brimikshallon

Alla inlägg under juli 2015

Av Kerstin Frithiof - 15 juli 2015 09:02

    

--Det var värst, sa matte.. Det var värst vad svenskarna börjar bli  g a m l a, sa hon.. Inte bara  j a g, la hon till och såg fundersam ut..


Och sen satt hon och tänkte ett tag.. Och tog så småningom till orda:


--Det har med  k r i g e t  att göra, sa till slut.. Under kriget föddes väldigt många barn.. Däribland jag..


--Under hela mitt liv har dom flesta i omgivningen, på gator och torg, på kaféer och tillställningar, varit jämnåriga med mej..Eller iallafall  n å g o r l u n d a  jämnåriga, sa hon..


--Nu är alla vi "krigsbarn", som knatade omkring med flygande fanor och klingande spel för inte alls länge sen, vithåriga, och knatar inte  l i k a  morskt längre.. Men  m å n g a  är vi fortfarande.. Och  k n a t a r  gör vi så gott vi kan..


Matte tystnar och ser ut att fundera vidare..


--Och inte nöjer vi oss med att sitta hemma och åldras i stilla ro.. Nä, fortfarande är vi med.. Reser och går på evenemang.. Många av oss (inte alla dock) har det gott ställt och räds inte att spendera..


--Inte konstigt, att du tycker att svenskarna har blivit gamla, matte.. Hundarna för sin del är inga ungdomar dom heller.. Och  v i  knatar på vi också efter bästa förmåga..


Apropå "knata"  (Det måtte väl finnas  s y n o n y m e r  till  k n a t a,  matte)..


Jo apropå det där verbet.. I går fick vi äntligen komma till skogen.. Matte tog oss upp till Nytorpet.. På vägen plockade vi upp Agneta, och sen gick vi invalidrundan.. Vi var ömsom lösa och ömsom i koppel..


Sen sov vi gott för återstoden av dagen.. Och kvällen..


Matte och hennes vänner Agneta och G.. hade sin årliga strandfest.. Ända sen 1987 träffas dom och grillar och mår gott i sanden nån vacker sommarkväll.. Från början var inte Agneta med, men anslöt sej väl ungefärligen när hon flyttade hit från Norrland..


Matte tog inget kort.. Hon hade glömt kameran hemma.. Telefonen också.. Det gör hon ofta.. Det är kanske det "krigsbarnen" gör.. 














Av Kerstin Frithiof - 14 juli 2015 08:30

    

Igår försvann bolltisteln från jordens yta..


Matte skrudade sej som värsta rymdfararen och greppade spaden.. Efter åtskilligt pust och stön fick hon upp tisteln..


Andra växter, som stod nära jätten, hade vikit sej och var på väg att trängas ut helt och hållet.. Nu får dom en möjlighet att återhämta sej..


Matte drog upp ett helt gäng solsickeplantor, som sått sej själva på garageuppfarten, och satte dom där tisteln stått.. Lite gössel fick dom med på färden också..


 


På bilden kan man se lite annat smått och gott.. Verbena och blomsterlin tillexempel.. Annat, som varken matte eller hundarna vet namnet på, att förglömma..


Det kom ett ordentligt skyfall på eftermiddagen igår så dom nysatta plantorna fick en bra start i sitt nya hem..


Matte pratade med en  r i k t i g  bonne i går, och han var  m y c k e t  nöjd med skyfallet.. Han tyckte tillåmed att det kunde regnat lite mera..


Apropå skyfall:


Förra året vid den här tiden kom det 80 millimeter och alltihop rann in i vår källare.. Efter den pärsen lät matte göra en ny tröskel till källardörren och så grävde hon sin dagvattenränna..


--D e t  är det bästa jag någonsin gjort, säjer matte stolt.. Vovvarna viftar medhåll..


Annars har väl varken vi eller matte så värst mycket att yvas över.. Matte känner ofta på nåt obestämt och obehagligt sätt, att hon kanske istället har en del att  s k ä m m a s  för..


--Inte är det  o s s  du skäms över.. Hundarna är uppbragta..


--Nä, bara när ni vrålar som besatta, och knappast ens då.. Nä, det är mej själv och mina oförmågor som tynger mej..


--Jag larvar omkring här på vår plats på jorden och tycker här är gott att vara.. "Blommorna är vackra och gräset är så grönt".. Och jag känner att detta är det bästa ställe som finns..


--Och så kommer det nån som lägger märke till alla brister..


--Jag ser vad dom tänker, och då skäms jag.. Känner mej värdelös och blir lessen..


--Sen blir jag  a r g.. Mest på mej själv för att jag kände mej skamsen.. Detta är ju mitt hem.. Mitt och vovvarnas, och aldrig någonsin jag kommer att sluta älska det..


--Sen kan jag inte förneka, att jag är en ganska  l a t  person, som hellre sitter med en bok än sliter ut mej på städning inne och ute..


--Men å andra sidan är läsning ingen sysselsättning att förakta.. Riktigt illa vore det om jag låg och  s o v  dagarna igenom..


--Som  v i,  då, matte.. Hundarna blänger..


--Var inte lessna, vovvarna.. Hundar är  s k a p t a  för att sova dagarna igenom.. Sova, äta och vara förtjusande.. 

















  

Av Kerstin Frithiof - 13 juli 2015 09:14

    

--Idag ska det ske, sa matte bistert för en stund sen..


Hundarna blir givetvis nyfikna på det är för märkvärdigt som ska ske just idag..


Bolltisteln är det, som ska förpassas till evigheten.. Den har brett ut sej nåt enormt och täcker nu nästan halva rabatten.. Allt annat får tränga ihop sej och huka inför den store..


Såna fasoner tolererar inte matte, så nu ryker tisteln.. Lagoma korvar är bäst.. 


--Ska du ha nåt  a n n a t  på platsen efter tisteln.. Hundarna har svårt att föreställa sej ett gapande  h å l  i en för övrigt synnerligen välfylld rabatt..


--På garageuppfarten finns massor av små ringblomplantor och  d o m  färtjänar att få komma till en bättre plats..


--Hur ska du kunna komma  n ä r a  tisteln, matte.. Efter vad hundarna förstår är den här växten tämligen ogästvänlig.. Om man kan säja så om en växt..


--Kängor, långa byxor, handskar och oljerock.. Matte verkar ha tänkt igneom operationen ordentligt..


--Det här har jag funderat länge på, men samtidigt har jag dragit mej för att ta bort den.. Den är dock en levande varelse..


--Men nu är det så, att den  h ä r  levande varelsen har börjat leva  s i t t  liv på andras bekostnad, och sådant tolererar inte jag.. Så länge den höll sej inom sina ramar var den välkommen, men nu har den missbrukat mitt förtroende länge nog.. Således, ajöss med den..


 

 Det syns kanske inte på bilden, men tisteln är lika hög som matte.. Och tre gånger så bred..


 


Här växer det massor med självsådda ringblommor.. Dom förtjänar en bättre plats att leva på än en näringsfattig garageuppfart..












Av Kerstin Frithiof - 12 juli 2015 09:59


Söndag.. Suck, söndag.. Matte tycker illa om söndagar, och det matte gör, det gör hundarna..


--Kan vi inte hitta på nåt alldeles fenomenalroligt idag.. Bara för att det är söndag.. Bara för att förgylla den här trista dan..


Matte ser ut att överväga vovvarnas förslag.. En tur till skogen skulle "sitta som en smäck", som dom säjer på TV..


På TV kan man lära sej mycket..


Nåt, som förbryllar både matte och hundarna, är, att på TV snäser barn sina föräldrar.. Svär åt dom och är allmänt kaxiga.. Klampar omkring och slår i dörrar.. Och ränner ut och blir knarkare, tjuvar, våldsverkare och prostituerade före femton års ålder..


Föräldrarna å sin sida verkar mer än lovligt veliga och undfallande..


--Är det så i verkligheten också.. Hundarna kan inte förstå den bild av svenskt familjeliv som målas upp i rutan..

Inte matte heller..


--Gjorde  d u  så när du var barn.. Hundarna sneglar under lugg på sin mänska.. Det hade varit förfärligt om hon gjort så mot sina föräldrar..


--Nä, den tanken föll mej aldrig in.. Knappast nåt annat barn heller på min tid.. Och knappast vanliga vettiga ungar nuförtiden heller..


--Dom, som beskriver mänskliga relationer på svenk film och TV-spel, har tydligen fått för sej, att det  s k a  vara elände rakt igenom.. Lättsamhet, värme och humor finns inte i dom här tungusernas föreställningsvärld.. N å t  trevligt och glatt och vänligt måtte det väl ändå finnas i Sverige.. Matte börjar hetsa upp sej..


--M-men  v i  har det vänligt och trevligt och lättsamt hela tiden.. Hundarna förstår inte varför matte håller på att hetsa upp sej som hon gör.. Dessutom över nånting, som alldeles säkert inte är sant..


--Ursäkta, vovvarna.. Jag är inte bättre än barnen på TV.. Nu tar jag mej i kragen och tar med vovvarna ut en vända..


Tjolahopp.. 


















Av Kerstin Frithiof - 11 juli 2015 08:03

     

Precis  n u  har lilla mor badat.. Jag slapp..


Det var så här:


Lilla mor har gått och kliat sej till och från ett tag och idag märkte matte att hon kliat hål på sej.. Efterom det är lördag finns det ingen veterinär att tillgå, så matte bestämde sej för det näst bästa: Att bada lilla mor..


Matte rörde till en skål med mild såplösning, spolade ljummet vatten i badkaret och hystade i lilla mor.. J a g  hade sprattlat nåt förfärligt och skvätt ner både matte och badrummet.. Inte så lilla mor.. Hon stod i vatten upp till magen och lät matte såpa in sej och duscha sej.. Frågan är om hon inte tyckte  o m  att bli vattenhanterad..


Idag skiner solen precis som den gjorde förra helgen..


--Bara det inte blir lika  h e t t  pustar matte.. Det var förra söndan som östertermometern visade 42 grader..


--Matte, finns det nån (förutom hundarna), som du beundrar.. Hundarna har lärt sej ett nytt begrepp "beundra", och nu vill vi gärna veta hur matte ställer sej till beundring..


Det som är bra med matte är, att hon tar oss på allvar.. Frågar vi nåt får vi alltid uppriktiga svar..


--Tja, mja.. Matte tar sej en funderare.. Mänskor, som bestämmer sej för nåt och sen genomför det, får man väl beundra.. Såna som tar tillvara sin talang och utvecklar den.. Såna mänskor beundrar jag..


--Nämn nån sån mänska.. Vovvarna vill alltid ha kött på benen..


--Jao, det har varit mycket om damfotboll på TV i sommar.. Inte för att jag intresserar mej för fotboll, men landslagstränaren Pia Sundhage beundrar jag.. H o n  har verkligen tagit tillvara sin begåvning, och inte var det väl så lätt heller i damfotbollens början.. Då, när tjejerna inte direkt togs på allvar.. Ja, jo  Sundhage beundrar jag..


D e t  var ett överraskande svar.. Matte och fotboll går liksom dåligt ihop.. Men att beundra nån som har varit duktig och kämpat och gjort karriär har vi förståelse för.. Absolut..


--Nu kommer knäckfrågan, matte: Har  d u  nån talang, som du tagit tillvara.. Hundarna sitter på sina små bakar  och väntar.. Det vore roligt om matte hade nån begåvning, som vi inte haft en aning om..


--Sorgligt nog, vovvarna.. Om det är så, att jag har nån talang, så ligger den väl gömd under berg av trivialiteter..


--Hur är det med  e r  förresten.. Har  n i  nåra talanger utom att föra oväsen.. Och vara alldeles förtjusande förstås..


Ärligt talat så har vi nog inte det.. Men att vara förtjusande räcker härifrån ända till evigheten.. I alla fall en bra bit på väg..














Av Kerstin Frithiof - 10 juli 2015 06:51

    

--Idag, matte, ska vi skriva om  k a k o r.. Och så ska lilla Hallon försöka få ut ett  b u d s k a p.. Snälla matte, se inte så  k o n s t i g  ut..  A l l a  har ett budskap.. Och precis  a l l a  gillar kakor..


Kakor är nåt som alla har utom vi.. Grannarna har alltid kakor hemma.. En del tillåmed  b a k a r  dom själva..

Hundarna har många gånger försökt få matte till att baka kakor, men det har aldrig lyckats..


--Varför är det så, matte.. Tycker du inte  o m  kakor..


--Alldeles för mycket lilla vovven.. Alldeles för mycket.. Skulle jag ge mej till att baka en plåt kakor skulle jag äta upp den samma dag.. Få ont i magen och bli fet.. Samma gäller hundarna.. Således bakar jag  i n t e..


-- K a n  du överhuvudtaget baka alls.. Lilla Hallon försöker manipulera matte till att ta fram bakdonen..


--Det tror jag väl att jag skulle kunna.. Dummare än att jag kan följa en beskrivning är jag inte..


Svansarna börjar lyftas och snålvattnet rinna till.. Kanske, kanske vi har lyckats få matte att baka nåra små goda kakor..


--Jag kommer aldrig att börja baka..  S å  karaktärsbefriad är jag inte.. Men jag kan sätta in en bild på ett bakverk.. Och det är inte jag som har bakat.. Bilden tog jag i en veckotidning..


 


Jaha.. Se men inte röra.. Vovvarna är grymt besvikna.. Tänk om matte hade bakat den här kakan i stället för att sno den ur en veckotidning..


--Ja, men det är väl  b r a,  vovvarna.. Den här kakan kommer alltid att finnas och ni kan titta ppå den precis när ni vill.. En riktig kaka hade vi för länge sen ätit upp..


Lägre kan knappast svansarna befinna sej..


Och nu kommer lilla Hallon till sitt  b u d s k a p: 


Det är mycket bättre att  g ö r a  i stället för att bara tänka.. Matte tänker ofta på skogen, men för det mesta stannar det vid tanken..


--G ö r  i stället.. Så fort tanken dyker upp så ta bilen och far i väg med vovvarna..


S å  lever alla hundar.. Så fort en tanke dyker upp så  g ö r  vi..

































































Av Kerstin Frithiof - 9 juli 2015 06:43

    

Avslöjad..


Lilla Hallon anses inte alls vara den farliga och blodtörstiga best som jag hade hoppats..


--Det är tydligen  h o n  som triggar, sa en granne borta på norr, när vi gick förbi i går, och  d e r a s  lilla hund började gorma.. V i  gormade tillbaka.. Lilla mor värst..


Matte, som nästan alltid anser sej vara tvungen att tala sanning, sa som det var, att lilla Hallon är en  b e s k e d l i g  liten hund, men att hans actionsbenägna lilla morsa får igång honom..


Usch, så skämmigt.. Enda  m a n n e n  i familjen och ansedd som en mjukis..


Trädgården håller på att byta kostym.. Allt gammalt och omblommat drar matte upp och lägger på "komposten"..

Där växer ett buskage gammeldagsrosor och dom berättade jag om igår.. Matte satte tillåmed in ett kort av dom på facebook.. Och så erbjöd hon folk att komma och hämta skott om dom ville ha..


Det erbjudandet föll ett par tre damer på läppen och ikväll kommer dom och hämtar plantorna..


--Hoppas dom vet vad dom gör, sa matte bekymrat.. Dom där rosorna är väldigt duktiga på att förmera sej..


--Förresten, sken hon upp.. Förresten kanske damerna vill ha  a n n a t  som jag behöver gallra ut..


"Gallra ut".. För inte så länge sen hade  d e n  tanken inte fallit matte in.. Hon kunde inte  f ö r e s t ä l l a  sej att växter kan vara aggressiva.. Men hon börjar lära sej.. Det är inte bara små hunddamer som är tuffa..


 


Tänk, att nån vill ha dom här doftande vackra gammeldags skräphögarna.. Uttrycket är mattes.. Hon är inte alltid så fin i mun vår mänska..
















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards