brimikshallon

Alla inlägg under maj 2012

Av Kerstin Frithiof - 31 maj 2012 08:25

Matte går och tittar längtansfullt på molnen som samlar sej.. --Måtte, måtte det bli ordentligt med regn, säjer hon.. Hon höll först på att säja "lite" regn, men bestämde sej för att hugga till med "ordentligt med".. Det kanske har verkan, och  s k a  man önska så kan man lika väl ta i så det knakar..


Lilla mor och jag var ensamma flera timmar i går när matte var bortbjuden på lunch.. Och efter lunchen åkte värdinnan och matte till plantskolan.. Matte köpte två växter som hon grävde ner i pyttipannarabatten. Den kallas så för att dit stoppar matte allt möjligt.. Ofta sånt hon inte riktigt vet vad är.. Det blir alltid så spännande när det börjar blomma, menar hon..


N å t  vi har gott om på hela tomten är svinmålla.. Matte rycker upp den så fort den sticker upp trynet.. En del stoppar hon i soppan..

--Det blir så vackert med den starkt gröna färgen, säjer hon.. Soppan blir inte  g o d a r e  (målla smakar egentligen ingenting)  men betydligt  v a c k r a r e ..


Idag är det hundsovarväder.. Lilla mor och jag har redan inlett dagens övningar.. Lilla mor på golvet i hallen och jag i en av dom gamla nötta skinnstolarna.. Vad matte ska göra vet jag inte.. Förmodligen inte så mycket om jag känner henne rätt...

Av Kerstin Frithiof - 30 maj 2012 08:13

Lilla mor var hon frissan i går.. Britta hämtade henne på förmiddagen.. Inte visste jag att hon bara skulle vara härifrån ett par timmar.. Alldeles förtvivlad blev jag när hon försvann.. Desto större blev glädjen när hon kom tillbaka.. Visserligen var det svårt att känna igen henne.. All den stora yviga pälsen var borta och plötsligt såg hon lite grann ut som jag själv..

--Nu begriper jag varför du rycker av Hallon pälsen, sa mattes syster härom dan när hon såg lilla mor, eller rättare sagt anade henne nånstans i allt håret..


Matte ska bort idag.. Hon tror inte att jag vet att hon ska iväg. Det gör jag alltid.. Hennes signaler är så tydliga, nästan övertydliga..

Ibland tycker hon att det är kusligt att hennes lilla hund läser henne så väl..

--Det är nästan som om Hallon kan läsa tankar, säjer hon och ser lite bekymrad ut.. Precis som om hennes tankar inte alltid är så hedervärda..

Matte kan vara lugn.. Hon kan tänka vilka hemskheter hon vill.. Lilla Hallon kan bara läsa såna tankar som handlar om honom själv..


Igår kväll såg jag det där  d j u r e t  som jag inte vet vad är.. Det var nästan mörkt och matte hade lilla mor och mej i koppel för dagens sista kisserunda.. Det var nog tur att vi var kopplade.. Tillåmed lilla beskedliga Hallon blev nyfiken på att springa fatt det här djuret.. För att inte tala om lilla mor..

Faslig fart var det ialla fall på djuret.. Och in i häcken försvann det..


Av det utlovade regnet blev intet.. Matte bekymrar sej, men det är ingenting jämfört med vad  b ö n d e r n a  gör..

Av Kerstin Frithiof - 29 maj 2012 07:50

Sommaren tar paus i dag och inte oss emot.. Det var riktigt härligt att morronkissa i mulet och svalt väder.. Att det blåste också behöver inte ens nämnas.. D e t  är en självklarhet här i myggfria och fridfulla lilla Norje by the sea...


Friden lär inte vara så länge till.. Om två veckor brakar rockfestivalen igång.. Jag har aldrig varit hemma under en rockfestival.. Matte har hyrt ut vårt hus till rockfolk under många år.. Men förra året började hon misstänka att huset börjar bli i ruckligaste laget för att hyra ut.. Så i år är vi hemma..


--Hade jag haft råd hade jag stuvat in lilla hunden i bilen och åkt iväg nånstans, säjer matte.. L å n g t  iväg nånstans, säjer hon längtansfullt.. Till Rom eller Blåhammaren eller Skagen eller ... eller... Tja...

När man läser ovanstående kan man börja misstänka att matte är en sur och misantropisk enstöring.. Nja,  d e t  är väl att ta i.. Man behöver inte vara sur och misantropisk för att man inte gillar trängsel och skrällande musik.. Och det är skillnad på enstöring och ensamseglare, säjer matte..


Lilla mor är kvar hos oss och ligger just nu och sover framför badrumsdörren.. J a g  ska strax lägga mej och sova nånstans jag också.. Om matte också ska sova så sätter hon sej i stolen .. Där brukar  h o n  sova gott.. Ofta med lilla Hallon hopknycklad bredvid sej..



Av Kerstin Frithiof - 28 maj 2012 08:31

Go´morron så mycket..

Solen gassar, värmen är redan över trettio (på östersidan) och matte vattnar sina växter..


Lilla mor hotade Müller till livet i morse och jag bjäbbade med.. Vilket  i n t e  gillades av matte..

--Han är din  v ä n,  väste hon.. Och sina vänner bjäbbar man inte åt..


Igår hade vi en supertrevlig vandring vid Nytorpet. Lilla mor (naturligtvis) och Agneta var med. Vi gick den ljusblåa banan längs två sjöar, Långasjön och Stora Kroksjön.. Det är den absolut vackraste av slingorna.. Ungefär en halv mil lång..

Varma och trötta blev vi.. Tillåmed pilgrimsvandraren matte blev trött i benen..


Matte är nöjd och glad.. Hon fick en del dahlieknölar av goda vänner i stället för dom som frös sönder i vintras, och allihop har tagit sej..


I natt var det förskräckligt varmt. Matte brukar låta oss sova för öppet fönster, även om det är kallt ute, men när lilla mor är här stänger hon fönstret mycket noga. Detta för att inte lilla mor ska frysa..  H o n  får ju till skillnad från mej inte sova i mattes säng.. Följaktligen blir det väldigt varmt för mej och matte.. Alldeles huvudyra var vi i morse när vi vaknade..


Måndagsmorron är det och kloklippning har det varit.. Lilla mor satt och tittade på.. Lite intresserat liksom.. Jag undrade så smått om matte skulle klippa h e n n e s  klor också, men det sa matte att hon inte  t o r d e s ..

Lilla mor är  r ä d d  om sina tassar och tillåter ingen att komma nära dom..

Lika gullig som lilla mor är lika  h e m s k   kan hon tydligen vara..

Vare med det som det vill.. J a g  är glad att hon är här, och  m e j  är hon snäll mot.. Ja, mot  m ä n s k o r är hon vänligt inställd.. Så länge dom låter henne ha tassarna ifred..


Av Kerstin Frithiof - 27 maj 2012 06:57

Minsann, minsann.. Jag mår så bra.. Familjen är komplett.. Lilla mor är här på obestämd tid.. Jag trodde jag skulle få hjärtsnörp när matte kom med henne igår.. Britta, hennes mänska, har skadat sej i foten och blir nog inte bra inom den närmaste tiden.. Inte för att jag vill  B r i t t a  nåt ont, men hon får  g ä r n a  linka ett bra tag..

Lilla mor är inte riktigt kurant hon heller eftersom hon har skadat ett ledband.. Vi får ta det lite lugnt således. Men hon  ä r  här och det räcker ett bra tag, tycker jag..


Det är nåt annat som är här också.. Och inte bara här.. Överallt träffar vi på dom här djuren (Jag kan bara inte tro att det är ett och samma)..

Dom är små, betydligt mindre än jag, och så grymtar dom och kliar sej och fnyser nåt förskräckligt.. I går stod jag plötsligt nos mot nos med en av dom. Först blev jag förskräckt och hoppade högt.. Sen fann jag mej och började skälla och morra nåt så in i vassen.. Matte fick bråttom att dra mej bort från djuret.. Jag bara  u n d r a r  vad det kan vara för en varelse..

Ett tag var jag inne på att det kunde vara små  g r i s a r, men den teorin övergav jag rätt fort..(Matte kallar nämligen  m e j  gris ibland, men dom här djuren liknar inte mej det minsta).. Om det är nåt dom ser ut som så är det en pipleksak jag hade när jag var valp.. Den mördade jag för övrigt samma dag jag fick den..

Nåja, jag får väl ge mej till tåls.. En vacker dag får jag väl veta vad det är för ena pajsare, som rantar omkring här i kvarteret..


Pingstdagen är det idag.. Hettan är borta och det verkar kunna bli regn framåt dagen.. Matte gläder sej..


Av Kerstin Frithiof - 26 maj 2012 09:16

Oj, oj, oj vad vi har sovit länge idag.. Matte, som brukar vara uppe och skramla före sex, sov till halv åtta.. Lilla Hallon låg och drog sej betydligt längre.. --Var svår att få upp över huvud taget, sa matte..

Detta fantomsovande kan bara bero på att vi tröttade ut oss fullständigt under utfärden i går.. Men  t r e v l i g t  hade vi..

För första gången i mitt liv var jag på servering och satt med vid bordet.. Ja,  u n d e r  det förstås.. Och serveringen var utomhus förstås. Trevligt var det och beröm fick  m a t t e   för sin fina väluppfostrade lilla hund.. Hmf!!


Under utfärden gjorde matte sej skyldig till en  k r i m i n e l l   h a n d l i n g ... Ja, hon visste inte förrän kom kom hem och började leta på datorn, att hon varit   k r i m i n e l l ..


Det var så här:

Matte hade hört talas om ett ställe där det växer massor med  r a m s l ö k.. Nu är det så att matte väldigt gärna vill ha ramslök i trädgården.. Detta efter att ha hört Trädgårdsonsdags kock tala sej varm för just den här örten..

Inom parentes så är kocken Tareq Taylor (så heter han) mattes favorit bland alla TV:s kockar.. Hon menar att det är skönt att se en stjärnkock gå ut i en förvildad trädgård och rycka till sej lite av varje och laga till nåt alldeles nytt och oprövat av det, i stället för att sätta fram all världens konstigheter från mataffären..


Nåväl:

Matte grävde upp nåra av de miljontals ramslökar som växte på stället ifråga.. Och så gav hon sin syster och Agneta också..

När vi sent om sidor kom hem och matte börjat knappa på datorn, fick hon veta att ramslök är mycket sällsynt och således fridlyst..

Idag på morronen grävde hon en liten rabatt vid hasselbuskarna och planterade dom olagliga lökarna.. Lilla Hallon ryser när han tänker på vad matte utsätter oss för..

Bara, bara inte polisen kommer och sätter matte i fängelse.. Vart ska lilla Hallon ta vägen då?  Inte får interner ha hundar med sej i sinkabirum.. Hu...

Av Kerstin Frithiof - 25 maj 2012 08:45

Gissa vad lilla Hallon ska göra idag!! Jo, jag ska få följa med matte, Agneta och mattes syster till Kivik och titta på äppelblom.. Riktigt vad det är vet jag inte, bara att det är nåt fint..

Och så ska vi ha  p i c n i c !!  D e t  vet jag inte heller vad är, men jag hoppas att det går att äta..


Jag  b r u k a r  få följa med matte i bilen när hon ska nånstans, men i dag lär det bli en extralång utfärd.. Lilla Hallon är förväntansfull..


Förra veckan var ju som bekant matte ute på pilgrimsvandring.. En del av deltagarna gick med  s t a v  och matte tyckte det såg så härligt ut så hon har gått omkring en hel vecka nu och försökt hitta en lämplig stav till sej.. Kruxet är bara, att sånt som ligger nere på marken och skulle passa till vandringsstav, är murket och det som växer på hasselbuskar är förbjuden frukt..

Men  s å  kom matte på vad hon ska göra.. I vintras försökte hon få ihop en  k v a s t, men det smög sej som så mycket annat. Skaftet har stått på trappan i flera veckor nu och själva sopverktyget har legat för sej..

--Kvastskaftet blir en bra stav, tyckte matte och provgick med det.. Perfekt..


Lilla Hallon är mycket fundersam.. Visserligen ska inte matte pilgrima mer i sommar, men ett kvastskaft leder tankarna till helt andra slags färder.. 


Nu ska jag berätta om "granatäpplet".. För en åtta-tio dar sen toppade matte det.. Toppen petade hon ner bredvid äpplet och där har dom stått, den avklippta stammen med toppen ett par centimeter bredvid.. Till en början slokade den lilla toppen förskräckligt och  både matte och hunden trodde att den skulle dö.. Men inte.. Den har spänstat upp sej ordentligt så nu har vi  t v å  "granatäppleträd".. Om det nu är det dom är..


Vidare har vi tre nyskolade pepparväxter.. Det vet vi med säkerhet för det var dom enda kärnor vi petade ner i experimentkrukan.. Allt det här står på trappan tillsammans med clementinen, som verkar må bra, och en kruka med tomatplantor..  

Av Kerstin Frithiof - 24 maj 2012 07:54

--Honnafaan, ska du välta mej i dag igen, gnällde matte i morse när vi höll på och dona med frukosten.. Och hon hade kommit åt mej med en av sina megafötter..

Jag begrep inte alls vad hon menade, men att hon blev rädd fattade jag.. Och att hon på nåt sätt skyllde  på mej.. Vad vet jag inte.. Ibland har jag svårt att begripa mej på henne. Precis som  h o n  har svårt att förstå sej på m e j.. För det mesta lever vi dock i bästa samförstånd matte och jag..


Sen sa hon lite mer..

--I dag är det sju månader kvar till julafton, sa hon..

D e t  är en annan olikhet oss emellan.. Matte lever ofta i framtiden. Ibland också i det förgågna. Lilla Hallon lever fullt ut här och nu.. Mitt minne är för kort för att jag ska komma ihåg nåt förgånget.. Och jag har inte tillräckligt med fantasi för att kunna föreställa mej framtiden..


Sommaren fortsätter med oförminskad styrka.. Det är redan för varmt för att lilla Hallon ska orka göra nåt annat än sova.. Nåväl.. Jag  b r u k a r  sova en stund på frukosten.. Matte tänker sej ut i trädgården.


--Gräset behöver klippas, säjer hon.. Konstigt, det klipptes ju för bara nåra dar sen..


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards