. Dom är sina egna precis som hundarna.. Och matte också för den delen..


Jag har sagt det förr, men nu säjer jag det igen: --Tiden bara rasar iväg.. Det är faktiskt redan fredag.. Fredagen den tredje maj.. Fortfarande inga löv på träden, men körsbären håller på att slå ut sina blomknoppar..


Förra året kom frosten och tog blommorna.. Alla utom åtta stycken strök med.. Tänk, vi fick bara åtta bär på två stora trän sammanlagt.. Året dessförinnan  dignade dom av bär.. Matte gav bort spannvis.. Det fanns ingen möjlighet att äta alltsammans själva.. Och safta och sylta har aldrig varit nån höjdare enligt mattes sätt att se..


Idag måste matte åka och göra det viktigaste den här månaden: köpa hundmat..

--Tänk om ni små odjur kunde äta gräs i stället, gruffar matte.. Då kunde ni sköta gräsmattorna åt mej..


Gräva, kratta, äta gräs.. Vad i all världen har farit i matte..














Av Kerstin Frithiof - 2 maj 2013 07:31


--När ska du gå omkring i klackskor och servera, matte.. Hundarna tycker att det börjar bli på tiden..


--Sa jag inte det.. Så slarvigt och glömskt av mej.. Det blir på  r o c k f e s t i v a l e n  och till dess är det flera veckor..


--Rockfestivalen.. Det är ju då vi brukar resa bort.. Och hyra ut huset..


--Inte förra året.. Då var vi hemma hela tiden..


Under många år hyrde vi ut vårt hus under rocken.. Dels behövde matte pengarna och dels är hon ingen vän av rockmusik..

Men för ett par år sen började huset ruckla till sej.. Avloppet var inte pålitligt längre.. Och med fyra personer som använder toaletter och duschar i fyra dar blir det lite nervöst, tycker matte..

Således var det dags att stanna hemma.. Och så nu, i år, ska matte  j o b b a  under festivalen..

Och tycker att det ska bli  r o l i g t ..


--Men  v a r f ö r  ska det serveras frukost i hembygdsgården, frågar hundarna.. Vad  v i  vet finns all världens mat att köpa på festivalområdet..

Matte kan inte riktigt svara på den frågan, men tror att det är av  h u m a n i t ä r a  skäl..

H o n  bryr sej inte så mycket om varför.. Hon tycker det ska bli kul och så var det med det..


I natt var det frost igen.. Frågan är hur det gick med mattes pelargoner som hon planterade i lådan på trappan.. Dom

s e r  okej ut, men om dom har tagit skada syns inte förrän om ett par dar..

Matte var ute flera timmar, satte och rensade.. Framför allt är det uppfarten vid trappan, som var alldeles grön.. Rensandet fortsätter i dag..


Vad gör då hundarna i all denna aktivitet..

Svar: --Ingentig.. Vi får vackert stanna inne och sova.. Eller dra varandra längs golvet..

Det är inte alltid hundars och mänskors intressen sammanfaller..






















Av Kerstin Frithiof - 1 maj 2013 08:16


--Första maj, sa matte.. Det känns precis som  n y å r s a f t o n  fast mycket, mycket bättre..


Hundarna ser ut som fågelholkar i ansiktena..


--Förklara ej matte.. Nyårsafton var ju för flera månader sen, och då dundrade det och small ute så lilla mor fick bäddas ner under täcken och filtar för att inte bli ihjälskrämd.. Visst, vi håller med om att första maj är bättre..


--Jo, säjer matte fundersamt.. Nyårsafton måste väl betyda att nånting blir  n y t t ..

Men på det riktiga nyåret är det ju samma gamla mörka, hemska vinter som det har varit i flera veckor redan.. Och kommer att fortsätta  under lång tid..

--Men nu  ä r  faktiskt mycket nytt och fräscht.. Nya blommor och ofta, men inte just i år, löv på träden..Och solen skiner och det är varmt och dagarna tar inte slut och natten är långt borta.. Och fjärilar fladdrar omkring och fåglarna har ungar.. Visst passar väl första maj bättre som nyår än  förste januari..


Matte har en poäng där.. Absolut..

Således "Gott Nytt År" till hela universum..


Första maj, nyårsafton, för fem år sen, var matte totalt invalidiserad.. Dan innan hade hon flyttat på ett par stora buskar i trädgårn med påföljd att hon inte kom ur sängen .. Hon hade förskräckligt ont i ryggen och fick åka ambulans till sjukhuset..

Nåväl.. Ingen större skada var skedd, men en hel månad var matte sängliggande.. Lilla Hallon bodde mesta tiden hos Agneta medan matte kryade på sej.. Och kry blev hon även om det tog lite tid..


--Vad ska vi göra idag, matte.. Hundarna är på G.. Viftar förväntansfullt och slickar sej om nosarna..


--Tja, först ska jag ha mej en kopp kaffe till.. Sen får vi se.. Kanske det blir skogen..












Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards