brimikshallon

Alla inlägg under juli 2014

Av Kerstin Frithiof - 23 juli 2014 07:57

    

--Värmevarning, sa matte,  d e t  har jag aldrig hört talas om förr, sa hon förundrat..


Matte må förundra sej.. För första gången i historien har det utfärdats en klass-ett-varning för hetta.. I Sverige..

Visserligen är det hett på dagarna, men med natten kommer svalkan, och sover man som vi, med öppet fönster, är det inte bara uthärdligt utan riktigt skönt..


Vilka är det då som lever farligt i sommarvärmen.. Jo, framför allt  h u n d a r  eftersom vi inte svettas som mänskor.. Och dessutom har vi  p ä l s.. 

Hjärtklena personer och gamla ska också akta sej..


--Hörde du det, matte.. Är man som du lite till åren ska man  a b s o l u t  inte ge sej till att ranta runt i hetta och oländig terräng, som den på Hanö..


--Begrep du att du levde farligt..


--Nä.. Jo förresten.. Jag  k u n d e  ju ha ramlat omkull ute på stenhällarna och slagit mej fördärvad.. Men  d e t  kunde jag ha gjort även i kyla..


Matte muttrar nåt om att det gått inflation i varningar av olika slag och klasser..


--Att man utfärdar varningar när man väntar att det ska bli storm eller översvämning  är gammal praxis, men att varna för värme är väl ändå att ta i, menar hon och tillägger att ingen vettig mänska sätter sej i gasset när det är så hett..


--Det  g å r  bara inte, menar hon..


Vi hundar är förståndiga som alltid och håller oss i skuggan eller inomhus.. Så fort vi kommer utanför dörren vill vi in igen.. Vi uträttar det vi ska och sen vägrar vi att vara ute längre.. Jag tror faktiskt, att mänskorna är lika kloka som vi..


--Jag tror jag ska överväga värmevarningen och hoppa över gräsklippandet i dag, säjer matte tankfullt..


Vovvarna vet nog, att det inte är klass-ett-varningen, som får henne att säja så..

Det är  l a t h e t s v a r n i n g e n...





















Av Kerstin Frithiof - 22 juli 2014 15:14

    

--Det här  d u g e r  inte, matte.. Först åker du hemifrån och blir borta flera timmar, och sen, när du äntligen kommer hem, är du plaskvåt..

--Vi protesterar.. Å det bestämdaste..

--Var har du varit, förresten..


Vovvarna är  u p p b r a g t a.. Såna  f a s o n e r..


--Jag har varit på Hanö medan bilen fick service.. Och Agneta var med.. Att jag är plaskvåt beror på värmen och på att varken Agneta eller jag satt stilla på Hanö.. I dryga två timmar  v a n d r a d e  vi på ön.. Det vill säja klev och klättrade och delvis  k r ö p.. Och gör man såna vanvettsansträngningar i värmen  b l i r  man plaskvåt..


--Jag hade vandrarkängor och shorts på mej.. Taskigfoten klarade sej bra och benen blev bruna.. Matte tittar neråt längs långbenen för att konstatera  a t t  dom ändrat nyans.. Inte mycket, men dock..


--Roligt att se  e r  också, vad det beträffar..


--Agneta sa, att hon saknade dej, lilla etterbläriga Nellie.. Hon hade  t y c k t  o m   att ha dej hos sej.. Det var

t o m t  efter dej, sa hon..


Lilla mor skiner upp vid ett sånt beröm.. Lilla Hallon ger Agneta rätt.. Det  v a r  tomt efter min lilla morsa det dygnet hon var borta..


--Tänker du stanna hemma i fortsättningen, matte.. Hundarna är inte särskilt förtjusta i att matte försvinner och är borta flera timmar.. Och kommer  v i  att få stanna hemma..


--Vi får väl se..


--Fnys..














Av Kerstin Frithiof - 21 juli 2014 06:10

    

Det var så outsägligt tomt och tyst här i går.. Ingen lilla mor som tassade omkring och fnös och gormade.. Ingen att dra i nackskinnet längs med golvet heller, och ingen som drog  m e j..


Matte gjorde som vanligt på söndagarna: satt i stolen och sov..

Det börjar alltid med att hon sätter sej ner med en bok eller korsord, och dröjer det inte länge förrän hon tappar huvet och börjar snusa..


Nåja, hon sitter inte och sover hela dan.. L i t e  annat gör hon väl också..


Värmen fortsätter oförminskat.. Igår  b l å s t e  det iallafall ganska duktigt, och  d e t  gav aningen av svalka..

Just nu drar det upp en del dimmoln, men dom kommer att försvinna under förmiddagens lopp och sen blir det bakugnshett i eftermiddag igen..


Det har varit väldigt folktomt på vår gata under helgen.. Alla grannarna har varit bortresta, (det är ju semestertider) men i går kväll kom dom flesta tillbaka..


Hundarna kvittar det, men matte trivs bäst när det är folk omkring oss.. Inte  i n n e  hos oss, förstås.. Men i grannskapet.. Det känns  t r y g g a r e  att veta att det finns mänskor i närheten, menar hon..

Precis som  d e t  skulle behövas:

Hon har ju två  u t m ä r k t a  vakthundar.. V i  ska nog skrämma iväg dom som försöker inkräkta här..


Denna veckan börjar mattes "tjänstgöring" i kyrkan.. Blommor har hon plockat och ställt i vatten under natten..

Behövs det mera får hon åka hem och hämta..


Konstigt nog har hon inget emot att plocka blommor till kyrkan.. Inte heller att ge bort till andra.. Det är bara när det gäller att plocka och ta in till  o s s  som det bjuder henne emot..


Det kanske beror på att hon inte tycker om att se dom stå och vissna..














Av Kerstin Frithiof - 20 juli 2014 09:09

    

--Matte, vi  g l ö m d e  lilla mor hos Agneta.. Eller glömde vi henne i  s k o g e n.. Vi måste  g e n a s t  åka tillbaka och hämta henne.. Tänk om nån  t a r  henne.. Eller om hon blir  o r m b i t e n.. Snälla..


--Lugna dej älskade idiot.. Jag har inte alls  g l ö m t  lilla mor nånstans.. Jag har  l ä m n a t  henne hos Agneta och där ska hon få vara tills i morron..


Båda hundarna har fått fästingolja i nackarna och då får ni inte vara tillsammans.. Minns du.. Vi har gjort så förr.. För en månad sen ungefär fick du vara på pensionat och lilla mor fick vara hemma.. Nu är det din tur att vara hemma och lilla mor bor hos Agneta..


Jo,  n u  erinrar jag mej att det brukar vara så på somrarna.. Tänk att jag trodde vi hade  g l ö m t  lilla mor i skogen.. D e t  hade varit det värsta som kunnat hända..


Vi åkte som sagt till skogen tidigt, tidigt i morse.. För att ta vara på  s v a l k a n.. Nu är det redan stekhett och mycket fuktigt.. Det får bli ytterligare en dag i den stora overksamhetens tecken.. Yttertermometern visar 40 grader och i en sån värme håller både mänskor och hundar sej helst i skuggan..


Matte har fått ostrålad  v i t l ö k  av Agneta.. Klyftorna ska hon påta ner i rosenbuskarna.. För att ta kål på rost och mjöldagg.. Tipset fick hon på plantskolan i går..


--Vitlök, muttrar matte.. D e t  är ju universalmedlet mot  v a m p y r e r..
















Av Kerstin Frithiof - 19 juli 2014 07:20

    

Det är mycket lite som händer i vovvarnas tillvaro just nu.. Korta koppelpromenader bara och sen stillasittande inomhus hela tiden.. Det är  v ä r m e n s  fel..


När matte skramlar med kopplen och ropar på oss kommer vi som dragna på ett snöre..

Först glädjeskrikande lilla mor.. Sen jag i lite makligare tempo.. Ibland får damerna tillåmed  v ä n t a  på mej..


När vi sen kommer ut vill vi bara vända och gå in igen.. Det är för hett ute.. Vi borders, som härstammar från nordliga tassemarker på den brittiska halvön, trivs bäst i lite kulet och småblåsigt väder..

Det gör ärligt talat matte också..


I går hände det igen:

Matte var borta flera timmar.. Och hon sa inte vart hon skulle..


Det var så här:

Mattes barndomsvän U., som har sommarstuga i Boket, ringde och föreslog att matte skulle följa med henne en liten nostalgisk runda i hembygdens trakter..

--Men vi får vänta tills det blir svalare, sa U.. Hon ha nämligen ingen AC i bilen..


--Men det har jag, pep matte.. Och så bar det iväg.. Rundturen innefattade, förutom hembygden, ett besök på kyrkogården i Karlshamn, där U. har sina föräldrars grav, och där mattes syster så småningom kommer att vila i minneslund..


Slutmålet blev Vägga gästhamn, där damerna tog sej varsin glass.. Festivalen brydde dom sej inte om..


Hemkommen till Norje följde matte med U. ner till stugan, där dom satt och tittade på gamla kort från förr i tiden..


Det var väldigt roligt för matte att titta på gamla kort.. Och känna igen personer från förr, personer, som kanske varit borta i trettio år eller mer..


--Fick tillbaka min ungdom på nåt sätt, sa hon..


Mattes mera normala sätt att förhålla sej till reveljen, tog slut i morse.. Redan klockan fem var hon uppe och skramlade.. Det är kanske  d e t  som   ä r  det normala för henne..


















Av Kerstin Frithiof - 18 juli 2014 10:02

    

--Matte, vi är  u p p r ö r d a.. För en evighet sen gick du ut med soporna.. Var lämnade du  d o m.. Gick du till stora tippen i Sölve, eller vad.. Och om du inte vandrade  d i t  vart tog du i så fall vägen.. Vi har varit så oroliga för dej..


Det var så här:

Matte gick mycket riktigt ut med soporna.. Väl ute tyckte hon att trädgårn så förskräckligt risig ut.. Och så satte hon igång med att snygga upp.. Massor med överblommat klipptes bort och kärrades ner till skogen..

Det ena gav det andra och tiden bara flög iväg..

Hundarna glömdes bort helt och hållet och matte kom inte tillbaka till verkligheten förrän hon skar sej duktigt i tummen på sekatören..


Då var hela morron till ända och trädgårn ser bitvis riktigt fin ut igen.. Nu är det fär varmt att gå ut igen och dessutom är matte trött.. Resten får hon ta en annan morron..


Alla våra biggarråer är slut.. Fågelbären också.. Dessutom börjar en del träd att tappa löven..


--Det är för tidigt, säjer matte bekymrat.. Löven ska inte börja dråsa ner förrän om ett par månader..


--Det var såå länge sen vi var i skogen.. Snälla..


--Till skogen kommer ni inte så länge värmen håller i sej och huggormarna är på alerten.. Det dröjer flera veckor innan ni kan springa lösa igen.. Förresten blir ni väldigt varma, och det ör inte bra det heller..














Av Kerstin Frithiof - 17 juli 2014 08:08

    

--Börjar du bli normal nu, matte..


Matte ser ut som fallen från skyarna.. H o n  har väl varit normal i hela sitt liv.. D e t  är hon säker på..


--Jo, det här är andra morronen i rad, som du sover till fram emot klockan sju.. Vanligtvis är du uppe och skramlar betydligt tidigare..


Ja, så är det.. Matte har börjat få normala morronvanor.. Således får även vovvarna sova lite längre, inborrade under täcket.. Måtte det hålla i sej..


Häromdan gick vi förbi det som tidigare var mattes systers hus.. Det såg dystert och övergivet ut..


På gården stod emellertid systerns bil och den har ena systersonen, H., (han med missarna) kört under  sin mors sjukdomstid..


Matte blev glad.. Hon fick för sej att systersonen var hemma i sin mors hem och tittade till det lite..


Så var emellertid inte fallet.. Bilen var tillbakalämnad och ingår i det som ska boupptecknas..


--Äsch, sa matte.. Den gamla skrammelhögen kunde H. väl kunnat få behålla..


Redan vid niotiden i går klippte matte gräset.. (Tidigare kan man knappast börja bullra med den sysselsättningen)

Det var ett styvt arbete, sa hon..


--Kändes nästan som jag fick  s l å s s  med gräset, sa hon, så segt och illbattigt var det, sa hon..


Matte var totalt genomblöt när hon kom in..


Det är väldigt varmt på dagarna.. Kvällarna är också varma och dessutom sköna.. L i t e  svalka får man på morgnarna, men den försvinner snabbt framåt middag.. Eftersom luftfuktigheten är hög här vid havet blir man väldigt svettig vid minsta lilla ansträngning..


--Således anstränger vi oss inte, säjer matte belåtet..














Av Kerstin Frithiof - 16 juli 2014 08:27

    

Oj, oj, oj vad vi sov länge i morse.. Ända till klockan sju, minsann.. och  g o t t  sov vi också.. Lilla mor med alla fyra benen i vädret och jag tungt mot mattes nacke.. Och matte som vanligt snusande på utandning..


--Kan du inte snarka som vanliga mänskor och hundar, frågar lilla mor.. Hon finner det högst onaturligt att snarka på mattes vis..


--Bestämmer man inte själv, fnyser matte.. Det blir som det blir.. Och jag är  b y g g d  för att snarka på utandning.. Förresten är det  s ä l l a n  jag snarkar..


Hundarna ger utbyter roade blickar..


--Hur kan du veta  d e t, frågar vi och himlar oss..


Det är väldigt sällan matte blir svarslös.. Desto större fröjd när hon  b l i r  det..


Mördarsniglarna börjar växa till sej.. Matte har trampat ihjäl massor under våra kisspromenader..


Det började i våras.. Då var dom små och tunna.. Som snörstumpar ungefär.. Väldigt korta snörstumpar..

Hundarna tyckte faktiskt  s y n d  om dom ynkliga små liven när matte kom klampande med sina kängor och mosade dom..


Nåra hundra har allt matte avlivat hittilldags..


--Multiplicera det med 400, säjer hon.. Och ser mallig ut..


Varje snigel kan faktiskt generera 400 nya sniglar på en säsong.. Säjer åtminstone matte, som börjar räkna och lägga ihop och rynka pannan av ansträngning.. Hon försöker få till hur många sniglar  e n  snigel kan lämna efter sej på fem år..


--Överansträng inte hjärnan, matte, varnar hundarna, som  v ä l  vet hur bristfälliga mattes kunskaper i matematik är..


Och matte blänger..














Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards