brimikshallon

Alla inlägg under juni 2015

Av Kerstin Frithiof - 14 juni 2015 08:20

    

I går gjorde jag en alldeles ny erfarenhet.. Jag var  s j u k..


Det började med att matte tog ut oss på en liten runda nerom stranden och Agneta var med.. Det var förskräckligt hett och båda hundarna flåsade ordentligt.. Innan vi kom tillbaka hem hade jag gångstrejkat flera gånger.. Matte fick faktiskt  d r a  igång mej..


Lilla mor, som var betydligt alertare än jag, skulle följa med Agneta hem och jag skulle stanna i Norje hos matte.. Det är ordnat så när vi ska fästingsmörjas..


Jag bara låg och flåsade och led.. Först fattade jag inte vad det var med mej, men  s e n  kom jag på att jag måste vara sjuk..


--Det är  v ä r m e n,  sa matte.. Det verkade som om hon försökte övertyga både sej själv och mej om att så var fallet..


Jag piggnade till framemot kvällen, och när vi gick sista kissrundan var jag riktigt alert..


--Efter missommar ska båda hundarna trimmas, sa matte.. Sen lider ni inte av värmen som ni gör nu..


Tja, pest eller kolera.. Pälsryckning eller värmeslag.. Vovvarna kvittar det lika.. Plågas får vi i vart fall.. Suck..


Matte rensade sin "dagvattenledning" i går.. Det hade bildats en del växtlighet i den och matte var rädd att avrinningen skulle bli lidande..


Det var nog tur att hon gjorde det.. Det kom nämligen nåra hemska regnskurar på kvällen.. TV-störningar var det också, så matte drog ur alla elektriska kontakter hon kunde.. Vi har en gång fått en TV sönderslagen av åska och vill inte attt det ska hända igen..


Apropå elektricitet:


Mattes gamla morfar, som var född 1882, hade väldig respekt för det elektriska.. Särskilt rädd var han att det skulle börja brinna i taklampan i hallen..


Därför hände det då och då, att han tassade ut och tände hallampan för att se om han hade släckt..


Matte var ung och oförnuftig på den tiden och hade roligt åt stackars gamle morfar och hans beteende..


Nu är matte  g a m m a l  och oförnuftig och har  f o r t f a r a n d e  roligt åt stackars gamle morfar och hans beteende..


--Hur kan du veta, att morfar betedde sej så där tossigt, matte.. Du bodde väl inte hos honom..


--Nä, men en  m o s t e r  till mej gjorde det, och ibland hälsade jag på dom.. Det tillåmed hände att jag sov över..


Idag är det fuktigt och hett.. "Ska det här vädret fortgå så kommer det att växa ut  g ä l a r  på oss allesamman""..

Det är mattes dystra spådom..


 

 Knappast en dag utan att matte fotograferar i trädgårn.. Det här är rhododenron.. Den röda  s k r e v  matte och hennes mänska efter första sommaren dom bodde i huset.. Den lila, som ha kommit lite i kläm, köptes på plantskola nån gång på sjuttiotalet..

Tittar man  n o g a  kan man se att det även växer   f l ä d e r  i snåret.. D e n  har flyttat in alldeles av sej själv.. Och enligt matte är den välkommen.. Det kanske kan bli  s a f t  av den med tiden, men hur  d e t  ska gå till kan inte vovvarna begripa..


















Av Kerstin Frithiof - 13 juni 2015 08:56

    

--Jag är såå lyckligt lottad.. Jag har två gapiga hundar, ett ruckligt hus och en jordplätt på 735 kvadrat.. Matte formligen strålar..


Hundarna tittar misstänksamt på henne.. Kallade hon  o s s  för  g a p i g a.. V i,  som skulle riskera  l i v e t  för att skydda henne, och som talar om detta varenda gång vi går utanför jordplätten, som hon är så lycklig över.. Fnys..


Koppelrastning framåt kvällen är vad som gäller.. Skogen är förbjudet område ända till september.. Ja,  v i s t a s  där får vi, men inte gå lösa.. Inte i den  r i k t i g a  skogen.. Bara på såna ställen som tillexempel Stiby, där det knappast finns nåra vilda djur..


K o s s o r  däremot är det gott om.. Stora, vita franska kossor, som ligger och tuggar, och tuggar.. Inte kan vi se nåra m a t s k å l a r, men  t u g g a r  gör dom..


I går klippte matte gräset.. Igen.. Hon kom in halvt om halvr medvetslös, så jobbigt och varmt hade det varit..


Men hon anser det värt mödan att bli halvt om halvt medvedslös två gånger i veckan, eftersom det är första gången vi faktiskt har gräs.. Inte bara två plättar med glesa ogräs..


Idag ska vi smörjas mor ohyra.. Lilla mor ska följaktligen sova hos Agneta och jag får ha matte för mej själv..


Ohyra, förresten, vår lilla hägg, som matte har vårdat sej om i flera veckor nu, började sloka häromdan.. Den lilla stackarn var totalt nerlusad..


Matte blandade till såplösning och  t v ä t t a d e  vartenda blad på trädet.. Först på morronen och sedan på kvällen.. Många löv var redan uppätna, men dom som finns kvar har spänstat upp sej ordentligt..


Nu kommer matte att bevaka häggen med örnblick.. Inga löss ska komma och förstöra den för oss..


I morse gick ett sällskap med en jättestor labbe förbi oss.. Då tog det eld i lilla mor.. Och jag hjälpte till..


Nu är det väl så, att labbeflickan och jag hade kunnat bli riktigt goda vänner, men lilla mor och labbesällskapets kvinnliga medlem la sej emot det.. H o n  blängde surt på oss och sa, att vi var aggressiva och farliga.. Läs: otäcka..


Och så fick matte ett bläng hon också.. Med kännedom om hur  h o n  fungerar, får jag nog tillstå, att den som vid det tillfället var på väg att bli farlig var nog  h o n..


Matte tog ut kameran på jordplätten i morse och tog en del bilder..


 

 Den här bilden är matte och hundarna överens om.. D e n  är fin.. Med vatten och blommor..


Det är så sällan matte tar bilder på  m ä n s k o r.. Men i går tog hon den här bilden på grannen mittemot..

Chatrine heter hon..


 

Matte är väldigt nöjd med den här bilden eftersom hon lyckades få med  h e l a  mänskan.. Ofta nog klipper hon av ett ben eller två.. För att inte tala om  h u v e t..

























Av Kerstin Frithiof - 12 juni 2015 06:36

    

I går gnölade matte och var arg för att en äng härintill inte städats efter festivalen.. Nu är den städad.. Så när som på ett gäng metallpinnar, som ligger staplade bakom ett elektriskt skåp.. D o m,  pinnarna alltså, drar iallafall inga råttor eller annan ohyra..


Igår kom sommaren med full styrka.. Det verkar som om den ska fortsätta i dag också.. Nån längre promenad fick inte vovvarna den varma sommardan.. Bara lite koppelvandring inne i byn framåt kvällen..


Matte, å sin sida, var väldigt verksam hela dan.. Det verkar som om hon just nu fått ett riktigt verksamhetsryck..


Jag berättade häromdan, att matte och Agneta varit inne i en telefonbutik i Karlshamn och fått Agnetas telefon fixad.. Matte kunde inte ringa till henne.. Mannen i affären gjorde så att mattes telefonnummer inte syntes i Agnetas display.. D å  gick det att komma fram..


Det är bara det, att mattes nummer inte syns i  n å n  display alls längre.. Okänt nummer, eller nåt i den stilen, står det.. Följaktligen är det ingen som svarar när matte ringer..


--Jaha, då får jag åka in till stan och få telefonen fixad  e n  g å n g  t i l l.. Och sen kan jag inte längre ringa till Agneta.. Matte surnar till.. Pest eller kolera.. Strunt samma..


Tidningarna är fulla av reportage om skolavslutningar.. Särskilt studentsådana.. Vi kan inte begripa, att det görs så stor affär av att folk slutar skolan.. Matte, för sin del, har varit med om fler skolavslutningar än de flesta, och  h o n  säjer att "Vad är det för märkvärdigt med skolavslutningar.. Och studentexamen avskaffades redan på sextiotalet.. So what"..


--M-men visst var det väl festligt och fint med studentbal, matte.. Visst var det väl ett minne för livet.. Hundarna sätter sej till rätta för att få höra matte berätta om den stora  b a l e n..


--Det, vovvarna, har jag ingen aning om.. Jag var nämligen inte med.. Intresse saknades totalt för den sortens evenemang..


--Och studentmössan, den slängde jag när jag städade ur en garderob i slutet av åttiotalet.. Då var den inte ens  v i t  längre.. Knallgul var vad den var.. Med inslag av brunt..


Tja, var och en blir salig på sin fason.. Vovvarna förstår det.. V i  blir nämligen saliga på  v å r..















Av Kerstin Frithiof - 11 juni 2015 06:49


--Du vaknade väldigt tidigt i morse, matte.. Kunde du inte somna om..


I stället för att ligga och vrida sej,  gick matte upp..


Månen var nästan halv och låg precis över tallet.. Matte fram med kameran.. Hon har aldrig fotograferat nånting i gryningen.. Inte förrän i morse..


 


--Såg  du nåra vargar, matte.. Eller åtminstone  h ö r d e  dom.. Vi, små hundar, ylar ibland mot månen precis som våra vilda släktingar..


--Nä, vovvarna, jag varken såg eller hörde nåra vargar, och  h a d e  jag gjort det hade jag inte talat om det för en enda själ.. J a g  tycker vargarna ska få vara i fred och leva  s i n a  liv så gott  d o m  kan.. Precis som vovvarna och jag..


Hundarna sitter tysta och smälter det matte sagt.. På nåt märkligt sätt känns det betryggande, att matte har uppfattningen att vargar också har ett berättigande.. Ännu mera betryggande är det förstås att dom lever sina liv långt härifrån..


En bit bort ligger ett rätt stort fält.. Det hyrs under festivalen av en affärsman, som i sin tur upplåter det till campingplats för rockare..


Dom gäster han haft denna sommar är mer eller mindre en skam för mänskosläktet.. Hela fältet liknar en enda stor sophög.. Måsar och andra fåglar har ytterligare dragit omkring soporna.. Och affärsmannen har struntat i att städa området hela veckan..


--Det dröjer väl inte länge förrän  r å t t o r n a  invaderar fältet.. Matte är bister och funderar på att göra nåt åt saken.. Ringa miljökontoret.. Eller Anticimex.. Eller polisen.. Hon vet inte riktigt vart hon ska vända sej.. Vad hon vet är, att det är hälsovådligt att ha det så här.. Förutom att det är förskräckligt fult..


Byn i övrigt är ren och fin.. Man kan inte se, att det vistats tusentals mänskor här..


Matte tog ett par kort i måndags.. Hade väl tänkt en före och efter bild, men det har ännu inte blivit nåt efter.. Det ser fortfarande lika dant ut..


     


Vem har som sagt påstått, att fotografier ska vara  v a c k r a..













Av Kerstin Frithiof - 10 juni 2015 08:48

    

--Det är konstigt, sa matte till en granne i morse, det  k ä n n s  inte riktigt som  s o m m a r,  sa hon..


Grannen höll med..


Vi hade faktiskt ingen  v i n t e r  heller.. Och knappt nån  h ö s t..


Den förste december var vi på Stiby och matte och Agneta plockade ett par praktfulla stolta fjällskivlingar..


En   l i t e n  köldknäpp hade vi strax efter jul, men ingen snö, vilket gladde matte.. Och många med henne..


Således har vi knappt haft nåra  å r s t i d e r  dom sista 16 - 17  månaderna..


Idag har vi ingen bil.. Den får service på Mekonomen..


--Det är  d y r t  att ha bil, påstår matte.. Och har man sen  h u s d j u r  också så blir det inte mycket över att vifta på, menar hon..


--Skulle du vilja vara utan bil och husdjur, matte.. Svansarna dalar..


--Nä, inte vill jag det.. Matte verkar bestämd på den punkten..


--M-men om du måste  v ä l j a.. Bil eller husdjur.. Vilket skulle du välja bort.. Nu är svansarna definitivt i bottenläge..


--Älskade tokfransar.. Aldrig på tiden jag väljer bort vovvarna.. Det finns tåg och bussar.. Och taxibilar.. Men bara två små borders, och dom vlll jag aldrigt nånsin vara utan.. Vovvarna, vovvarna..


Två djupa, belåtna hundsuckar från vovvarna.. Svansarna i topp..


Hundarna och matte, framför allt  h o n,  gillar att visa bilder på före och efter.. Första bilden här är alldeles klart före, och den har vi visat förr.. Bilden togs den 19 februari.. Precis när matte burit upp pelargonerna efter vinterförvaringen..


   


I dag ser dom ut så här.. --Inte  k l o k t  vad lite hönsskit kan göra susen, säjer matte stolt..















Av Kerstin Frithiof - 9 juni 2015 06:53


Lite svalare och en aning mulet.. Så ser det ut idag.. Idealiskt skogsvandrarväder med andra ord..


Jag måste berätta om trädgårn en gång till.. Nu har paradisbusken börjat blomma och ser ut som ett enda stort moln..


 


Matte brukar säja, att väldigt många olika sorters växter har flyttat in hon oss alldeles av sej själva.. Det finns faktiskt såna, som flyttar  u t  också:


 


--Egentligen, säjer klokt folk till matte.. Egentligen skulle du ta bort det som växer på gatan.. Det  s t ö r..


Varken matte eller hundarna tycker så.. Växter får väl ha sin fria vilja dom också.. Väljer dom gatan ska dom få vara där..


I går var två små hundar på Sternö.. Vi var lösa hela tiden och nosade och kissade och sprang och levde det hundliv alla hundar skulle få lov att göra..


Efter skogsvandringen gick damerna och fick Agnetas telefon fixad.. Så nu kan matte ringa till henne igen..


Vi, små hundar, satt i bilen på en skuggig parkeringsplats och mådde ganska gott.. F a s t  vi tyckte nog att damerna var borta lite för länge.. Och när dom kom tillbaka luktade dom pizza.. Hm.. Fnys..












    

Av Kerstin Frithiof - 8 juni 2015 08:14

    

Matte vet inte att vi vet.. Att vi ska till skogen om en liten stund..


Det var så här:

Förra lördan skulle matte ringa till Agneta och det tutade upptaget.. Matte ringde flera gånger, och varenda gång tutade det upptaget..


På söndan tutade det upptaget.. Och på måndan.. även om Agneta skulle vara en långpratare av världsklass skulle hon inte kunna hålla på i tre dygn.. Nåt måste vara fel..


Nåt  m y s t i s k t  fel är det, för Agnetas nummer är det enda matte inte kan ringa till, men Agneta kan ringa till henne..


Nu på morronen ska matte och Agneta åka in till Karlshamn, och så får en expert titta på  b å d a  telefonerna.. Samtidigt ska vovvarna få komma ut och springa lite lösa..


I går klippte matte gräset.. Det  g i c k  att få igång maskinen, men hackade och hickade gjorde den.. Och plötsligt dog den, och det gick inte att få igång den igen..


Resolut vände matte undersidan upp för att se om något var fel.. Löst eller så.. Herreduminskapare som det såg ut under maskinen.. Gammalt ruttet och hoptovat dräsklipp låg i  d r i v o r där.. Det var nätt och jämt att kniven kunde gå runt.. Så trångt var det där..


Matte till att skrapa bort otyget.. Och..häpp.. sen gick maskinen igång.. Jämnt och fint.. Gräset klipptes och blev bra, och matte mallade sej..


Medan matte ändå var i arbetstagen la hon i en maskin tvätt.. Det blåste bra, så tvätten torkade på nolltid.. Utom ett par byxor, som flaxade i vinden..


Ett par flaxande byxor vore väl ett fint fotomotiv, tyckte matte och hämtade kameran..



 

Matte kallar sitt "konstverk" för Let´s Dance..


--Ä r  du egentligen fullt klok, matte.. Hundarna skakar tvivlande på huvet..


--Alldeles och fullständigt klok, vovvarna.. Det är jag helt övertygad om..


Tja, nån gammal filosof sa så här en gång: "Mänskan är mänskans mått".. Det stämmer gott..













Av Kerstin Frithiof - 7 juni 2015 07:36

    

Årets stora begivenhet i lilla Norje är slut.. Och idag drar rockfolket hem till  s i n  vardag igen efter fest och glam i dagarna (åtminstone fyra).. En del kom betydligt tidigare och uthärdade blåst och regn och kyla.. Men, vad gör mänskor inte för sitt intresse.. Hundar med vad det beträffar..


Matte bredde frallor som vanligt..


--Glad att det är  n å t  jag duger till och kan hjälpa till med, säjer hon..


Bre frallor är alldeles säkert det minst kvalificerade jobbet på festivalen.. Inte alls jämförbart med tillexempel äggkokning.. Matte var nöjd med att skära och bre och lägga på korv och ost..


Men  t r ö t t  blev hon..


 


Norjes, enligt många, vackraste byggnad.. Den gamla domstolsbyggnaden från 1700-talet.. Där har man dömt tjuvar och våldsverkare.. Tillåmed en  m ö r d a r e.. H a n  fördes sen ett par kilometer norrut, där avrättningsplatsen låg..


På avrättningsplatsen dansade man i mattes ungdom.. En sten med en bila på finns rest där.. Bara för att påminna.. Liksom..


Tittar man till höger bak i bilden, ser man en hög påle.. Den gamla skampålen.. När den kommit upp för nåra år sen var det en kedja med en halsring fastsatt i den.. Varför man tagit bort d e t  verktyget vet varken matte eller hundarna.. Man fruktade kanske, att dagens mänskor skulle bli skrämda.. Av verkligheten.. Till skillnad från alla andra hemskheter man ser i tidningar och på TV..


 

En morron träffade matte på dom här två flickorna. Dom hade precis kommit, sa dom, och dom satt och frös.. Matte frågade om hon fick fotografera dom, och det gick bra, sa dom..


Den här unga mannen var på väg bort från festivalen.. Han skulle ta bussen till stan och hämta sina barn, sa han..


 

Dom här små kurerna tillhör nog det viktigaste, som finns på festivalen.. Vacker  f ä r g  har dom, säjer matte.. Lukten nämner hon ingenting om.. Dom sköts efter vad vi förstår alldeles perfekt, töms och fylls på med nya påsar varje dag..


--Matte, du  m å s t e  lära dej  r e d i g e r a  dina bilder.. Dom ser ju  t ö n t i g a  ut..


--Vovvarna, vovvarna.. Det kanske är så för att faktiskt  ä r  töntig..












Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards