brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2013

Av Kerstin Frithiof - 15 augusti 2013 07:33


--Tänk vi hittade kantareller i alla fall, sa matte och sken som solen..


Jodå, i skogen i går hittade matte och Agneta nåra pyttesmå kantareller.. Matte avstod från att dela så Agneta fick hela skörden.. Stor nog att räcka till ungefär en  h a l v  smörgås.. En mycket  l i t e n  halv smörgås..


Skogen som sagt.. Listers huvud blev det i går och vi var ute ungefär en timme.. Lösa hela tiden.. Tack vare att matte smörjer oss mot fästingar vågar hon ta ut oss till skogen..


För länge sen, när matte hade sina newfoundländare, fanns det ingen fästingsolja.. Följaktligen fastnade massor på hundarna.. En gång tog hon bort 28 stycken på Joker..


Lyckligtvis fanns varken borelia eller erlichia på den tiden..I varje fall var de här hemskheterna sällsynta..


Lite om vädret:

Solen skiner, det är fortfarande svalt och det blåser.. I mina ögon är det perfekt skogväder.. Hoppas matte inser det..


På kissrundan för en stund sen mötte vi en schäfer med vidhängande mänska.. Matte var het av skam och den andra mänskan skrattade.. Schäfern bevärdigade oss inte en blick..


Så var det med newfoundlandshundarna.. Små hundar skrek sej hesa av ilska när dom mötte  jättehundarna..

Matte mös och var stolt över sina bjässar.. Det är väl  d e t  hon får betala för nu.. Många år senare..













Av Kerstin Frithiof - 14 augusti 2013 07:45


--En sak är säker, sa matte.. Jag är född i fel tid, sa hon.. Artonhundratalet hade passat mej bättre..  Där hade jag i alla fall haft en fair chans att passa in..


--Vad  m e n a r  du  matte.. Det du säjer är ju alldeles förfärligt.. Förklara.. Hundarna tittar villrådigt på varandra.. Svansarna hänger missmodigt rakt ner..


Så här är det:

Igår kväll skulle matte ringa ett samtal, men kom inte fram.. Inga signaler hördes.. Fel på mottagarens telefon, trodde hon, satte sej i bilen och åkte till mottagaren, som för övrigt var hennes syster..


Det visade sej att det var fel på  m a t t e s  telefon.. Det gick inte alls att ringa varken till eller från den.. Fast det

lyste när man satte på den..


Nu på morronen fick matte en idé..

Hon öppnade telefonen och tog ut ett par föremål, som hon inte alls visste vad var.. Och skakade om dom lite.. Sen pillade hon tillbaka dom och satte på telefonen och voilà.. Den funkade.. M e n  nu hörs inga signaler, trots att det går att komma fram.. Matte har kollat den saken från en gammal, urgammal, telefon som hon har i byrålådan till vardags..


Det är klart att det ska gå att få en ringsignal på telefonen, men matte har ingen aning om  h u r .. Ta ut inkråmet och skaka om en gång till  t ö r s  hon inte..

Hon får väl be nån hjälpa sej..


Alltså  a r t o n h u n d r a t a l e t .. Ånä.. Hundarna kan inte tänka sej matte svassa omkring i snörliv och långkjol..

Nä, nä.. Fast.. T e l e f o n e r n a  skulle hon nog kunna hantera..


Vi hade tur igår för vi fick komma till skogen.. En hel timme var vi lösa uppe vid Nytorpet.. Det var  p r e c i s  vad två små hundar behövde.. Agneta var  med och  h o n  sa att det var precis vad  h o n  också behövde.. Att matte behövde skogspromenaden var självklart..


Det var länge sen vi var i skogen.. Det har varit alldeles för hett under lång tid och varken djur eller mänska har orkat springa runt och flåsa..

Det kom regnskurar vid flera tillfällen igår, men höll uppe medan vi var i skogen..


I  n a t t  däremot var det ett förskräckligt regnande.. Hade det regnat så för nåra år sen hade vi haft källaren full med vatten.. Fast.. Det är klart.. Ingen, detvillsäja matte, har varit nere och tittat..

--Jag tror jag  v ä n t a r  nåra timmar med den kollen, säjer hon.. Har haft tillräckligt med sinnesrörelse redan idag..


Fel  å r h u n d r a d e  var det som sagt..















Av Kerstin Frithiof - 13 augusti 2013 07:14


Jag  p e n s i o n a t a d e  i går.. Tillåmed  s o v   ö v e r ..

Tänk, det finns hundar, som är  r ä d d a  för att bo på pensionat.. Inte lilla Hallon.. Jag tycker bara att det är trevligt..

Och spännande.. Man vet aldrig vilka hundar man träffar.. Ja, inte  t r ä f f a r  precis.. Men hör och känner doften av..


Det tar på krafterna att pensionata.. Väl hemma sov jag som en stock hela kvällen..


Matte var också borta igår.. Hon och en väninna, G., var på en liten titt-och shoppingtur i Kristianstad.. Det var rea, så matte kunde köpa ett par röda trekvartslånga byxor för halva priset..Jag begriper inte var det är med just  r ö d a byxor.. Matte är väldigt förtjust i  sådana..


--Dom där byxorna skulle du köpt för tre månader sen, sa systern när matte visade dom för henne..

--Javisst, men då hade dom kostat  d u b b e l t  så mycket.. Ibland är matte riktigt ekonomisk..


Lilla mor var således ensam i huset under nåra timmar.. Det kom nåra häftiga regnskurar medan matte och jag var borta. Ingen åska dock.. Matte hörde nåra ordentliga knallar när hon var på hemväg.. Naturligtvis blev hon orolig för lilla mor, som ju är räddare än rädd för åskan.. Men, som sagt, nån åska hade inte hörts här i Norje..


Det är inte så varmt längre.. Det var bara 15 grader i morse när vi kissrundade.. Både hundarna  och matte tycker det är skönt att den fuktiga hettan försvunnit..


Vår stora gräsmatta har hämtat sej efter torkan, men plätten framför huset har  sorgligen avsomnat för gott..

Matte funderar på att låta fräsa upp den (Vad nu  d e t  är) och låta den vila över vintern och sen så en ny till våren..


Grannarna nåra hus från vårt  k ö p t e  färdig gräsmatta på rulle  för ett tag sen.. Det blev  v ä l d i g t  fint, men matte anser sej inte ha råd med nåt sånt..

Nä, det är klart.. Ska man köpa röda byxor stup i kvarten så..















Av Kerstin Frithiof - 12 augusti 2013 08:05


Go´morron och go´måndag (för att låta lite grann som Hallon)..


Den lille svadden befinner sej just nu i Kylinge på pensionat.. Han  p e n s i o n a t a r  som han så vackert kallar det..


Han såg irriterande lycklig ut när han följde med pensionatsvärden in på hotellet.. Han brukar vara det när han ska sova borta..


Solen gassar och jag har redan sjasat ner Nelly från soffan..


Ha en bra måndag, och så kommer Hallon, Framboise, Hinnbär tillbaka i morron och berättar om sitt pensionatande..

Av Kerstin Frithiof - 11 augusti 2013 07:32


Gomorron och go´söndag alla som går, springer, simmar, flyger, kryper och skuttar där ute i världen.. Ett särskilt go´söndag till matte, som tillhör dom som understundom   h a l t a r  sej fram..


Igår kväll slog matte nästan ihjäl sej när hon snubblade på yttertrappan och for i cementen så det small.. Sandalen hade fastnat i trappkanten och hon gick handlöst i däck..


Efter att konstaterat att hon fortfarande  l e v d e  och att ingenting var brutet, lyckades hon ta sej på fötter och sej och hundarna in i huset..

Visserligen stönade hon och jämrade sej, men hon kunde både gå och stå och  s o v a  med för den delen..


Annars är det länge sen matte gick på öronen.. Det har nämligen hänt då och då under hela hennes liv..


--Det känns nästan lite  n o s t a l g i s k t , sa hon när hon plåstrade om sitt sönderskrapade knä i går kväll..

Hennes knän var konstant sönderskrapade när hon var liten.. Och var det inte det, så var anklarna stukade..

Jaja, alla de sorter..


Söndag är det som sagt och det artar sej till att bli en ny solig och varm dag.. Det är dags för vovvarna att bli behandlade med fästingpreparat i kväll och därför får en av oss vara borta tills i morron kväll.. Jag har för mej att det är min tur..I så fall får jag pensionata i Kylinge och det har jag ingenting emot..


Men jag undrar vad matte och lilla mor ska ha för sej i morron.. Skulle nästan tro att det blir en tur till Listers huvud.. Det  k a n finnas kantareller där efter regnet för att par dar sen.. Matte lär nog tycka, att det räcker med  e n  hund att hålla redan på under en svamptur..


Igår eftermiddag var  systern med matte på en liten biltur.. Båda damerna gladde sej omåttligt.. Det var nämligen mycket länge sen dom kunde ägna sej åt  d e t  nöjet.. Att systern klarade av att både ta sej in och ur bilen och dessutom sitta ett bra tag i den, är ett tecken på att tillfrisknadet har börjat så smått..

Hon klarar dessutom av att  g å  en liten bit med bara  e n  käpp.. Och dessutom kan hon  s t å  utan nån käpp alls..


--Snart kan du  s o v a  utan käpp också, sa matte, som aldrig försitter ett tillfälle att säja nåt dumt..
















Av Kerstin Frithiof - 10 augusti 2013 07:45


--Hur viktiga är  k l ä d e r  för dej, matte..


Hundarna har förstått, att kläder är viktigt för mänskor.. Tidningarna är fyllda med klädannonser och rapporter från klädvisningar.. Och inte minst i bloggrubrikerna ser man hur stor betydelse mänskor lägger vid hur dom klär sej.. Och på TV förstås.. Där vimlar det av designprogram och modelltävlingar.. Fast dom sistnämnda handlar nog mest om att hitta flickor som kan visa upp kläderna..


--Nå,  h u r  viktiga är alltså kläder för dej, matte..


--Tja, det varierar.. Vissa perioder i mitt liv har jag varit totalt ointresserad och under andra har klädintresset varit enormt..


Vi vill veta, eftersom det i mattes garderob (dit  i n t e  hundarna äger tillträde.. Matte har tillåmed  h a s p a t  dörrarna) hänger en hel del kläder, som aldrig tas fram.. Och ibland hängs det dit nya, som heller aldrig kommer att tas fram..


--Jo, nog är det roligt med kläder.. Och att gå i affärer med ett par väninnor och titta, och kanske tillåmed köpa nåt, är en ytterst trevlig sysselsättning..


Av ovanstående förstår hundarna, att det roliga med kläder är att titta på dom och att eventuellt köpa dom och hänga in dom i garderoben, dit hundarna  i n t e  äger tillträde, och sen schava omkring i samma gamla byxor och skjorta som vanligt..

Ett tämligen  o b e g å v a t  beteende om vi får säja vår ärliga mening..

--Jag  v e t, suckar matte, men vem kan gå omkring och vara begåvad hela livet..


Igår klippte matte gräset.. Det lilla, som finns kvar av det.. Resultatet blev emellertid mycket lyckat.. Jämnt och fint och inga tussar av ogräs sticker längre upp..


Nästa vecka är det trädgårdsdag i Sölvesborg, ett evenemang matte  a l d r i g  missar.. Inte Agneta heller.. Damerna brukar åka dit tillsammans..

Förra året köpte matte en liten påse brända mandlar, som är nåt som hon  ä l s k a r, och bet sönder en fyllning i en tand.. D e t  blev dyra mandlar vill jag lova..


Sen dess är matte försiktig med vad hon stoppar i munnen..

















Av Kerstin Frithiof - 9 augusti 2013 07:44


Matte är inte att tala med just nu.. Hon sitter med näsan i en bok och när hundarna vill nåt säjer hon bara öh och mm.. Hon har inte alls hört vad vi har att säja..

Det måtte vara en  b r a  bok matte sitter och läser i.. Eller..


--Tja, bra och bra.. Jovisst är den bra.. Men framför allt kuslig.. Äntligen har matte fattat att vi pratar med henne..


Boken handlar om en kvinna som mördat sin man.. På hemskast möjliga vis.. Hon har låst in honom i en ödebunker på en övergiven strand nånstans i Polen.. I alla fall  t r o r  hon att hon har mördat honom.. Låst in honom har hon iallafall gjort.. Nu traskar hon omkring på en hed i England  tillsammans med sin hund och håller förmodligen på att bli tokig på riktigt..


Nu är det så, att  m a t t e   börjar misstänka att  m a n n e n  nog tänkt sej att ta  l i l l a  f r u n   av daga, och nu blir det riktigt hemskt..

Matte har svårt att lägga boken ifrån sej.. Hon satt tillåmed uppe en stund  m i t t  i  n a t t e n  och läste och tuggade på naglarna..


Tänk, att mänskor tycker om att låta sej skrämmas av att läsa kusligheter och genom titta på gräsligheter..


Såna är inte vi hundar.. V I  gillar inte att bli skrämda.. Ska det skrämmas så är det  v i  som ska stå för skrämmandet..  Att bli rädd för  p å h i t t a d e  ruskigheter är ofattbart onaturligt.. Men, som jag tidigare sagt: Vi är olika vi hundar mot våra mänskor..


Igår kom det en hel del regn och nu har det börjat växa gräs på vår  s t o r a  plätt.. Den lilla är och förblir bränd till döds..

Matte har köpt en flaska  m o t o r s t a r t e r  så nu hoppas hon få igång gräsklipparen lite senare idag.. Ännu går det inte att klippa eftersom gräset är vått..

--Bra, då sätter jag mej med min bok en stund, suckar matte belåtet..














Av Kerstin Frithiof - 8 augusti 2013 08:11


--Matte, har du fått fart på hjärncellen än.. Hundarna minns med intresse att matte nämnde nåt om att äta sparsamt två av veckans dar och därmed få extra skjuts på själsförnödenheterna..


--Vovvarna, vovvarna,  s å  snabbt går det inte.. Jag  h a r  faktiskt börjat hålla in på maten två dar i veckan, men det gäller att hålla på under  l å n g  tid om man ska få nåt resultat..

Fråga igen om ett halvår.. D å  kanske jag löser både andragradsekvationer och världsgåtorna..


--Jaha, och vad ska  d e t  vara bra för..


--Tja...


Idag är det mulet, men det var det i går morse också.. Sen skingrades molnen och det blev outhärdligt hett och fuktigt.. Det är länge sen vi var i skogen, och ärligt talat längtar vi inte dit.. Inte medan det är så här hett och tungblåst..


Varenda kväll sitter matte på baktrappan och filosoferar.. Och planerar.. Det är för trädgårn hon planerar..

Detta och detta ska flyttas på och den och den växten ska grävas upp och "kastas på elden".. Och så ska det köpas lite nytt också..

En vit eller rosa fjärilsbuske står på köpelistan.. Ytterligare en summerwindros och så lavendel.. Mycket lavendel..


För åtskilliga år sen hörde matte nån citera en gammal kines.. Citatet var obegripligt fånigt, tyckte matte..  D å ..

Det lät ungefär så här:

"Vill du känna tillfredsställelse för en stund: Ät en god middag.. Vill du må bra en vecka: Läs en bok.. Vill du känna dej till freds hela livet; Anlägg en trädgård"..


Jaha, nu är hon själv där.. Påtar och planerar.. Hundarna undrar hur länge entusiasmen ska hålla i sej.. O s s  veterligt är det bara hundintresset som hållit i sej hela livet..


--Ja men  d e t  är väl alldeles underbart, säjer matte.. Hundar och växter.. Liv och lust..

Heja, heja..










Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards