brimikshallon

Alla inlägg under juni 2015

Av Kerstin Frithiof - 22 juni 2015 08:14

    

--Sommarsolståndet, sa matte och såg melankolisk ut.. Nu börjar nerförsbacken..


Så där säjer hon varje missommar, och hundarna har slutat att bekymra sej.. Vi vet numera, att allt går liksom  r u n t.. (Matte kallar det c y k l e r)..


Det var  e t t  sommarsolstånd förra året och det kommer ett  n y t t  nästa år.. Hundarna  b r y r  sej inte.. Och för övrigt är ett en evighet tills ålamörkret sänker sej.. Vi  b e k y m r a r  oss inte längre..


Idag ska lilla mor till Ann i Ebbarp och bli pälsryckt.. Och på onsdag är det min tur.. Matte passade på och tog

förekort på oss i morse.. Efterkorten visar vi på onsdag..


--Gräsmattan måste klippas.. Allra senast idag.. Matte ser bekymrad ut.. Visserligen anser hon, att det är trevligt med en gräsmatta, som växer i raketfart, men det måste gå att klippa den med jämna mellanrum.. Just nu har det regnat flera dar i sträck, och då kan man inte klippa..


Matte skakar på huvet.. "Vi bönner..."


     

Så här ser vovvarna ut idag.. Det är lilla mor som sitter och tronar med sin tjocka lilla mage nästan vilande mot golvet.. J a g  snokar omkring för att kolla att inget  ä t b a r t  har tappats på nämnda golv.. Tryck på bilerna så får ni se hur lurviga vi är..

















Av Kerstin Frithiof - 21 juni 2015 10:04

    

Ett fruktansvärt ljussken och en ohygglig knall.. På samma gång efter vad det verkade.. Matte hoppade högt och lilla mor nästan dog.. Hennes ångestdoft fyllde hela huset.. J a g  för min del lyfte ett ögonbryn och sen sov jag vidare..


Så gick det till när åskan slog ner alldeles i närheten av vårt hus igår..


Medan åskan småmullrade sina preludier drog matte klokt nog ur alla sladdar som gick att dra ur.. Ingenting blev skadat i vårt hus.. Och inte i den närmaste omgivningen heller.. Kvarteret var folktomt, och det verkar det vara idag också, så hade olyckan varit framme på riktigt hade det kunnat bli en ordentlig brasa i lilla Norje..



 

 Så här folktomt var det på vår gata igår.. Och precis lika tomt är det idag..


--Var tror du åskan slog ner, matte.. Lilla Hallon är nyfiken och vill veta.. Lilla mor, för sin del, snor in under sängen så fort jag nämner Åskan..


Åskan är nämligen en kvinna och stavar sitt namn med versalt Å..


När matte var barn och Åskan gick om natten, steg hela familjen upp och klädde på sej.. Sen satt dom uppe och väntade tills Åskan gett sej iväg..


Man hade respekt för Åskan på landet på den tiden.. Respekt har man fortfarande.. Särskilt såna som lilla mor..


Var Hon slog ner i går vet vi inte, men  n ä r a  var det.. Kanske i havet ett par hundra meter från oss..


Lilla mor hämtade sej inte från chocken förrän matte tog fram spannen med hundmat.. D å  kom lilla morsan svansande..


Idag ska matte ha sin gamla barndomsvän U. på lunch.. Damerna  b y t e r  lunch med varandra vid ett par tillfällen varje gång U. vistas i sin sommarstuga i Boket..


Matte tycker det är en strålande idé.. Den skulle kunna utvecklas till att gälla flera enpersonshushåll här i grannskapet..


Idag ska matte göra potatissallad och steka ett par kycklingklubbor.. Potatisen har hon redan skrapat..


Denna vecka ska hundarna få pälsarna ryckta.. Vi ser förfärliga ut.. Dessutom  k l i a r  det under allt håret..











Av Kerstin Frithiof - 20 juni 2015 08:27

    

--Det finns ingenting, som är så stilla och tyst som en missommardagsmorron, sa matte och tog kameran för att gå ut och fotografera stillheten.. Tystnaden är väl svårare att dokumentera, så  d e n  sa hon ingentig om..


 


Matte tog ett kort av en  a b s o l u t  tom gata, men datorn tyckte inte att den bilden var nåt att ha, så den vägrade att visa den..


Istället tog matte ett kort på vår otroligt enorma.. tja.. vad det egentligen  ä r,  vet vi inte så noga.. Kanske nån sorts spirea.. Matte hittade den i en "rabatt", som hon försökte rensa, 1988 på sommaren..


Hon tyckte väl att den lilla pytteplantan såg ut att kunna bli nåt, så hon flyttade den till platsen under fönstret, där den nu står..


Den blommar sent i år.. Blomningen brukar infinna sej vid rockfestivaltiden.. Och den brukar inte bli långvarig.. Varenda sommar har det kommit en dag med hemska slagregn och då har hela växten vikit ner sej till jorden..

Och har inte förmått resa sej igen..


Visserligen försöker matte skaka vattnet ur den, men skadan brukar redan vara skedd..


Nu hoppas vi att den ska klara sej i år..


Bakom busken, vad den nu  som sagt heter, ses rosor börja blomma.. Den busken sattes första sommaren matte och hennes mänska bodde i Norje, så den har nåra år på nacken.. Den så väl som matte själv.. Och vovvarna vad det beträffar..


Var hamnar nu  v o v v a r n a  i all denna växtlighet..


Tja, förutom att lilla Hallon gör sitt bästa för att kissmarkera så mycket som hans lilla blåsa förmår, bryr vi oss inte så mycket.. Ibland sniffar vi intresserat i gräset.. Ett och annat djur kan ha  satt sina doftspår där, och  d e t  är alltid intressant..


I glömda hörnet, där matte lägger trädgårdsrens i tro att det ska bli kompost, och där det växer hassel, fågelbärsträd, ogräs och ramslök, finns det en del intressanta dofter..


Grannens lurviga katt, Busan, håller ofta till där, och  h e n n e s  doft känner vi igen.. Men det finns andra djur i trädgårn också.. Taggiga saker, som har bott här i alla år.. En och annan ekorre syns där.. Och så förstås  d u v o r n a,  som matte hjärtinnerligen avskyr..


Morronen framskrider och ännu hörs inga ljud utifrån.. Det verkar som om hela gatan har rest bort..


--I så fall var det  t o t a l t  onödigt att du hutade åt oss, när vi morronskällde på kisspromenaden.. Hundarna blänger lite småsurt på sin mänska..


















Av Kerstin Frithiof - 19 juni 2015 08:18

    

Det regnar lite smått.. Det är kallt och det blåser.. "Typiskt missommarväder" menar matte, men hon ser inte missbelåten ut.. Inte alls..


--Efter många, många missomrar är jag van, säjer hon och försöker erinra sej  n å r a  varma missommaraftnar..


--1989 var det varmt, säjer hon.. 1959 också..


En gång vart trettionde år således.. Om fyra år skulle det vara dags igen.. Tja..


En och annan har kanske noterat, att matte stavar  f e l  till midsommar..


--Varför gör du det, matte.. Hundarna vill som vanligt gärna veta..


--Jag stavar, mina vovvar, som det  r o a r  mej att stava.. Interpunkterar också..


--Precis som  v i,  som skäller för det  r o a r  oss att skälla..


--Exakt, vovvarna.. Vi förstår varandra perfekt..


Mänskor har konstiga matvanor.. Dom äter efter högtider, liksom.. På julen skinka och gröt.. Påskens huvudrätt verkar vara ägg.. Och nu på missommaren äter dom sill och jordgubbar..


Matte har för övrigt satt nåra jordgubbsplantor i en av rabatterna och  d o m  har stora kart.. Det var tillåmed  e n  som var mogen i går.. Två egentligen.. Men den ena hade sniglarna varit på..


Även om matte inte är kräsmagad så vägrar hon dela sina bär med sniglar, så den gubben sorlade hon in i häcken..


Apropå sniglar: Matte fortsätter sitt snigelmördande när vi morronkissar.. Varje morron trampar hon ihjäl ett antal.. Inte så många, men ett tiotal varje morron möter döden på asfalten.. Rätt åt dom..


Det närapå  g r ä m e r  matte,  (Hon är annars inte den typen som grämer sej i tid och otid)  att hon  i n t e  kunde återfinna det fantastiska ståndet med missommarblomster nedom Getberget, som vi såg härom dan..


Varken hundarna eller matte kan begripa folk, som går ut i skog och mark och river av blommor och tar hem.. Vildblommor  l e v e r  inte länge i vaser inomhus..


Vi tycker, att plastblommor är en utmärkt idé.. Dom kan inte dö, eftersom dom inte  l e v e r.. Blir dom dammiga är det bara att skölja av dom under kranen..


Nu ska vi önska alla och envar en trevlig midsommar med jordgubbar och sill.. Och dans kring lövad stång och sång och skrål och tjofadderittan..


--Matte,  s å  kan du väl inte skriva.. Det är ju oförskämt..


--Nån gång  r o a r  det mej att vara oförskämd, vovvarna..


 

 Dom  h ä r  blommorna pryder en vägg hos oss, och  d o m  vissnar garanterat inte.. Konstnären heter M. Titoff..













Av Kerstin Frithiof - 18 juni 2015 08:33

    

Promenad på cykelvägen nedom Getberget blev det igår.. Först fick vi inte gå ur bilen eftersom det kom en ryttare på islandshäst på skogsvägen..


J a g  för min del blev god vän med en islandshäst för ett par år sen, men ingen vet hur lilla mor reagerar.. Visserligen är hon pytteliten och har klent med tänder.. Men tuffheten är det inget fel på..


Vid vägkanten växte ett bestånd med dom största och blåaste missommarblomster matte nånsin sett.. Kameran hade hon glömt hemma, men senare på eftermiddagen åkte hon tillbaka för att fotografera beståndet..  Och ... kunde inte hitta det..


--Enda förklaringen, sa matte, är, att nån har  p l o c k a t  av blommorna och tagit hem dom..


Att plocka blommor tillhör inte mattes favoritsysselsättningar.. Hon menar att blomplockning är liktydigt med avlivning..


Enda gången matte avlivar blommor, är, när hon ska pryda kyrkan inför sommarguidningen.. Kyrkan  b l i r  väldigt fin, och, eftersom ändamålet är gott, plågas inte matte så värst av att göra våld på sitt samvete..


I går eftermiddag kom ett efterlängtat regn..


--Regn är bra och nödvändigt, bara det har vett att upphöra efter en lagom skvätt, menar matte..


I morron är det missommarafton och troligt är, att regnet fortsätter då också.. Det  b r u k a r  regna den dagen..


Matte är bjuden på födelsekalas hos G.. Det brukar hon bli.. Hundarna får stanna hemma och roa sej bäst dom kan..


Nåja, matte brukar inte bli borta så länge.. Det är hon sällan.. Hennes rastlöshet brukar sätta in efter ett par timmar och sen tvingar hon sej kvar ett tag till..


Det är inte som matte vill verka ohövlig.. Men hon  f u n g e r a r  bäst i korta pass.. Det hjälper inte hur trevligt hon än har.. Rastlösheten sätter in i alla fall..


--Jag undrar, sa mattes syster för ett par år sen.. Jag undrar om du möjligtvis har en liten bokstavskombination..


En väninna till matte från barndomen försökte under en längre tid  u p p f o s t r a  matte till att vilja stanna kvar på kalasen.. Hon använde  i r o n i,  vilket är totalt bortkastat på matte eftersom hon inte  b e g r i p e r  försmädligheter..


Mattes syster talade om för den här gamla barndomskamraten, att matte inte kan hjälpa att hon är rastlös, och det verkar som om kamraten har tagit till sej av systerns undervisning.. Om dom nån gång ska åka på samma begivenhet, får hon matte att  l o v a  att stanna ett visst antal timmar innan hon ger sej iväg..


Dessutom föredrar hon numera att  i n t e  åka i lag med matte.. Damerna åker i var sin bil..


--Det blir verkligt knepigt om nån kommer  h i t.. Matte blir glad för att få besök, men, tyvärr, sätter rastlösheten in efter ett tag och hon börjar undra när gästerna ska  g å..


Nåväl, efter promenaden bjöd matte Agneta på lunch, köttfärslimpa, som redan var klar, sås och potatis och sallad..


Matte har fått ett recept på köttfärslimpa av sin systerdotter.. Världens enklaste, menar hon..


Bara färs, löksoppepulver och gräddfil.. Ett ägg för att hålla ihop det hela är inte fel, men ingår inte i receptet..



















Av Kerstin Frithiof - 17 juni 2015 06:21

    

En lång, härlig promenad fick vi i går eftermiddag.. Lösa på Stiby.. Jag under hela promenaden och lilla mor lite kortare tid.. Vi var ensamma i skogen.. Såg varken folk eller hundar..


Det är tänkt att vi ska få en promenad i dag också.. Promenader kan man inte få för många av..


--Aha, sa matte.. Nu vet jag varför lilla Nellie är en sån fantombajsare.. Jag vet också varför hon blir tjockare och tjockare om sin lilla mage.. Hon  s t j ä l  sitt barns mat..


Igår kom matte på lilla mor när hon trängde sej ner i min matskål och började glufsa.. Hennes  e g e n  matskål stod på vänt.. Beskedlig som jag är  l ä t  jag henne ta min mat..


Matte lyfte undan en sprattlande liten mor och stod sen och vaktade..


--Att du inte sett vilken master criminal lilla mor är, är helt obegripligt.. Lilla Hallon känner sej lättad över att tjuven äntligen har blivit ertappad.. Nu kanske även  j a g  ska kunna äta mej mätt..


Matte brakade igång gräsklipparen redan vid niotiden på morronen.. På vardagarna är ingen hemma i kvarteret så ingen blir störd.. På söndagarna försöker hon undvika allt som bullrar eftersom folk sover längre då.. Dessutom  ä r  ju söndagen helgdag och då ska man inte jobba..


Tros allt måste matte ibland ta söndagen till gräsklippning om gräset vuxit sej ohanterligt och det har regnat under dom vanliga dagarna..


--Vi bönner, säjer matte stolt, vi har det inte lätt..


Rosorna börjar blomma.. P l u s  ett par blåklockor, som flyttat in hos oss.. Varifrån dom kommit är en gåta, men dom får känna sej välkomna.. Dom som så mycket annat..


I sommar kommer vi att få körsbär, vilket storligen fröjdar matte.. Sen gäller det att se till att inte fåglarna äter upp hela skörden..


För en stund sen såg vi en svartvit flugsnappare i ett av träden.. Matte brydde sej inte ens om att  f ö r s ö k a  få fram kameran..


--Jag föredrar att fota växter, säjer hon bestämt.. D o m  håller sej iallafall stilla..


 


Flammentanz mot sydväggen.. Busken fick matte av Britta, lilla mors och min uppfödare, för flera år sen, och den har stortrivts hos oss.. Den såväl som allt annat som växer och gror..


--Det är tur, säjer matte, att mitt trädgårdsintresse vaknade så sent.. Annars hade vi väl knappast kunnat ta oss in i och ut ur huset för allt som växer runt och på det..


"Törnrosa och vovvarna"..

































Av Kerstin Frithiof - 16 juni 2015 08:22

    

--Vad ska vi göra idag, matte..


Vad  h u n d a r n a  vill göra står alldeles klart.. Frågan är vad  m a t t e  vill göra..


--Vill och vill.. Matte ser fundersam ut.. Frågan är inte vad jag vill utan vad jag  m å s t e.. Och allra överst på måstelistan står gräsklippning..


--Är det inte tråkigt att gräset växer så förfärligt snabbt och blir så tjockt och högt..


Vovvarna kan inte riktigt förstå, att matte tycker att gräsmattan är fin och gläder sej åt den..

V i  för vår del tyckte dom glesa stråna från tidigare somrar var fullt acceptabla.. Då behövde matte bara klippa två gånger i  m å n a d e n..  I stället för två gånger i  v e c k a n.. Som nu..


--Men tycker du att det är  r o l i g t  att klippa gräs.. Hundarna gör allt för att matte ska inse att det finns trevligare saker att göra än att smattra runt på tomten och klippa gräs.. Gå till skogen tillexempel..


--Tja, roligt och roligt.. Inte  j ä t t e r o l i g t  precis, men jag väljer iallafall gräsklippning i första hand idag.. Vi kanske kan komma till skogen också..


Mänskor är, såvitt lilla Hallon kan begripa, den enda djurart som väljer att göra tråkiga saker framför roliga..


--Det beror på att  v i,  till skillnad från  e r,  kan se runt hörnet.. Klipper jag inte gräset idag kommer det att vara jättetjockt i morron och då kanske jag får dra maskinen runt  t v å  gånger i stället för en..


Hm, matte har onekligen en poäng där..


För tre veckor sen gjorde matte en utfärd med Agneta och E.. I slottsparken på Bäckaskog växte en jättesykomor och under den masssor med nya små plantor.. Matte stal en och planterade i en kruka utanför dörren..


I krukan fanns tydligtvis också persiljefrön, så nu samsas träd och örter i krukan..


--Jag får snart plantera om trädet, persiljan kommer annars att växa det över huvet och kanske förkväva det..


Matte värnar som vanligt om allt som lever och växer.. Antingen det är träd eller kryddor.. Eller  h u n d a r  vad det beträffar..

Inte mördarsniglar dock.. Eller stora spindlar..


 

Tittar man noga, och  d e t  måste man göra på dom flesta bilder matte tar, kan man se att den lilla trädplantan har svagt orangefärgade fläckar.. Fast  d e t  kan förstås inte lilla Hallon se.. Han  k a n  se att bladen är taggiga i kanten dock..
























Av Kerstin Frithiof - 15 juni 2015 08:01

    

--Det har hänt lite  f ö r  ofta den senaste tiden, matte.. Lilla Hallon ser sträng ut.. Ögonbrynen står rätt ut..


--Vad är det, som har hänt, lilla korv.. Matte verkar förbryllad.. Mycket kan hända, som inte faller hundarna på läppen..


--Du har stavat fel i lilla Hallons bloggrubrik.. S å n t  är oförlåtligt..  Vad ska folk  (o c h  hundar ) säja när du kallar lilla Hallon för  l i l a  Hallon.. Och  j a g  som inte ens vet vad  l i l a  är.. För allt jag kan förstå kan det vara en smädelse..


Matte ser skamsen ut.. Lilla hunden  h a r  alldeles rätt.. Det är oförlåtligt att stava fel i en rubrik..


-- Lila är en  f ä r g..  En blandning av rött och blått.. Bättre än så kan inte matte förklara ordet.. Precis som om det skulle vara begripligt för en liten färgblind hund..


Bättring utlovas, och lilla hunden ser ut att acceptera löftet..


Det var kallt när vi kissvandrade i morse.. Och så  b l å s t e  det.. Solen sken emellertid, men nu verkar det som om den håller på att försvinna bakom molnen..


--Ostadigt väder  b r u k a r  det vara på missommaren, säjer matte.. Det är tur att inte vovvarnas pälsar ska ryckas förrän efter högtiden.. Själv har jag massor med ylletröjor och långkalsonger att ta på om det blir kallt.. För att inte tala om vantar och halsdukar..


--Inte  m ö s s o r  väl, matte.. Hundarna fnissar bakom lurviga tassar.. Väl vetande att om matte tar på sej en mössa kan hon inte se ett enda dugg eftersom alla, precis alla, mössor glider ner på näsan på henne..


--Trots att det är kallt har vinplantan börjat blomma.. Nu gäller det, att det är varmt och soligt i sommar.. Och att matte vattnar ordentligt.. Och, givetvis, att hon kan ge sej till tåls till dess klasarna är mogna..


 

"Blommor" är väl för mycket sagt..   E m b r y o  till blomklasar får man väl närmast kalla det bilden visar.. Den här bilden kommer matte att visa som "före" när växten är full av mogna, söta druvor..

















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards