brimikshallon

Alla inlägg under juli 2013

Av Kerstin Frithiof - 23 juli 2013 08:07


I går kväll kom lilla mor tillbaka.. Vi små hundar visste inter till oss av glädje.. Först skojbrottades vi ett litet tag.. Sen välte vi varandra och drog varandra över golvet.. Sen  s o v  vi de rättfärdigas söta sömn  h e l a  kvällen..


--Dom liknar mest ett par strandsatta små  f l u n d r o r.. Tyckte matte.. Men hon sa det  s n ä l l t..


Vi fortsatte sova hela natten.. Som medvetslösa.. Matte också.. Klockan var nästan sju när vi vaknade..

--Det är  v ä r m e n, menade matte.. Vi blir så utpumpade under dom heta dagarna att vi är totalt utslagna när natten och svalkan kommer..


Matte var med och dekorerade kyrkan med blommor i går förmiddags..Det var hon och två andra damer som stod för jobbet.. Det blev väldigt, väldigt vackert, sa hon när hon berättade det för nån i telefonen..

Synd bara att vi små hundar inte får komma och titta..


Det är förbluffande  f å  ställen som hundar är välkomna på.. Jag undrar vad mänskor tror att vi ska hitta på om dom släpper in oss..

Vi är vänligt inställda och renliga.. Det enda skulle vara att vi är en aning tjuvaktiga.. Men, låter man mat stå framme får man skylla sej själv..


Nu råder bevattningsförbud.. Matte bekymrar sej för rosorna.. Nåja, en kanna då och då får hon hälla på dom..


Matte är road av nåt hon kallar  s t a t i s t i k.. Om jag har fattat statistiken rätt så handlar den bland annat om att hålla reda på vad som hänt under årens lopp.. Och att skriva upp och sätta in i pärmar.. Fast  s å  intresserad är inte matte.. Att förta sej ligger inte alls för henne.. Inte ens med statistik..


Jo, apropå statistik så har matte hållit reda på alla kokheta somrar så långt tillbaka hon kan minnas.. Den här sommaren kommer att ligga högt på hennes lista.. Tillsammans med dom 1955, 1959, 1969 och 1989.. Det har funnits andra varma och långa somrar också, men dom här är dom värsta.. Eller bästa.. Hur man väljer att se det..











Av Kerstin Frithiof - 22 juli 2013 07:26


I natt har vi varit ensamma matte och jag.. Lilla mor har sovit hos Agneta och hon ska stanna hos henne hela dan.. I går smordes vi nämligen mot löss och fästingar.. Innan lusmedlet har torkat in ordentliget får vi inte vara tillsammans.. Vårt stora nöje är nämligen att släpa omkring på varandra i nackskinnen och gör vi  d e t  innan vi är ordentligt torra får vi i oss giftet fel väg så att säja..


Matte försvann för en stund sen och kom tillbaka med en hel spann växter som hon hittat i dikena.. Det var gråbo och såpnejlika, men också nåt rosafärgat som vi inte vet vad det  är..

Matte ska nämligen hjälpa till att dekorera i kyrkan idag och eftersom det knappt finns nåra växter kvar i trädgårn  (utom rosorna förstås) fick hon ge sej ut och plocka i dikena..


--Vilda växter kan vara väldigt vackra dom med, säjer matte uppskattande.. Det gäller bara att inte se dom som ogräs..


Idag är det mulet och inte alls lika varmt.. Ännu.. Det vore fint om det kom lite regn.. Regn är nog nåt alla längtar efter vid det här laget.. Inte minst dom  v i l d a  djuren..

Fåglarna tillexempel, dom är nog törstiga..

Det gick väl an för dom så länge matte hade kvar körsbär.. Då kunde de få lite vätska i sej.. Men nu är alla körsbären uppätna.. Matte och  fåglarna har delat dom rättvist mellan sej.. Matte har ätit dom som växte lågt och fåglarna dom som växte uppe i toppen..


Måndag är det igen och den 22 juli.. Snart är det min födelsedag.. Jag är född i   l e j o n e t s  tecken och vad kan passa bättre för en liten stålblank romare..


--Matte, vilket stjärntecken är  d u  född i.. Är du lejon också, eller vad är du.. Lilla Hallon är ivrig.. Det vore väl roligt om vi vore födda i samma tecken du och jag..


--Äsch, matte snor sej och ser generad ut.. Lägg inte så stor vikt vid det du..

--Mitt tecken håller sej i hålor och skrevor i öknar och vildmarker och är livsfarligt det med.. Fast inte lika glamoröst som lejon..

Vilket det är.. Det får du fundera ut själv..









Av Kerstin Frithiof - 21 juli 2013 07:05


Lilla Hallon intar talarpose.. Nästan som Cicero.. Slår ut med handen och deklamerar med sonor stämma:

--Runt i galaxerna far Hallon och hans lilla morsa..


--Ja, och alla andra.. Tillexempel alla dina forna  v ä n n e r  som du numer morrar och skäller åt.. Matte låter inte nådig..


Lilla mor   s ä j e r  inte så mycket.. Ett fnysande räcker för att jag ska förstå att inte heller  h o n  är välvilligt inställd..


Togan faller till golvet.. Lagerkransen också.. Och svansen förpassas in under magen.. Lilla Hallon krymper synbart och lommar in till sin stol..


Det har hunnit bli söndag igen.. Solen lyser och det är redan hett ute.. Matte vattnar rosorna.. Numera sker det med en rotvattnare, en slags rör med flera hål i spetsen, som hon sticker ner i marken.. På så sätt går inget vatten till spillo, menar hon och ser belåten ut..

Egentligen var det Agneta, som lärde matte vad en rotvattnare var och matte var inte sen att ta till sej av lärdomen..


Söndag är det idag och väldigt tyst och stilla ute.. Idag blir  inte många knop gjorda..

Matte ska plocka blommor i kväll och ta med sej till kyrkan i morron.. Egentligen tycker hon inte  o m  att plocka blommor, men för ett gott ändamål må det vara hänt, menar hon..


Vår södra gräsplätt, den där det växte så vackra prästkragar för nåra veckor sen, jo  d e n  gräsplätten har avlidit i hettan.. Den är alldeles förbränd och det enda som finns där är tistelplantor och annat ogräs..

Men  r o s o r n a  är fina..


Go´söndag..







Av Kerstin Frithiof - 20 juli 2013 07:58


--Vi är mitt i fruntimmersveckan och nånstans mitt i  r ö t m å n a d e n, sa matte när hon gluttade i sin almanacka i morse..


Jag vet att fruntimmer är detsamma som mänskliga  t i k a r  men vad det andra,  r ö t m å n a d e n,  är kan jag inte föreställa mej..


--Tja, sa matte.. Jo, det är för det mesta varmt vid den här tiden och när det är varmt förstörs mat extra snabbt.. Den ruttnar, därav namnet..


Att mat skulle ligga och ruttna på vovvarnas fat är fullständigt  u t e s l u t e t.. Följaktligen behöver vi inte oroa oss för rötmånaden.. Och  f r u n t i m m e r  brukar i regel vara vänligt inställda till oss, så nåra bekymmer om fruntimmersveckan behöver vi inte heller ha..


Det var länge sen jag berättade om mattes exotiska växter, dom hon har dragit upp från kärnor..

Citrusarna står ut i hettan och mår förhoppningsvis bra..

--Det gör inget om dom inte överlever, säjer matte, dom lus- och spinnfabrikerna..


Granatäpplet har fått nya, späda löv och verkar må bra det också..


Nån som inte mår så bra är tvättmaskinen.. Den har slutat centrifugera och för övrigt har den aldrig varit nåt att ha.. Menar i alla fall matte, som planerar att skaffa en ny i veckan som kommer..


--Nu ska jag skaffa en toppmatad, säjer hon och ser aningen hotfull ut.. Inte för jag vet vad toppmatad är, men det är tydligen nåt som passar matte..

I vilket fall som helst är det inget som behöver bekymra oss små hundar eftersom tvättmaskinen är förvisad till källaren.. Antingen den är nåt att ha eller inte..












Av Kerstin Frithiof - 19 juli 2013 17:47


Otroligt länge sen lilla Hallon skrev senast.. Nästan en hel vecka, men  n u  är datorn fixad och klar igen..


Av en ren slump fick matte reda på ett datorsnille och tog kontakt med honom.. Och han fixade vår apparat..

Matte gläder sej, men det är inget mot vad lilla Hallon gör..


--Skrivklåda, det är vad du har, lilla odåga, säjer matte.. Lilla mor nickar medhåll..


--Har inte  d u  också lite skrivklåda, frågar hundarna..

--Tja, menar matte.. Datorn är väldigt bra när man ska betala  r ä k n i n g a r.. Till exempel..


Jaha, vad jag hittills förstått, så är räkningar inte precis nåt matte är så värst förtjust i.. Men tydligen ska dom betalas i alla fall..

--Jag önskar jag  s l a p p  dom säjer matte och hänger med huvet..


Efter mitt sätt att se  vore det väl ingen konst att slippa dom.. Det är bara att ge dom till nån som tycker  o m  dom.. Men  d e n  saken har inte matte snappat.. Än.. i alla fall..


Hur har då dom här datorlösa dagarna varit.. Tja..  V a r m a .. Och lite ensamma eftersom matte varit borta mycket på dagarna.. Hon har guidat i kyrkan precis som förra sommaren.. Jag tror nog hon tycker  o m  att ha nån slags jobb emellanåt.. För nåra veckor sen bredde hon smörgåsar på rockfestivalen och nu guidar hon i kyrkan..


--Alltid lär man sej nåt, kvittrar hon.. Och alltid lär man  u t  nåt också..


Trädgården har nästan vissnat ner.. Om inte matte vattnade dom växter hon är rädd om skulle allting bara dö för henne..

Följaktligen prunkar summerwindrosorna mitt i all ökentorkan..



Av Kerstin Frithiof - 12 juli 2013 10:17


--Hoppas den håller ett tag till, suckade matte i morse när hon kom hem efter att ha bett en väninna titta på datorn..

Det hoppas hundarna också.. Framför allt lilla Hallon, Framboise, Malina, Raspberry, Hinnbäa åsåvidare.. Framför allt

h a n  eftersom det är han som använder den mest..


Det artar sej till att bli en rekordvarm dag.. Torr och varm.. En riktig högsommardag..

Badning är inte att rekommendera dock.. Det är knappt tio grader i vattnet..


Vinden blåser ut det varma ytvattnet till havs och det kalla bottenvattnet kommer upp.. Den här förklaringen läste matte i tidningen i morse..Fenomenet kallas på fackspråk för "upwelling"..


Men, å andra sidan, det blir som ett bastubad om man sitter i solen och blir kokhet och sedan hoppar i det kalla vattnet..

Det finns faktiskt mänskor som hoppar i isvakar efter att ha suttit i hettan inne i bastun..


--Har  d u  hoppat i isvatten, matte.. Hundarna  v e t  mycket väl, att det inte skulle falla matte in att göra nåt sånt.. Men vi tänker  t e s t a  henne.. Hon kanske faller för frestelsen att  s k r y t a  med nåt som hon aldrig skulle komma på tanken att göra i verkligheten..


--Ånä, nån  s j ä l v p l å g a r e  är jag förvisso inte.. Men hur skulle det vara att slänga i två små hundar.. Vi kan göra det i december när det blir dags för julbadet..

Jag ska minsann skriva in det i kalendern med det samma så jag inte glömmer det..


Fnys.. Dubbelt fnys..













Av Kerstin Frithiof - 11 juli 2013 07:15


--Sitt inte bara där, matte.. Gör nåt..

Både lilla mor och lilla sonen försökte peppa upp matte, som hängde med huvet..


Huvudhängandet  berodde på att matte, sej själv ovetandes, givetvis, stängt oss ute från internetanvändning..


--Tja, vad  f i n n s  att göra.. Mattes huvud slokade ytterligare nåra centimeter..


--Jamen, kolla vad datorn själv säjer att du ska göra.. Den brukar ju vara bra på att laga sej själv..


Till slut lyckades vi få matte att börja agera.. Hon hittade  en självläkande funktion och satte igång med att följa instruktionerna..


Minsann, om det inte lyckades.. Vi  k o m  in på nätet..


Matte sken som solen och hundarna gjorde high five och klappade om henne.. H u r  det hela gick till har varken matte eller vi små hundar nån aning om.. Och det  b e h ö v e r  vi inte heller ha.. Vi är nöjda bara vi kan komma in och skriva..

Ännu nöjdare är vi om det också är nån som  l ä s e r  det vi skriver.. Och det  ä r  det faktiskt.. Inte så många, men ett litet antal varje dag är det..


Apropå skriva:

Det är inte många  s k i l j e t e c k e n  jag använder.. Punkt och komma och citationstecken bara.. Det gör jag för att jag kan och vill och törs.. Och för att alla andra skiljetecken ser  g r ö t i g a  ut..


Matte,som varit såväl journalist som lärare, tycker ibland att jag borde lära mej riktig interpunktion, men se  d e t  tänker jag  i n t e.. Hennes egen kommatering är för övrigt något originell den också i bland..


"Skriv som du pratar" lydde en sjuttiotalsslogan..  Tja, varför inte.. Så gjorde man för  l ä n g e  sen och i det skrivsättet finns kanske ett visst  a n t i k v ä r d e..


Igår kom det lite, lite regn och det var välkommet.. Vi hoppas det ska komma lite mera idag.. Inte för att  v i  är så förtjusta i att bli plaskvåta, men  v ä x t e r n a  behöver vatten.. 












Av Kerstin Frithiof - 10 juli 2013 08:33


Vi har ett slags bekymmer i vår familj.. Inget stort och hotfullt eller livshotande på nåt sätt.. Men lite förargligt och irriterande.. Vi kommer nämligen inte åt vår mejl.. Om nu nån skulle få för sej att vilja prata med oss via datorn så går det inte.. Vi får bara fram en rubriksida (Om det nu är så det heter).. Och på den rubriksidan står diverse rekommendationer..

Eller det kanske är rättare att kalla dom "befallningar"..

En vanlig datorintresserad  l å g s t a d i e e l e v  skulle säkert kunna pilla fram mejlsidan för mottagning och sändning, men icke matte..


En annan sak som irriterar oss är att den långa "linjal" med vägar och genvägar och lite annat smått och gott, som till en början satt högst upp på datorskärmen,  o c k s å  är borta med vinden.. Fast det är över ett år sen  d e n  försvann så vi har lärt oss leva den förutan..

Vi har slutat att skylla våra datortillkortakommanden på trollen.. För dom har säkert nåt annat och bättre för sej..


--Vi får knega iväg och gå en kurs i höst, säjer matte..


Eftersom matte inte tycker om att gå hemifrån på kvällarna så lär det väl bli  h u n d a r n a  som får masa sej iväg..

--Om ni bara blir insläppta  blir det en bra lösning.. Matte nickar och ser ut att gilla läget..


Igår var det ett gäng röjare här och klippte mattes och grannarnas häckar.. Dom plockades ner med nästan en meter så nu kan vi se över dom.. Ja, inte  h u n d a r n a  förstås..


I morse mötte vi Müller med mänska.. Vi till att gorma.. Matte till att skämmas.. Müller, för sin del, teg väluppfostrat..


Det blåser.. Det blåser nåt alldeles enormt och har vi tur kommer det lite regn med blåsten..

--Det skulle behövas, menar matte, som vattnar sina rabatter med det dyra kommunala vattnet.. Ännu så länge är det tillåtet, men kommer det inte regn snart kommer det att bli bevattningsförbud..


Det är konstigt att det kan bli vattenbrist i ett land som till stor del består av just vatten..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards