brimikshallon

Alla inlägg den 15 mars 2024

Av Kerstin Frithiof - Fredag 15 mars 10:23


Så bra det var tänkt och så illa det gick.. Jag tänker på skolan i Sverige.. 

 

Idagens tidning står det ån en gång om hur skolpersonal runt om i landet inte bara  h o t a s  utan tillåmed överfalls och får stryk.. I bästa fall, i värsta blir knivade eller skjutna..

 

Att tanken på att alla skulle få rätt till utbildning oavsett föräldrarnas finansiella status var berömvärt.. Och nödvändigt med tanke på vilken stor begåvningsreserv som förr gick till spillo..

 

Men sen sprack det..

 

Vad politikerna, med makarna Myrdahl i spetsen, inte förstod var, att inte alla kan göra precis allt..

 

"Vi kommer att få en riktigt  b r a  skola när alla gamla lärare har försvunnit", flöjtade fru Alva i ett tal 1970.. Nu  ä r  alla gamla lärare försvunna..

 

Om man, istället för att i jämlikhetens namn, tvinga in alla elever i samma kurser, hade spaltat upp skolan i en mängd olika underkurser, så att  a l l a  haft en chans att bli bra på   n å t, hade vi haft en bra och jämlik skola.. Där alla verkligen kunde lära sej nåt..

 

Jag minns en elev, en verklig kuf egentligen, som nog inte hade så mycket till övers för skolan,  plötsligt blev intresserad av historia.. 

 

Varje ledig stund satt han och jobbade med en del av svenska stormaktstiden.. För att få vara i fred hade han släpat ner sin bänk till hörn av klassrummet, och där satt han i ensamt majestät och jobbade och slet..

 

Resultatet blev ett verkligt gediget arbete, som vi sen gick igenom tillsammans..

 

Tänk om alla skulle ha behövt syssla med stormaktstiden på samma sätt som gossen ifråga..   Hur skulle resultatet blivit.. Svar: Det säjer sej självt.. Kaos..

 

Och tvärtom: Om jag tvingat gossen att sluta med sitt forskningsarbete för att det inte ingick i kursen.. Tja.. Även det svaret ger sej självt.. En begåvning till i putten..

 

Som sagt: Nu är alla gamla lärare borta.. En del av dom var verkligen ingen prydnad för sitt skrå, men fakta kunde dom ge eleverna och ordning kunde dom hålla..

 

Tja.. Tack för ordet..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 


 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards