brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2013

Av Kerstin Frithiof - 7 augusti 2013 07:39


--Nu har jag kommit på det, sken matte för en stund sen..


Det  belåtna uttrycket i mattes ansikte fick hundarna att bli misstänksamma..


--Vad är det du kommit på, matte, frågade vi och tittade avvaktande på henne.. Helt klart är, att det var nåt som gällde oss..


--Nu  t r o r  jag att jag kommit på hur jag ska få tyst på ert gormande när vi ser en katt eller hund ute på byn, sa matte.. Om jag piper och gullar och låter som mänskor låter när dom träffar på  s p ä d b a r n, så tystnar ni.. Jag har provat det ett par gånger när vi mött Tajson, och det har fungerat..

--Att jag sen låter som nån som rymt från en förvaringsanstalt, får jag ta.. Hellre det än att vovvarna ska väcka upp halva byn och skämma ut oss..


Hm.. Så lättmanövrerade tror alltså matte att vi är.. Vi får väl se hur det blir med det..


Det har  r e g n a t  i natt och det är  väldigt mulet och mörkt ute.. Men fortfarande  v a r m t ..


I går kväll satt matte på baktrappan hur länge som helst.. Hon beundrade sina nyrensade rabatter och rena fina gångar..

Hade det kommmit nån förbi, hade hon säkert hejdat personen ifråga och förevisat trädgårn.. Skrutit och skrävlat..

Hon lider inte av nån falsk blygsamhet, matte..


Det blir fortare mörkt på kvällarna och senare ljust på morgnarna, men det är bara som det ska vara.. Båda matte och hundarna har klart för sej, att jorden varken tippar över eller stannar för att dagen blir kortare.. Vi håller tydligen på att bli äldre och  f ö r s t å n d i g a r e alla tre.. Nåja, i alla fall mindre benägna för kusliga fantasier..


Igår åkte matte till nåt hon kallar "akuten" med sin syster, som kände sej dålig igen.. Det tog väldigt lång tid på akuten.. Systern fick medicingenomgång och nya recept.. Och så tog man en massa  p r o v e r  på henne.. (Hundarna funderar mycket på hur  d e t  går till).. Till sin stora glädje fick hon åka hem igen och  slapp bli intagen.. Hon tycker väl att hon tillbringat tillräckligt med tid på sjukhus redan i år.. Hela våren och en god del av vintern var hon inlagd..















Av Kerstin Frithiof - 6 augusti 2013 08:04


--Matte, den där amstaffen, du vet, den som vi nästan sprang ihop med i går kväll, den, du vet.. Varför fick vi inte klå upp honom.. Vi var ju dock  t v å  och han var ensam..


Matte döljer huvet i händerna och muttrar nåt som låter som "Gud giv mig styrka".. Sen går hon ut i köket och bälgar i sej vatten.. Direkt ur kranen..


E t t  svårt karaktärsfel har matte.. Det är inte alltid hon svarar på hundarnas allvarligt menade frågor.. Och så har hon alltid så bråttom.. Det är väl också ett karaktärsfel, antar vi..


--Ni båda små etterbläror ska vara  v ä l d i g t  glada att jag hade bråttom med att hindra er från att försöka spöa upp en  k a m p h u n d.. Begriper ni inte att  h a n  hade gjort slarvsylta av er båda två.. Med en tass på ryggen..


Det är mulet idag, men det känns inte som om det skulle bli nåt regn.. Visserligen kom det nåra tunga droppar när vi var

ute och kissrundade i morse men det stannade vi det.. Värmen håller i sej och SMHI  har varnat får åska..


Vid blotta ordet "åska" reser lilla mor ragg och slokar svans.. Lilla modiga, tappra mamsen snor in under sängen.. Så långt in hon kan komma.. Vi hör henne krafsa runt och nysfnysa ett slag, men sen blir det dödstyst.. Hon gör sej så omärklig hon bara kan.. För tänk om åskan hittar henne.. Fasornas fasa..


Det luktar väldigt gott i vårt kök just nu.. Matte har satt in ett stort stycke fläsk i ugnen och det börjar tränga ut dom ljuvligaste dofter.. I dag ska vi alltså äta gott.. Alltid finns det glädjeämnen här i livet..









--Det skulle behövas lite regn igen, muttrar matte och inspekterar sina växter.. Ännu så länge klarar dom sej på regnet som kom för nåra dar sen, men det blir fort torrt i jorden..














Av Kerstin Frithiof - 5 augusti 2013 07:04


Mänskan är förunderlig.. Jag höll på att skriva "förunderbar", men det hade nog varit en aning ironiskt..


Hör här bara: 

Idag stod det i tidningen att det redan varit fler drunkningsolyckor än på många somrar.. Och så drog man den begåvade slutsatsen, att detta beror på att det är fler som  b a d a r  när vädret är varmt..


Det är fortfarande mycket varmt och soligt ute, men jag hör inte så många som beklagar sej längre.. Man har kanske vant sej.. Eller dött ut..


Vi har på sista tiden förlagt våra promenader till sent på eftermiddagen.. Dessutom har vi kortat av dom en hel del.. Ändå är både hundarna och matte tämligen varma när vi kommer hem.. Matte  s v e t t a s  åtminstone, vilket inte hundarna gör.. Vi får flåsa och hässja i stället och  d e t  svalkar inte så särdeles..


Vad hittar vi  p å  då eftersom det knappt går att göra skogspromenader och annat trevligt..

Tja.. Hundarna  s o v e r nästan hela tiden och matte hålls i trädgårn.. I skuggan mest..


Till sin stora glädje har matte konstaterat att hennes syster är på bättringsvägen igen..

--Peppar, peppar, säjer hon och knackar sej i huvet..


Den här dan artar sej att bli lika  het som dom föregående.. Regnet, som kom för nåra dar sen, gjorde susen på mattes växter.. Dom slokar inte alls längre utan står raka och spänstiga..

Gräsmattan däremot,  d e n  har torkat ihjäl.. Den har för övrigt aldrig varit mycket att skryta med..
















Av Kerstin Frithiof - 4 augusti 2013 07:04


Mänskor är egendomliga.. Dom  ä n d r a r  sej ständigt och jämt.. Ibland tycker dom om att göra si och ibland så..

Ibland är detta roligt och ibland  detta..

Ta matte för exempel.. H o n  har ändrat sinne och smak många gånger i livet.. Det är egetligen bara avskyn för

k r o p p k a k o r  och  s p y f l u g o r  som varit konstant genom åren..

Ett annat hatobjekt, fast av senare datum, är  m ö r d a r s n i g l a r..

En sån, mördarsnigel, såg vi på gatan i morse.. D e n  överlevde inte mötet med matte.. Det kan jag lova..


Sen är det detta med  t r ä d g å r d.. Mattes mänska var trädgårdsintresserad, men det var mest  k ö k s t r ä d g å r d

han var intresserad av..

Således skaffades diverse fruktträd och bärbuskar.. Trädgårdsland och potatisdito anlas.. Matte tittade mest på.. Men det kunde hända att hon tog spaden och grävde nåra tag hon också.. Inte ofta men då och då..


När sen mattes mänska dog fick hela trädgårn gro igen.. Matte hade varken lust eller ork att befatta sej med den.. Till slut var hela tomten en ogenomtränglig urskog och då tog matte hit en grävskopa med tillhörande operatör och lät forsla bort alltihop.. Resterna ligger förmodligen fortfarande på den gamla tippen på Listers huvud..


Sen skulle det sättas gräs över hela tomten.. Det var lättast att hantera.. Det var bara det, att nåt gräs blev det inte.

Bara entaka strån och ett och annat  o g r ä s..

Matte grubblade, men inte alltför intensivt..

Att gräsmattor ska gösslas begrep hon inte förrän en kollega talade om det för henne..


Så gick åren och matte struntade fullständigt i gräs och trädgård.. En och annan gång drog hon över gräset med klippmaskinen.. Vår plats på jorden liknade mest en ödemark..


Men så, för bara en tre-fyra år sen blev det plötsligt roligt med trädgård och nu är det mattes förnämsta intresse.. Näst efter  h u n d a r n a  förstås..

Matte  s l i t e r  inte med trädgårn.. Hon sitter där och trivs och drar ett och annat ogräs.. Men oj, så fint det är här..


För var gång matte är i rabatterna kommer hon på nåt nytt att pröva och hon har lärt sej massor.. Och roligt har hon..

I går ansade hon i flera timmar.. Trots den förödande hettan.. Idag ska hon fortsätta..


Känner inte hundarna sej åsidosatta när matte håller på timtals utomhus..


Nä då, vi får våra promenader, vår mat och vår skötsel och trots allt är matte oftare  i n n e  än ute..Och så pratar hon med oss och får oss att känna oss  u p p s k a t t a d e..  Och på  n ä t t e r n a  är vi hopkurade under samma täcke..

Så nog får vi  v å r  andel av matte.. Och hon sin av oss..


Allt löser sej till det bästa i vår lilla avkrok av världen..


Go´söndag förrresten..

















Av Kerstin Frithiof - 3 augusti 2013 07:02


Matte är lessen och bekymrad..Hennes syster, som var ordentligt på bättringsvägen, fick ett återfall igår..

När matte kom på förmiddagen var hon riktigt eländig.. Matte ville ringa till vårdcentralen men fick inte.. Till systerns barn då.. Inte det heller fick hon..

Så gick hela dan och matte, som ju  ä r  en lättstressad och hialös person, for fram och tillbaka mellan vårt och systerns hela dan..

Hon var betänkt att strunta i förbudet och ta kontakt med syskonbarnen i alla fall, men hindrades av respekt för systern.


Fram mot kvällen ringde dock systern själv till sin son och bad honom komma över natten..

Om inte systern bättrat sej till i dag har hon faktiskt lovat att matte ska få ta henne till sjukhuset akut..

Det skulle ha gjorts för ett dygn sen, anser matte.. Och bekymrar sej..


Idag ska det bli värmerekord i hela landet.. Då gäller det att fälla persienner och dra för gardiner och hålla sej inomhus..

Det finns faktiskt mänskor som ligger och pressar i solen även såna här dar.. Inte för att dom tycker det är  s k ö n t, utan  för att dom vill bli solbrända..


Och solbrända vill dom bli för att dom tycker det är vackert.. Det tycker faktiskt matte också, och förr låg hon alltid och pressade.. Och solbränd blev hon.. Om det sen var så vackert kanske kan diskuteras..


Numera  i d s  inte matte ligga utfläkt i solen.. När hon är ute påtar hon i trädgårn eller är ute och åker i skärgården och det blir man solbränd av också.. Det har lilla Hallon konstaterat.. Matte är nämligen mörkare på händer och ben och i ansiktet än på resten av sej..

Lite grann som en skåneko..

--I färgen alltså.. Inte för övrigt..


Lilla Hallon märkte för sent vilken fadäs han höll på att åstadkomma.. Och lyckades väl reparera skadan.. Någorlunda i alla fall..

















Av Kerstin Frithiof - 2 augusti 2013 07:53


Mänskor är besynnerliga.. Jag tänker på det här med väder och årstider..

Hela vintern gick dom omkring och gnällde för att det var  k a l l t  ute.. Och längtade till sommaren..

Nu  ä r  det sommar och då går dom omkring och gnäller för att det är för  v a r m t.. Frågan är om dom inte rent av längtar till vintern.. 

Vi hundar skulle aldrig få för oss att jämra oss för nåt vi ändå inte kan göra nåt åt..

Kan vi således dra slutsatsen  att hundarna är  k l o k a r e  än sina mänskor..


Värmen har kommit tillbaka, men ännu har det inte börjat växa nåt gräs på våra sönderbrända plättar.. Rabatterna prunkar dock.. Zinniorna blommar i alla tänkbara färger.. (Det är matte som påstår det.. Vi hundar kan som bekant inte se färger)..

Rosorna blommar fortfarande.. Liksom dahliorna och gladiolusarna.. Och givetvis  s o l s i c k o r n a.. Dom som numera kallas för ringblommor.. Ett par stora solrosor, som sått sej själva, ska precis till att slå ut... Ja, nog händer det saker i trädgårn..

Matte matade växterna med hönsgössel härom dan.. Både lilla mor och jag hänförs av den goda doften, men får inte ens gå i närheten av rabatterna..


Det är fredag igen.. Jag undrar just ur många fredagar jag har varit med om i mitt liv..

För nåra år sen fick matte för sej att hon skulle räkna ut hur många dar hon levat.. Resultatet gjorde henne deprimerad och fick henne att önska hela operationen ogjord.


Lilla mor snarkar i sin stol och jag har precis dräpt min lekring.. Matte funderar så smått på att gå ut till sina växter och rycka lite ogräs..

Allt är således precis som det  s k a  vara i denna den bästa av världar..



Av Kerstin Frithiof - 1 augusti 2013 07:38


Det har som sagt regnat nåra dar.. Ganska mycket tillåmed.. Vi läste i tidningen om källare som översvämmats.. Inte vår dock.. Innan matte skaffade nytt tak och nya hängrännor till huset var det ofta översvämning där ..


--Önskar bara att jag haft råd med ett lite  s n y g g a r e  tak, säjer matte, men hundarna struntar fullständigt i hur både tak och väggar ser ut så länge det inte regnar in..

Det gör nog egentligen matte också.. Hon är tacksam att huset har slutat rucklat till sej ..

--Det ska nog hålla vår tid ut, säjer hon och lägger bekymren åt sidan..


Matte fick erbjudande i går om att plocka svarta vinbär till oss och det blev hon glad för.. Så nu ska hon diska en spann och åka iväg om en liten stund..


På sjuttiotalet, medan mattes mänska levde, var det populärt att tillverka vin i hemmen.. Alla på mattes jobb hade damejeanner som stod och pluppade i köken.. Så ock matte och hennes mänka.. Dom gjorde ett vin på svarta vinbär, vatten och socker och det blev väldigt gott.. Klart och fint blev det och säkert hälsosamt också om man inte drack det för ofta..


En del gjorde vin på  m a s k r o s o r.. En kollega till matte skickade ut sina elever att plocka maskrosor på skolans gräsmattor.. Nåt sånt vågade inte matte sej på.. Hon tyckte faktiskt att det var oetiskt, men tordes inte säja ifrån..


Säja ifrån är nåt som många i mattes ålder har haft svårt för.. Matte  a n s e r   s e j  numera kunna det på ett hyfsat sätt..Men det tog  lång tid att lära sej och kostade, om inte blod, så i alla fall svett och tårar och en del hemska övertramp också..


Vi hundar är lyckligt lottade som slipper bekymra oss om vårt uppförande.. Vi säjer ifrån och gormar och skäller när det är nåt som misshagar oss.. Och sen är det bra.. Nåra minuter senare har vi glömt alltihop..

Samvetskval har vi inte och aldrig vi ångrar nåt..


Samvetskval och skam över vårt uppförande överlämnar vi med varm hand till matte..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards