brimikshallon

Alla inlägg under maj 2015

Av Kerstin Frithiof - 23 maj 2015 08:27

    

För åtskilliga år sen köpte matte ett lass matjord.. När den jord hon behövde var utportionerad fanns det fortfarande åtskilligt kvar..


Vad göra.. Jo, matte plattade till jordhögen en aning och påtade sen ned diverse växter som hon inte visste vart hon skulle ta vägen med.. Plus sånt som var ointressant, men som hon ändå inte nändes kasta..


Nån slags ans och hyfs på den här "rabatten" blev det aldrig.. Inte förrän i vår.. Matte har lagt åtskilliga timmar med spaden i högsta hugg på jordhögen.. Mycket har hon grävt bort och kastat och annat har hon planterat..


Färdigt är det inte än.. Vår mänska ska plantera en del täckande växter på slänterna, och såna växter har vi redan på ett annat ställe.. Bara till att lyfta över nåra ruskor, således..


Igår var matte på Tujas plantskola och köpte en del växter.. Hon hade att välja mellan att köpa plantor eller att gå och klippa sej.. Både och hade blivit för dyrt.. Klokt nog valde hon plantorna..


--Matte, har du nåt  f ö r e k o r t  av jordhögen.. D e t  vore väl nåt att visa.. Hundarna är entusiastiska..


--Jag  h a d e  ett, men det var helt förskräckligt.. Och  s a n n f ä r d i g t.. Så  d e t  tryckt jag bort igen..


Nu har matte precis varit ute och fotat sin uppsnyggade och nästan klara jordhög, som numera kan göra skäl

för beteckningen "rabatt"..


 


 


Tillåmed  h u n d a r n a  tycker matte har lyckats bra.. Matte själv är omåttligt stolt..


--Lite ryggvärk och råslit var det värt, säjer hon malligt..


Det där  g u l a k t i g a  på översta bilden är citrontimjan.. Matt föll pladask för den här växten och satte den vid alunroten för att den skulle synas riktigt bra.. Ehentligen är det en  k r y d d v ä x t, men  d e t  gör ingenting..


Vi har andra nyttoväxten här också.. Nåra jordgubbsplantor samsas med prydnaderna.. Det gör också en squashplanta, som matte fick härom dan.. D e n  satte hon allra överst.. Som rosen i tårtan ungefär..


--Där får den ordentligt med sol, menar hon och ser så illande belåten ut..


Hon bjöds nämligen på squashsoppa härom dan och  d e n  var god..


Snart lagar hon egen..














Av Kerstin Frithiof - 22 maj 2015 07:54

    

--Melodifestival, sa matte, visst är det  väl lite  v ä l  mycket melodifestival numera.. Först flera veckor här hemma och nu lika segt nere i Europa..


--Varför bekymrar  d u  dej om den saken, matte.. Du tittar väl aldrig på dom programmen.. Lika lite som på fotboll eller ishockey..


--Nä, men man kanske skulle kunna sända  n å t  annat än sport, repriser och melodifestival.. Jo, förresten, n y h e t e r sänder man också, men dom tittar jag inte heller på..


Av detta kan man förstå, att vår mänska inte direkt är modern och samhällstillvänd.. Sport och melodifestival finner hon tråkigt.. Och samhällstillvändhet blev hon effektivt vaccinerad mot under det bistra och kommunistiska 70-talet..


Att vara "uppdaterad" är inte mattes likör.. Inte  h u n d a r n a s  heller.. Vad vi förstår kan  v i  inte göra ett enda dugg åt världen i stort eller smått.. S k u l l e  vi mot förmodan tillåtas göra nåt, vore det i så fall att dra i bromsen för en del befängdheter, som vi finner rent ut sagt töntiga.. Som att förbjuda flagghissning och psalmsång på skolavslutningar tillexempel..


I går fick inte vovvarna särskilt mycket motion.. Nåra korta rundor och en lite längre inne i byn.. Matte jobbade..


Rabattrensning och gräsklippning.. Gräsklipparen börjar bli lite skruttig.. Den liksom datorn.. Matte håller tummarna för att båda lever tills hon får tillbaka på skatten.. Helst längre förstås..


-- Ja, sa lilla mor.. Vad var det jag sa, sa hon.. Matte och Agneta satte sej och  å t  medan  v i  var instängda i bilen vid Stens huvud..


--Ja, men vi for inte  i l l a..  Lilla Hallon är mera fördragsam än sin lilla morsa.. Vi fick ju  v a t t e n..  Så mycket vi ville dricka innan mänskorna gick ifrån oss..


--Fnys.. Dubbelt "fnys".. Lilla mor är inte nådig..


--Du är  a v u n d s j u k, lillamor.. Och  a v u n d  är en dödssynd..


 


Inte hade  v i  sagt nej till en fikapaus i ekens skugga.. Men icke..


 


Vi var iallafall med på vandringen.. I koppel dock eftersom det var förbjudet för hundar att gå lösa där.. Här är vi med Agneta.. Matte fotade..


Det är lilla mor som har det rosa "flickkopplet"..














Av Kerstin Frithiof - 21 maj 2015 06:45

    

Nä, vi kom inte till Nytorpet eller Stiby i går.. I stället blev det nånting över all förväntan.. Vi kom på  u t f ä r d..  Med matte och Agneta till Stens huvud..


Först gjorde vi ett stopp vid Brösarps backar, och där for jag som en kanonkula ur bilen och försvann uppför slänten..


Matte kallade och ropade, men jag bara sprang.. Inte likt mej alls, men jag var så fruktansvärt full i min lilla hundmage, att jag bara  m å s t e  ut och hitta ett bra bajsställe..


Vi tittade på vackra blommor.. Och matte fotade..


Matte hade aldrig varit på Stens huvud.. Det hade Agneta, men glömt bort hur det såg ut där..


Det fanns många leder där, men vi valde att ta oss till toppen och resterna av fornborgen..


Det var jobbigt för mänskorna.. En har ju ont i knät och en har en taskig fot.. Men upp kom vi..


Vi mötte en och annan hund, men då drog Agneta undan lilla mor.. För att undvika vrål och morr.. J a g  har ingenting emot andra hundar, så jag fick gå kvar på stigen..


Vi var duktigt trötta när vi kom tillbaka till bilen.. Mänskorna gick ut ett litet tag till.. Vad dom gjorde då  v e t  jag inte.. Fotade nåt, kanske..


--J a g  tror dom åt, sa lilla mor surt.. Och att dom ville göra det  u t a n  tiggande hundar..


     


--J a g,  för min del, sa Agneta, föredrar att fotograferna  b l o m m o r  framför allt annat..


Hundarna fnissar.. Givetvis gör hon  d e t.. D o m står ju stilla..


V i  har som bekant nåra  r a m s l ö k a r  i vår glömda trädgårdsvrå.. Nedanför Stens huvud var det ett  h a v  av ramslök..


 


--De´du, matte.. Tänk när det blir såhär i trädgården.. Då kan du börja skörda..

  













Av Kerstin Frithiof - 20 maj 2015 07:26

    

Vår mänska går omkring och ser arg ut.. Hundarna kan inte förstå varför.. V i  har inte gjort nåt för att uppväcka hennes vrede.. (Om man bortser från att lilla Hallon försökte dräpa mattfransen för en stund sen)..


--Jo, säjer matte och blänger.. Det har gått ett program på TV i flera säsonger  om ett  gäng mänskor, som har hållit på och fixat och donat med en förfallen trädgård och  d e t  har varit mycket trevligt. Jag har lärt mej mycket genom att titta på det här programmet..


--En stjärnkock har dom också haft med sej, som har lagat mat under ganska primitiva former..


--Jamen, det är väl bara bra.. Ingenting att bli  a r g  för..


--Vänta bara vovvarna ska ni få höra..


--Nu har programmakarna tydligtvis ansett, att det inte räcker med grävning och matlagning.. Nu har man plockat in en  d e s i g n e r  som struttar omkring och ändrar och donar och  i n r e d e r  ställets ruckliga gamla byggnader med de mest otroliga grejer.. I bästa, eller värsta,  damtidningsstil..


--Ett växthus får inte längre vara ett växthus tillexempel.. Det ska stajlas om till nån slags  v a r d a g s r u m  med hängkrukor och palmer och Gu´ vet allt.. Öronlappsfåtöljer tillexempel.. D o m  lär väl mögla ganska snabbt för allt  j a g  begriper..


--Allting river och rafsar detta förfärliga fruntimmer i, rumstrerar och har sej..


--Fast, jag måste medge att hon är  d u k t i g  på det hon gör.. Men hon gör det på  f e l  plats.. Och så tar hon  s j ä l v  alldeles för stort utrymme..


--Jaha, matte.. Då är det väl färdigtittat på trädgårdsprogrammet nu då..


--Vovvarna små.. Det  ä r  inget trädgårdsprogram längre.. Det är en arena där en flott designer visar upp sej och sina påhitt..


I dag blir det  s o l..  D å  ska matte klippa gräset.. Suck.. Nån skogsvandring lär det inte bli.. Skogen bara kryllar av fästingar och  d o m  kan ge både mänskor och hundar svåra sjukdomar..


--Matte, har du nåt riktigt gammalt kort du kan sätta in..


--Jo då, titta här, vovvarna:


   


Fotot är 31 år gammalt och lite suddigt.. Taget på Laxvallen i Mörrum midsommaren 84.. Det är matte som sitter med uppkavlade ärmar.. Vovven är Piccolo.. Precis bakom Piccolo står mattes mänska och pratar med en för oss okänd person.. Inte heller vet vi vem den rödhåriga damen till höger är..















Av Kerstin Frithiof - 19 maj 2015 08:30

    

--Det är nog så här dom känner sej, sa matte fundersamt.. A k v a r i e f i s k a r n a,  sa hon..


Hundarna växlar en blick.. Vad i all sin dar  m e n a s..


--Jo, sa matte.. Runt omkring oss är det gott om både stora och små träd, och dom har massor med gröna löv.. Och gräset växer och vajar och är grönt det med.. Regnar gör det och rinner på rutorna.. Sammantaget gör det, att det känns som att sitta  i n u t i  ett akvarium och titta ut på världen..


Jaha,  d e t  var en ny aspekt på tillvaron.. Vovvarna rycker på axlarna och snusar ner i stolarna och fortsätter att sova.. V i  känner oss inte som nåra fiskar..


I går kom mattes systerson och tittade in.. Lilla Hallon gjorde  a l l t  för att få honom med på en lek eller två..


Det gick inte så bra..  H a n  var mest intresserad av att prata med matte.. Och så  r ö k t e  han..


Vi har inte så ofta främmande, eftersom matte inte  k ä n n e r  så många mänskor.. När det kommer en rökare tycker hon inte att hen ska behöva stå ute på trappan och praktisera sin last..


I stället plockar hon fram askfat och låter hen sitta vid bordet och må bra..


Och hundarna förundrar sej över att inte rökaren fattar eld och brinner upp..


--Matte, märkte du, att du skrev  h e n.. Du tycker ju  i l l a  om det ordet..


--Jo, men just nu passade det världigt bra eftersom både män och kvinnor röker.. Sorgligt nog även en del  b a r n..


--Förresten behöver man inte bekymra sej om vare sej kasus eller genus när man skriver  h e n.. Det är kanske därför man har uppfunnit ordet.. G r a m m a t i k  praktiseras inte i större omfattning numera..


--Matte, matte.. Nu låter du precis som en sur gammal lärare..


--Vovvarna, vovvarna.. Det är precis  d e t  jag  ä r..


Nu börjar hundarna undra om inte matte ska ta fram fotoalbumet och visa nåra kort.. Det verkar som om hon glömt bort att bläddra i det denna morron..


--Jag har ett par fina kort jag tog i går morse, säjer hon.. Det ena visar hur det ser ut på stigen mellan Havsbadet och Sundet.. Det andra är taget när vi kommit fram till Sundet..


--Är  v i  med på korten.. Hundarna blir ivriga..


--Nä, men ni var  m e d  när jag tog dom..


    

Sjösatt och klart..


--Kan inte  v i  skaffa en båt, matte.. Hundarna tänker sej en framtid som salta sjömän med pipa och sydväst..


--Inte i  d e t t a  livet, mina älsklingar.. Vill vi ut på sjön tar vi färjan till Hanö.. Så det så..























Av Kerstin Frithiof - 18 maj 2015 08:16

    

Jämmerligt vad det blåste igår.. Skulle kunna tänka men styv kuling med insprängda orkanbyar.. Och så regnade det bitvis..


Med tanke på att vädret var som det var fanns det inte en chans att vovvarna kom ut på nåra längre turer..


Vi har fått kompensation för det idag.. Strandstigen gick vi till Sundet och därifrån genom byn hem.. Matte hade kameran med sej..


Det är konstigt:


Matte tar kort på kort.. Lilla Hallon granskar fotoskörden..


--Ta bort alla utom detta, säjer han och pekar på  e t t  foto som faller lilla hunden på läppen..


Matte muttrar nåt ohörbart och sen sätter hon in flera stycken av dom refuserade korten på bloggen iallafall..


Våra två gräsmattor är  j ä t t e f i n a.. Gödning och massor med regn har gjort susen.. Häggen verkar må bra, hundarna är mätta och trötta och matte planerar att städa lite smått inomhus.. Bättre än så kan inte en vecka starta..


Nere på Sweden Rock har man börjat ställa iordning så smått.. Frågan är, om rockfolket hittar hit i år.. Nån  s k y l t n i n g  från nya vägen har inte Vägverket kostat på sej.. Lär väl inte göra heller.. Trots påstötningar från norjeborna..


--Det är väl nån liten struntbyråkrat, som stöder sej på en paragraf, och inte bryr sej ett dugg om hur verkligheten ser ut.. Detta är hela Norjes åsikt.. Och vovvarna instämmer..


Nere vid stranden satt en upplysning, som rörde både matte och vovvarna..


 


 Sorgligt att se var en brevlåda vid gamla macken.. Vem åker dit och postar brev numera..


 


Dom här båda bilderna rekommenderade  i n t e  lilla Hallon matte att ta med..


H o n  bara rycker på axlarna: Det är  s a m t i d s h i s t o r i a,  säjer hon malligt..














Av Kerstin Frithiof - 17 maj 2015 06:49

    

Nån vidare fräs på  s o m m a r e n  är det inte.. Däremot har vi haft en ovanligt lång vår.. Grönskan kom tidigt.. Så även körsbärsblomningen.. För tre veckor sen ungefär..


Körsbärsträden blommar fortfarande, men har mattats.. Andra träd och buskar har hunnit slå ut under den här tiden.. Alltså har vi haft all blomning samtidigt..


Nu har syrenerna också börjat slå ut.. Häggen blommar för fullt.. Inte mattes dock.. Den har bara haft en fem-sex blommor och dom har vissnat.. Sjäva det lilla trädet verkar må bra och kommer med all sannolikhet att överleva..


--Du är allt bra  h ä n d i g  med spaden du, matte.. Hundarna är fulla av beundran..


Tänk, att matte kunde klättra upp på röset, gräva upp ett rotskott bland all grönskan, få hem det i ett stycke (sej själv också, inte bara häggen), plantera det och få det att överleva.. Det är en vecka sen vid det här laget..


Det är nåra dar sen vi var i skogen.. Det verkar som om matte drar sej lite för att ta dit oss..


Det är likadant varje sommar.. Hon är rädd för fästingar och huggormar..


V i  har inte vett att vara rädda för huggormar..


Mattes första hund, den jättestora noffen Joker, var livrädd för dom.. En gång låg det en liten vipera, som dom heter på fint, bredvid stigen.. Jättehunden formligen studsade i ett baklängeshopp..


Det är söndag och himlen är alldeles mörk.. Det blir väl regn vad det lider.. Blåser gör det också.. Så det gäller att vi inte blåser bort när vi är ute och kissar.. Häggen är fortfarande säkrad med flera stora stenar.. Dom har matte snott från rabaterna, där dom vanligtvis bildar kant.. Ja,  a l l a  har hon inte lagt beslag på.. Då skulle hon fått ett jätteröse..


Väldigt mycket av all den trafik, som gick ett par hundra meter öster om oss har flyttat och går nu ute på Vesan betydligt längre åt väster..


Det är således ganska tyst hos oss numera..


Matte tog kameran för att illustrera hur det ser ut på gamla E22:an, där trafiken förr var otroligt tät.. Och långtradig..


 

Ingentig  h ä r..


 

Ingenting h ä r..




Bingo.. Till slut kom det iallafall en bil..  












Av Kerstin Frithiof - 16 maj 2015 08:04

    

--Det är konstigt.. Lilla Hallon lägger pannan i djupa tänkarveck..


--Vad är det, som är konstigt, lilla illbatting..


Jo.. Det är så här:


--Sen du, matte, började sätta in dina halvtaskiga, ibland  h e l t a s k i g a  bilder på lilla Hallons blogg har vi fått många fler besökare.. Ändå är  j a g,  lilla hund, så mycket bättre på ord än du är på bild.. Kan du förklara det..


Det är mycket som är oförklarligt i denna den bästa av världar..


Jag har fått ett stort intresse av att tassa ner i källaren, i det där utrymmet som matte tänker göra syrum av nån gång i en eventuell framtid.


Där  f i n n s  egentligen ingenting av intresse.. Ändå går jag dit gång efter gång.. Matte gillar inte alls att jag går dit och ropar tillbaka mej med arg röst..


Hon är kanske rädd att jag ska hitta ytterligare en begagnad vettexduk där.. Och äta upp.. Och kräkas en hel dag..


Igår tog matte i tu med den absolut värsta karikatyren av en rabatt man kan tänka.. I tre timmar stökade hon omkring där.. Och klarade väl ungefär halva pensumet..


Sen klippte hon gräset.. Det måste göras var tredje dag så enormt som det växer.. För första gången i världshistorien har vi ett par anständiga gräsmattor.. Detta tack vare gödningen matte lade på för nåra veckor sen..


Nu tror varken matte eller hundarna, att det här raketbränslet  t i l l f ö r  jorden nåt.. Den har bara kickat igång gräset..


Nåväl.. Efter allt råslit i trädgårn var matte totalt slut.. Hon fick tillåmed ringa återbud till en bjudning eftersom hon knappt var i stånd att röra sej..


--Tja, säjer hon och ser rätt så mallig ut.. Jag gjorde ett  g o t t  dagsverke och idag ska jag fortsätta..


Lilla alerta mor blev ordentligt rädd i morse när hon såg det här egendomliga djuret stå bredvid strätet..


 


Lilla Hallon tröstade henne emellertid med att den här hästen varken bits eller sparkar bakut..


Lite fler hästkrafter har det  h ä r  vrålåket matte såg när hon var ute med bilen..


 


--Kan inte  v i  skaffa oss en sån, matte.. Lilla Hallons ögon lyser av iver..


--In your dream.. Matte måste ta till utrikiska för att riktigt förklara orimligheten i att  v i  skulle fräsa omkring i ett sånt lyxåk..


Suck..












Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards