brimikshallon

Alla inlägg under januari 2020

Av Kerstin Frithiof - 15 januari 2020 09:47


Jag gillar att se på när kompetenta mänskor jobbar.. Vad dom sen jobbar med spelar ingen roll.. Det är säkerheten och geschwintheten jag begapar..



Häromdan hade jag förmånen att få begapa en kompetent mänskas arbete.. 


Jag var hos frisör Pia, och det var en ren fröjd att se henne hantera sina verktyg.. Resultatet blev också nåt att fröjda sej åt:


Innan Pia satt saxen i tovorna så jag ut som golvmoppen:

 



Tänk så  f i n  jag blev efter "behandlingen":

 

Pippitröjan stickade jag för flera år sen, men har sällan använt.. Jag var dum nog att sticka i ett billigt syntetgarn, och tröjan bara  s u g e r  åt sej smuts och damm..


T r e  gånger har jag varit på biblioteket och fått viddelfunktionen förklarad för mej.. I går hade jag surfplattan med mej, och tjänstemannen, en mycket vänlig person, satte på funktionen hur lätt som helst.. Och jag antecknade..


Glad i hågen försökte jag mej på att göra om proceduren när jag kom hem.. Icke, sa Nicke..


E n  gång till ska jag åka till bibblan.. Sen får det vara.. Det är nog inte meningen att jag  s k a  se film i hemmets lugna vrå..
















Av Kerstin Frithiof - 14 januari 2020 10:26


Jag läste i BLT i morse, att en bedragare hade bluffat sej till en tjänst inom försvaret.. Stigit i graderna och innehaft ett flertal ansvarsfulla poster.. I tjugo års tid.. Vilket skämt..


Antingen har  g o s s e n  varit rent  o t r o l i g t  militärbegåvad, eller så.. tja.. slutsatsen ger sej själv..


Man kan börja fundera på hur många icke kvalificerade befattningshavare, som sitter på ansvarsfulla poster, vi har i det här landet.. Många är förmodligen tillsatta på  p o l i t i s k a  meriter.. Andra har tillverkat sina meriter själva..


Man tar sej för pannan..


Här i  m i n  kommun har de styrande skämt ut sej ordentligt.. Dom har försökt sej på att diktera villkor för den konst, som ska köpas in till offentligheten.. Fäljden blev att kulturchefen försvann ut i kylan.. 


Man kan ju leka med tanken, att kommunen skulle välja mellan en Marc Chagall, som kan vara nog så svår, även om man ser vad bilderna föreställer, och en hemmamålad bild av en plöjande bonde.. Jag ryser..


Nu är det förresten snart dags för konstrundan igen.. Bland de oftast rent usla alster, som ställs ut av glada amatörer, kan man hitta ett och annat korn..

 

Förra våren köpte jag den här tavlan av en  u t b i l d a d  konstnär, Alexandra Melander, och jag tröttnar  i n t e  på att betrakta den.. Jag undrar vad dom  s t y r a n d e  skulle ha sagt om dom här "trollkonorna"..


Är bilden tillräckligt f ö r a n k r a d  i invånarnas enkla, folkliga smak.. 


Vill för övrigt påpeka, att ordet  k o n s t  kommer av  k u n n a..


Nu vill jag visa nåt totalt okonstnärligt, men som ända måste kunna hänvisas till det "enkla folkets smak":

 

Mina nya soptunnor..


Märk det konstnärliga tilltaget att börja med tvåan.. Den  h ä r  bilden skulle alldeles säkert platsa på nån offentlig plats.. (Jag höll på att skriva offentligt  s t ä l l e,  och  d ä r  bleve den förstås säkert uppskattad)..


















Av Kerstin Frithiof - 13 januari 2020 11:54


Jag har precis burit ner mina adventsstakar i källaren.. Och städat något lite i det grönskande fönstret, där dom stått..


Det är besynnerligt med adventsstakarna.. Lika härligt som det är att ta fram dom, lika härligt är det att städa ut dom..


Det är kanske så med mycket här i livet.. "Allt har sin tid" som det står i Predikaren.. Jag har så smått börjat känna, att det börjar bli på tiden att tänka på uppbrott från huset.. Inte än.. Men det kommer..



En annan förändring, som jag idiotiskt nog tänker på då och då, är att lära mej röka igen..


Att efter 55 år börja med nåt så dumt.. Fnys.. Bara tanken får mej att förfäras.. Men ändå.. Det vore kanske ett litet  s ä l l s k a p  nu i min husdjurslösa tillvaro..


Jag tog en selfie i morse.. Detta för att jag ska komma ihåg hur otroligt mycket jag påminner om golvmoppen.. 

 


Det ska bli ändring på den saken i eftermiddag.. Då ska jag nämligen åka till Pia i Mörrum och frissa mej..  S e n  ska jag parkera mej framför  s p e g e l n,  vrida och vända på mej.. Det är nämligen  s å  jag brukar göra efter frisörbesök..












Av Kerstin Frithiof - 12 januari 2020 13:57


Tack Eva, som gav mej ett tips om att förvara öppnat kaffepaket i kylskåp.. Det kommer jag att testa omgående.


 

Minsann, burken fick tillomed  p l a t s  i kylen utan att jag behövde möblera om..


Idag har jag varit i kyrkan.. Jag kan inte påstå, att jag är  b e k ä n n a n d e  kristen.. Tyvärr inte.. Men icke desto mindre tycker jag om att gå i kyrkan.. Det är främst ritualet och psalmsången, som tilltalar mej.. Att göra saker i  g r u p p  är annars inte min starka sida, men psalmsången deltar jag i med liv och lust..


Ett antal lördagskvällar har jag följt countrymusikens historia på TV.. Och funnit, att country är så mycket mer än vanliga slagdängor..


Det förefaller, som om den sortens musik har sina rötter i smärta, fattigdom och lidande.. Att höra gamla sångare tala om sina känslor inför somliga låtar, framförda av djupt äkta röster, känns nästan  r e l i g i ö s t  på nåt sätt..


Det är svårt att begripa, att vanliga schlagersångare vågar sej på genren.. Tillåmed  u t l ä n n i n g a r  sjunger nån slags country.. 


Det regnar.. Det blåser.. Och det är söndag.. K a n  det vara värre.. Jo då,  d e t  kan det säkert, men jag kan inte komma på  v a d  det skulle vara.. 














Av Kerstin Frithiof - 11 januari 2020 10:12


"Smaken är fårskallig", sa vi i ungdomens dar.. Det var väl en förvrängning av danskans "Smagen er forskillig" (reservation för stavning)..


Vi, små snobbar, hade rätt iallafall.. Smaken  ä r  fårskallig..


Ta det här med  k a f f e  tillexempel.. 


Hela hösten gick jag och gnällde över att kaffe numera bara smakar  h ö..


Sen bytte jag kaffesort och dängde på med rejäla skopor kaffe.. Och  v i p s  blev kaffet gott igen.. För att i dagsläget smaka  h ö.. På  n y t t..

 

Jag börjar misstänka, att det inte är hos  k a f f e t  man ska söka felet.. Utan hos  b r u k a r e n  (förfärliga ord, som smakar vårdtagare)..


Jag skulle kanske skaffa en apparat, där man stoppar in en liten kaffeampull, för att få färskt och gott kaffe..


Men ju färre apparater jag har desto bättre mår jag..


Att dricka  t e  istället är förstås en annan möjlighet..


För snart 20 år sen köpte jag en krukväxt, som jag inte vet vad heter.. Den har genomgått en del öden, den såväl som b r u k a r e n.. (Nja, det är kanske  v ä x t e n,  som är brukare).. Den har vissnat blad för blad, och kommit upp igen.. 



Just i dag, vid morron"kaffet" upptäckte jag ett nytt litet skott.. Alltid finns det  n å t  att bli glad åt..

 































Av Kerstin Frithiof - 10 januari 2020 10:23


Ja, Diana, tack för tipset att skriva upp.. Får nog börja med både arbetsbeskrivningar och frysboxetiketter.. 

Slutkaxat för min del således..


Det hela har kanske att göra med mitt tidigare fenomenala minne.. Förr behövde jag aldrig skriva upp ett enda dugg.. Allt satt som en smäck.. Men.. Allt bleknar med åren.. Så ock minnet.. Jag kommer emellertid ihåg vad jag åt till frukost för en timme sen, och  d e t  får väl anses godkänt..


Nåt som väl är ganska besläktat med att  s k r i v a  upp bör vara  s l å  upp.. Och  d e t  har jag inga problem med..


Kommer ihåg en skämtteckning för många år sen..


En gammal man sitter med en tjock bok i knät, och  d e n  läser han ivrigt i.. Runt honom sitter, ligger, hänger, skrynklar sej hans tonåriga barnbarn.. Mer eller mindre  s o v a n d e  hela bunten..


Alf Henrikson, som jag beundrar mycket, skrev texten till bilden:


"Att slå upp," sade gubbfan, "är alltid det bästa".. Han är inte så  u n g  att han vet det mesta..


(Vid närmare eftertanke var det nog Björn Berg, som gjort teckningen.. H o n o m  beundrar jag också väldigt mycket)..


Idag ska det regna.. Regna nåt besumligt.. Och i morron  blir det frost.. Skönt att jag kan hålla mej inne.. Att halka omkring på hala gatan vore i värsta fall liktydigt med ett nytt benbrott..



Av Kerstin Frithiof - 9 januari 2020 12:48


Tack Göran, Amisa och Diana för er vänliga respons på det jag skrev i går.. Så glad jag blev..



Ibland tror jag att jag inte har nån intelligens alls.. Den verkar ha skavts bort under resans gång.. Jag tänker på begreppet  V i d d l a.. 


Det var så här:

I höstas, när jag skulle börja högläsa på äldreboendet fick jag som present ett  v i d d l a k o r t.. Och tack vare detta kort skulle man kunna titta på film.. O b e g r ä n s a t  med film.. Bara man hänvisade till det bibliotek som finns i vederbörande kommun..


Jag har lite försiktigt tassat runt kortet och undrat om jag skulle  v å g a.. Men  d e t  gjorde jag förstås inte..


Igår tog jag mod till mej och gick till biblioteket med kortet och bad om undervisning.. Två vänliga damer gjorde sitt bästa för att jag skulle lära mej finesserna, men det  s m ö g  sej..


Jag  t r o d d e  jag kunde gången, men när jag precis nu tänkte jag skulle åtminstone  k o l l a  vilka filmer som bjöds, smög sej alltihop.. Äsch, skit samma.. 

 














Av Kerstin Frithiof - 8 januari 2020 09:22


Jag måste medge, att jag alltid varit lite  b l y g  för, och samtidigt  n y f i k e n  på, mänskor, som ser annorlunda ut än jag själv gör.. Detvillsäja blek och avlång..


Däremot har det varit, och  ä r,  mej främmande att  v ä r d e r a  nån efter utseende.. För mej får mänskor vara vita, svarta, gula, randiga eller rutiga.. Dom får ha vilken  r e l i g i o n  dom vill och vilken  s e x u e l l   böjelse dom är födda med.. Så länge dom har förstånd att veta hut.. 


Alla har dom ett värde.. D e t  har jag alltid trott, men nu vete katten om jag  håller med om det längre..


Jag anser tillexempel att  j a g,  och såna som jag, är värdefullare än barnamördare.. Och till den kategorien räknar jag knarkhandlare och andra som "förför dessa våra minsta".. För att sedan skjuta ihjäl  a n d r a  barnamördare, när dom inte längre håller sej på mattan.. Inte bara barnamördare.. B a r n  också.. Som dom först förfört och utnyttjat..



Jag ifrågasätter Donald Trumps och hans muslimska kollegors värde i allra högsta grad.. Tala om att mörda..


(Man skulle kanske införa nån slag  p r o v  för att få ett värde.. Nån slags  v ä r d e k ö r k o r t)..  


Jo, till nåt annat, inte så kusligt, men inte desto mindre obehagligt:


Jag tittar en hel del på TV-reklam, och  d ä r  kan man inte undgå att lägga märke till en märklig vinkling.. Jag skulle vilja kalla fenomenet  o m v ä n d  rasism.. 


I praktiskt alla inslag verkar det vara obligatoriskt med en  f ä r g a d  person..


Vore  j a g  färgad skulle jag känna mej kränkt av den här "pedagogiken".. Ungefär som "Titta en färgad.. Hen ska vi vara snälla mot"..


Inte handlar det om  j ä m l i k h e t  inte..



För övrigt finns det  m y c k e t  annat att erinra mot TV-reklam, men  d e t  tar vi en annan dag..










Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards