brimikshallon

Direktlänk till inlägg 29 juni 2015

Fördelar med Norje..

Av Kerstin Frithiof - 29 juni 2015 08:25

    

--Norje är döende, stod det i ett inlägg på  facebook i går..


Det tyckte vovvarna lät förskräckligt.. Inte kan  d e t  väl vara sant..


Vi satte oss ner och tänkte igenom vad som försvunnit från vår by dom senaste åren, och fick fram en ganska diger lista:


Förr fanns här två affärer.. Nu ingen.. Postkontor fanns här.. D e t  är borta, men det finns väl inga postkontor nån stans längre.. Sköterskemottagning är nedlagd.. Biblioteksfilialen kommer att läggas ner.. Sista spiken var när man skrotade macken..


--M-men finns det då inget som är  b r a  och positivt här i byn.. Lilla Hallon börjar fundera..


--Jodå, matte verkar  ö v e r t y g a d.. Först och främst så finns det mänskor (o c h  hundar) som är beredda att kämpa för sin plats på jorden.. Och på den här platsen finns det mycket att ta tillvara:


Vägen har flyttats så nästan all den tunga trafiken numera går ute på Vesan.. Det är  bra..


Vi bor alldeles i kanten av havet, och följaktligen har vi många badmöjligheter.. För att inte tala om friska fläktar från nämnda hav..


Det viktigaste, och det som skulle kunna få folk att flytta hit i mängder är, att det är garanterat  m y g g f r i t t  här..


Om alla stackars plågade norrlänningar och dalmasar bara visste.. Dom skulle flytta hit med det samma.. Företagsamheten skulle skjuta i höjden.. Affärerna blomstra och lilla Norje skulle komma att bli söderns Gnosjö..


Att inte dom, som bestämmer, fattar, att myggfrihet vore världens bästa försäljningsargument..


Om någorlunda  s n ö f r i h e t  också skulle locka folk norrifrån, är väl en annan och knepigare fråga.. D o m  vill nog  h a  snö.. Obegripligt nog.. Men dom är väl  v a n a  förstås..


Ett svårslaget argument är  b o k s k o g e n,  r o s o r n a,  n ä k t e r g a l a r n a  (nåja)  och frodigheten i trägårdar och täppor..


I närheten finns  t r e  golfbanor, laxfiske i Mörrumsån och havsfiske runt knuten, vandringsleder, (Matte och Agneta gick Blekingsleden häromåret, och  d e t  var nog den bästa resa  d o m  gjort) idrottklubbar, både för inomhus- och utomhusaktiviteter..


Det är relativt sparsamt med sniglar här.. Vi trampade bara ihjäl ett tiotal på morronpromenaden.. I trädgårn har matte avlivat ungefär lika många under hela sommaren.. Till skillnad från hur det är på andra platser, där man går ut och samlar ihop spannvis flra gånger i veckan..


Svamp finns till långt fram på hösten.. V i  plockade stolt fjällskivling på Stiby den första december förra året..


Naturen är ljus och leende.. Utom där man har planterat  g r a n,  ett trädslag som inte alls hör hemma här..


--Kan inte  p o l i t i k e r n a  inse fördelarna med Norje, och slå ett slag för att byn ska få ett uppsving, så är dom dumma på riktigt, säjer matte, som inte har så värst mycket till övers för en sortens medborgare..


Vovvarna kan bara instämma..


--Nu ska jag gå ut på facebook och göra reklam för den här inlagan, säjer matte.. N å n  förnuftig persom kanske läser den..















 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin Frithiof - Torsdag 25 april 09:49


  I går åkte jag förbi strandängarna, där Sweden Rock har sin spelplats, och  fann, att man redan börjat jobba där..    Då slog det mej: Det är inte ens två månader kvar tills det rockas loss här i Norje..   Alla vi norjebor  ä l s k a r  r...

Av Kerstin Frithiof - Måndag 22 april 14:24


  Det händer faktiskt att solen skiner ett litet tag.. En, som  d å  passar på att hitta en varm och solig fläck, är lilla  herr Rönnerdahl: Jag förstår honom.. Och kallar bilden "Solkatt".. Riktigt fyndigt om jag får skryta lite..   Vad ...

Av Kerstin Frithiof - Lördag 20 april 10:18

  "På väg mellan två jobb" och "Buss och kram" är trevlighetsnoteringar som jag har sett på bussar här i trakten.. Det finns säkert fler, men dom har jag inte noterat.. Förr stod det alltid "Går ej i trafik" på bussar ur tjänst.. Det här nya blir m...

Av Kerstin Frithiof - Onsdag 17 april 19:08

  För säkert 30 år sen köpte jag en liten väska, stor nog för plånbok och nycklar.. Den har varit behändig och tjänat mej väl, men nu hade den fått ett stort  h å l  i sidan:     Dags för ett sista farväl.. Väskan måste bytas ut mot en likan...

Av Kerstin Frithiof - Tisdag 16 april 11:12

  Nu ska jag berätta vad som hände den här dagen, eller rättare natten efter den här dagen, för 64 år sen.. Det var så här:   Jag satt på Karlshamns Allehanda och läste korrektur till midnatt.. Det var mitt första jobb och jag hade tagit studen...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards