brimikshallon

Alla inlägg under september 2013

Av Kerstin Frithiof - 14 september 2013 07:46


I går var det en riktig sommardag.. Igen.. Egentligen borde sommaren vara slut för längesen, och det  ä r  den väl också.. Det är bara det, att den inte verkar vilja ge sej av.. Och vart ska den för övrigt ta vägen.. Ja,  d e t  var en knäckfråga, som nog ingen kan svara på..

--Matte, vart tar sommaren vägen när den inte är hos oss.. Lilla Hallon är så säker på att matte inte har nån aning, så han  blir minst sagt förvånad när han får  s v a r  på sin fråga..


--Tja, när sommaren tar slut här,  b ö r j a r  den nere på södra halvklotet, säjer matte som om det vore den enklaste frågan i världen..


--Så sommaren hoppar fram och tillbaka mellan norr och söder som värsta jojon.. Och så håller det alltså på i all evighet..


--Ungefär så, ja.. Var det nåt annat du vill veta..


Lilla Hallon är verkligen imponerad.. Tänk att matte kände till vart sommaren tar vägen .. D e t  hade jag ingen aning om..


Igår var vi på Stiby och sprang lösa i nästan en timme.. Sen hittade lilla mor en koblaja och skulle precis lägga sej  i den, när matte fick lilla damen i nackskinnet.. Då blev det koppel på för resten av utfärden.. Matte är benhård när det gäller parfymering..


När vi kom hem efter utfärden såg vi att det var fullt med vatten på gatan.. Således hade det regnat här i Norje, medan det varit solsken och vackert väder där vi höll till..


--Lilla Hallon, säjer matte.. Lilla Hallon.. Jag vet ingen i hela världen som säjer "således" så ofta som du.. Det verkar vara ditt favoritord.. Varför är det så..


--Därför att jag  k a n  och  v i l l  och  v å g a r.. Således säjer jag således..

























Av Kerstin Frithiof - 13 september 2013 08:23


--Oj då.. Fredan den trettonde, sa matte när hon slog upp tidningen i morse.. Oj då, vad ska hända idag då, sa hon medan hon bredde sin smörgås..

Hundarna satt som klistrade vid mattes ben.. Inte för att få sej till livs nån skum historia om fredan den trettonde men väl för att kanske få en liten smakbit av smörgåsen..


Mänskornas värld är full av skrock och elände och fredan den trettonde är en riktigt farlig dag.. Fredagar är alltid otursdagar och talet tretton är ett riktigt olyckstal..

Kombinerar man så dessa båda hemskheter så får man fredan den trettonde och då är det lika bra att stanna i sängen och sova sej igenom dan.. 


--Äsch.. Inte tror du på sånt, matte.. Hundarna är sunt skeptiska..


Självklart tror inte matte på gammalt skrock lika lite som hundarna gör det..


I vår trädgård finns ett slags buske, snarare  t r ä d.. och den har enorma blad, som den just håller på att fälla.. Dessutom blommar den med stora flocklartade blommor.. Den ser faktiskt ut som en  g i g a n t i s k  hundkexplanta..


--Så synd att du inte begriper dej på bildhantering på datorn, matte.. Det hade väl varit roligt att skicka iväg en bild på den här växten, som  eventuellt,  h ö g s t  eventuellt, är en parkaralia..


--Hur kan det förresten komma sej att du inte vet vad växten heter.. Du håller ju koll på allt annat i trädgårn.. Det vill säja, du  v e t  vad växterna heter även om du inte alltid vet hur dom  h a m n a t   hos oss..


--Den här växten fick jag av en dam, som inte heller visste vad den hette.. Det hade blivit lite för mycket av den hos henne så hon var tvungen att gräva bort en del.. Och då fick jag en planta..


--S å  gick det till, små möss..















Av Kerstin Frithiof - 12 september 2013 08:13


-- Vad menas med att bli  g a m m a l.. Lilla Hallon har fått ett nytt begrepp att fundera på..

-- Har  d u  varit gammal nån gång, matte..


Matte ser smått bestört ut vid hundens fråga.. Hon ser ut att fundera en lång stund innan hon tar till orda..


--Tja, säjer hon tveksamt.. Att bli gammal betyder att man har  l e v a t  tämligen  länge.. Det betyder dessutom att man  f ö r ä n d r a s.. I alla fall till det yttre.. I alla fall  m e s t  till  det yttre.. Det är förstås  d e t  som märks mest..


Matte verkar inte riktigt veta vad hon ska säja.. Det är inte likt henne att vela på det här sättet..


--Så  det  s y n s  alltså om man är gammal.. Gäller det  h u n d a r  också..


--Det gäller  a l l a.. I  alla fall dom som har  a n s i k t e n,  för det är där det syns mest..

Ja, och så  g å r  man inte så fort längre.. Och ibland behöver man äta  m e d i c i n  och gå till doktorn då och då..

Det gäller för hundar också..


--Men matte.. Har  d u  varit gammal nån gång.. Och har  h u n d a r n a  varit det..


--Du förstår, lilla korv, att har man en gång blivit gammal så förblir man det i fortsättningen också.. I själva verket blir man bara äldre och äldre.. Detvillsäja gamlare och gamlare..


--Både jag och din lilla mor är ganska gamla.. I själva verket är vi ungefär jämngamla.. Jag i mänskoår och lilla mor i hundår.. Men eftersom hundarnas år går snabbare än mänskornas så har lilla mor snart gått om mej i ålder.. Om nåra månader så där..

--Om  d e j  kan man nog säja att du fortfarande är i dina bästa år.. Men snart är  d u  också gammal.. Tiden hinner ikapp oss allihop..


--Och så kan man alltså  s e  på både dej ochlilla mor att ni är gamla.. Hur ser man det..


--Tja, pälsen ljusnar på oss.. Lilla mor är tämligen blond numera och det är jag också.. Åtminstone fläckvis..


Lilla Hallon har fått mycket att försöka smälta.. Men så är det.. Frågar man matte om nåt får man ibland svar, som inte är så klargörande.. Snarare tvärtom.. Man blir ännu mer förvirrad..

E n  sak, som var bra med det matte sa, var att lilla Hallon är i sina  b ä s t a  år.. Så länge det varar..


Sammanfattningsvis:

Om man således möter en mänska (eller hund) som är ljus i pälsen, (åtminstone fläckvis), går långsamt och äter medicin, så är det en  g a m m a l  mänska (eller hund) man mött..

Jag har en känsla av att mycket mer kan säjas i denna sak, men det får vi ta en annan gång.. Inte ens hjärnan hos en hund i sina bästa år kan smälta hur mycket som helst..










Av Kerstin Frithiof - 11 september 2013 07:52


I morse vaknade vi av att liksom  v i s k a d e  utanför fönstret.. Det var  r e g n e t  som tassade runt huset..


--Sicken tur, att jag klippte gräset i går.. Matte såg belåten ut.. Precis som om hon uträttat nån slags  s t o r v e r k..


Gräsmattan (den stora alltså, inte plätten framför huset.. D e n  är ett minne blott)  var ojämn och svårklippt, så matte fick ligga i ordentligt.. Bitvis var gräset högt och tjockt och bitvis praktiskt taget obefintligt..


Igår fick matte ett brev från Sparbanken..


--Undrar vad  d o m  vill, muttrade hon.. Nåt kravbrev kunde det i alla fall inte vara frågan om eftersom mattes inbetalningar går på autogiro..


"Grattis du har vunnit" stod det i brevet..

Det var så här, att matte deltog i en tävling under smakfestivalen härom dan.. En tävling anordnad av Sparbanken.. Och så hade hon  v u n n i t.. Priset var en biobiljett och den ska hon utnyttja så fort det kommer en film hon verkligen vill se..


--Tänk att  j a g  fick ett pris, säjer hon förundrat.. Av det uttalandet kan man förstå att det inte är ofta matte vinner nåt över huvud taget..


En gång för mycket länge sen vann emellertid matte och hennes newfoundland, Joker, pris på en hundutställning.. Ekipaget blev trea i gruppen sällskapshundar.. Dessförinnan blev Joker BIR.. Det vill säja bäst i sin ras..


Detta är förskräckligt länge sen, men matte svävar fortfarande omkring en bit över marken.. Av pur lycka.. 

Ändå klassade domaren ner hennes  uppvisning samtidigt som han berömde hunden.. "Du har en vacker hund, men du kan inte visa den", sa han..

Så sant.. Så sant.. 











Av Kerstin Frithiof - 10 september 2013 08:46


Vilken lycka.. I går var vi på Listers huvud och fick springa lösa i en och en halv timme.. Jag det vill säja  j a g , Framboise, Hinnbäa, Malina sprang lös hela tiden..

Eftersom vi mötte en annan terrier uppe på den  h ö g a  slätten fick lilla mor kopplas.. Hon gjorde ett utfall mot den andra hunden..

Han hade tydligen ingenting emot ett uppfriskande meningsutbyte..

Agneta blev nervös och ropade på lilla mor, som kom snällt och lydigt.. Jag och den andra hunden hälsade respektfullt på varandra..

Det var egentligen bara Agneta, som blev nervös.. Matte tar hundmöten med upphöjt lugn och det gjorde den andra terrierns mänska också..


Det är nämligen så, att hundar gärna för ett väldigt förskräckligt oväsen när dom möts, men det blir väldigt sällan allvar..


-- Vi hundar är synnerligen kapabla att reda ut våra motsättningar själva.. Vi är inte så dumma som mänskor tror.. Vem vill bli  b i t e n, eller  b i t a s  och få munnen full med  h å r, för den delen..


För övrigt är vi   s o c i a l a  och sällskapligt varelser..


Våra eventuella mellanhavanden reder vi upp med blixtens hastighet.. Mänskorna hänger inte med i turerna och tror att det hela är på liv och död.. Eller som nån uttryckte saken  "att faen är lös"..

Om mänskan blir orolig och tillåmed  r ä d d  vid ett sånt hundmöte påverkas vi negativt och  d å  kan det bli allvarligt..


Till all lycka har matte, som i vanliga fall är både stirrig och ostrukturerad, fattat detta.. Hon blir lugn som en filbunke och visar med all önskvärd tydlighet, att hon litar på att hundarna själva är kapabla att klara upp sina mellanhavanden.. Och att vi ska  v e t a  h u t  dessutom..

Och det  g ö r  vi.. Om vi är normala vill säja.. Och det är nästan  a l l a  hundar..


--Har väl läst min Konrad Lorentz, säjer hon..


Konrad Lorentz var en läkare och vetenskapsman, som ägnade  sitt liv åt att klarlägga djurs beteenden..

Han fick tillåmed nobelpriset för sitt arbete..


Han har skrivit lättläst och begripligt om mänskans och hundens relationer genom historiens gång, och matte "litar på

doktor Lorentz"..

Hon skulle nog helst vilja säja "litar på  K o n r a d",  men finner det respektlöst.. Båda kommer från en tid när man inte duade mänskor hur som helst..
















Av Kerstin Frithiof - 9 september 2013 08:20


Idag ska jag skriva om  s t o r l e k.. Mänskor tycks lägga stor vikt vid storlek.. Både sin egen och husdjurens..

För att inte tala om bilars och fastigheters ..

Det tycks vara  f i n t  att ha stora hus och stora bilar.. Med  h u n d a r  är det så, att ibland är det  modernt  med stora hundar och ibland med små..

En liten otäck tanke smyger sej in: Blir det hundar  ö v e r  när modet växlar.. Och vad  h ä n d e r  med  dom överblivna..


Med mänskorna  s j ä l v a  tycks det vara så, att  h o n o r n a  ska vara så  s m å  som möjligt.. Åtminstoner på bredden..

H a n a r n a  ska vara stora och muskulösa..

Väldigt fult anses det vara att ha  f l ä s k ..


Lilla mor och lilla hunden är visserligen mycket små, men känner oss inte alls  f ö r m i n s k a d e.. Om ni förstår vad vi menar.. Vi sätter nosarna i vädret och mallar upp oss mot vem det vara månde..


Matte var på  s m a k f e s t i v a l  på travbanan i går och där fanns hundar i alla de storlekar.. Tillåmed ett par borders fanns där..

Dessutom var där en  g i g a n t.. En irländsk varghund.. En sån funderar Agneta på att skaffa sej så småningom..


--Skulle  d u  vilja ha en sån hund, matte.. Hundarna tittar lite ängsligt på henne.. Att få plats med en sån tillsammans med oss i sängen skulle fordra  l o g i s t i k  utöver det vanliga..


--Nä, det skulle jag inte vilja.. Jag är  s å  nöjd med dom hundar jag har.. Matte låter bestämd på den punkten..


En annan  j ä t t e   som matte träffade på var en engelsk  s h i r e h o r s e .. Såna har matte bara sett på TV tidigare..

D e n  var kolossal.. Det var med en viss självövervinnelse matte strök den över mulen..

Agneta var också synnerligen imponerad, men påstod sej inte ha för avsikt att skaffa en sån också..


Men   s m a k f e s t i v a l  var det  faktiskt fråga om, inte husdjursutställning..

Hundarna hade ju tipsat matte om att  s m a k a  sej mätt, men det gjorde hon inte.. Mycket testade hon  och det mesta var gott.. Hon försökte sej tillåmed på att prova  k r o p p k a k o r.. Men där sa det stopp.. Aldrig har matte kunnat äta den rätten.. Inte i går heller..


Med sej hem hade hon ett par stenugnsbakade surdegsbröd och det var hon nöjd med.. Dessutom hade hon duktigt ont i foten, men, som hon sa, "nåt får man tåla om man vill ha trevligt"..

















Av Kerstin Frithiof - 8 september 2013 07:48


Mänskor har egenheter.. Som tillexempel detta med  m a t v a n d r i n g a r.. Matte berättade om en kvinna, som varit på en sån vandring för ett par år sen.. Promenadsträckan var tre kilometer och tog  f y r a  timmar..


Matte ska på  matvandring i dag.. Uppe på travbanan i närheten av Agnetas..


 --Matte, tänker du  s m a k a  dej mätt medan du matvandrar..

Det skulle i alla fall hundarna har gjort..


--Jag kanske tillåmed köper med mej lite god mat hem, säjer matte..

Hundarna häpnar över att matte kommit på nåt så begåvat.. Det är kanske 5-3 dieten som börjat verka..


Apropå mat:

Matte var med sin kamrat G. i skogen och letade svamp igår.. Dom hittade faktiskt nåra stolta fjällskivlingar.. Som matte flott överlät till G. .. Hon gör gärna så, matte.. Hundarna undrar  v a r f ö r, men det enda svaret dom kan komma på är att matte inte gitter stå med svampen i köket.. I alla fall inte om det är annat än trattisar i stor mängd..


Senare på eftermiddagen kom en av grannarna lite längre bort och visade  svamp hon hittat.. (Folk gör gärna så eftersom dom fått för sej att matte är fena på svamp.. Det var mattes  m ä n s k a  som var svampkunnig.. Fast, det är klart,  l i t e  fastnade på matte också)..


Det var nog tur, att den här kvinnan kom med sin skörd, för det visade sej, att alltihop hon plockat var odugligt.. Inte giftigt, men odugligt till mänskoföda..


Häromdan var matte och en barndomskamrat tillsammans med mattes  s y s t e r  ute och åt.. Dom satt på Golfrestaurangens altan och mådde gott i solskenet..


Det är många, långa månader sen systern var så pass bra att hon kunde gå ut och äta..

Visserligen är hon fortfarande klen och mager och måste ha käpp för att ta sej fram, men det var ett  s t o r t  framsteg att hon kunde följa med ut..

Det är en enorm glädje för matte att se att systern hämtat sej så pass.. Så nära  det var att hon inte överlevde..


















Av Kerstin Frithiof - 7 september 2013 07:36


Det verkar som om alla mänskor går omkring och myser och mår bra.. Och så förundras dom storligen.. Och uttrycker sin begeistring..

Vad är det då som får folk att reagera på det här sättet..


Jo,  v ä d r e t.. Sommaren bara fortsätter och fortsätter..

--Vänta bara.. Der kommer  s u r t  efter, muttrar en del pessimister.. Vi får betala det här vackra vädret med en  f r u k t a n s v ä r d  vinter.. Titta bara på  r ö n n b ä r e n ..


--Rönnbär.. Pilutta er, kvittrar matte.. Rönnbär är rönnbär och vinter är vinter och ingenting har dom gemensamt..


Hur kan matte vara så säker på  d e t.. Hundarna börjar dra öronen åt sej.. Gammalt skrock ska man inte förakta..


Jodå.. Matte har gått på  k u r s  och lärt sej allt möjligt, bland annat om att man  i n t e  kan spå väder genom att kika på rönnbär.. Och inte blir det krig om man ser en luskung heller..


--Oh.. Hundarnas ögon blir jättestora och öronen står rätt ut.. Svansarna däremot intar en betydligt lägre position..

--Oh.. Är luskungar  f a r l i g a..


--Nä, mina älsklingar.. Det handlar bara om en samling av mygglarver som håller ihop och bildar ett band.. Förr trodde man att det skulle bli krig om man såg en sån myggsamling kräla fram.. Fast å andra sidan så var det ju krig nästan jämt förr i världen..


--Har  d u  sett en luskung, matte..


--Nä, inte i verkligheten, men jag slog precis upp fenomenet i en uppslagsbok.. och där fanns ett foto..

Så nu vet vovvarna vad en luskung är.. Det finns förresten  f l e r a  namn på larvsamlingen.. Härmask bland annat..


--Hur fick  d u  veta att det fanns luskungar, matte.. Hundarna tycker nog att det här  tillhör sånt som vanligtvis kallas

"värdelöst vetande"..


--Såg en gammal skämtteckning för länge sen och blev intresserad.. Så enkelt var det..

Jaha..  














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards