brimikshallon

Alla inlägg under juni 2012

Av Kerstin Frithiof - 15 juni 2012 07:56

--Jaha, sa matte för nån timma sen.. --Jaha, nu är det snart missommar, och sen går det snabbt utför..

Det lät alldeles förskräckligt.. Jag greps av dödsångest.. Menar matte verkligen att det i stort sett ska vara  s l u t  på oss efter missommar..


Jag snodde iväg och kröp under sängen och där låg jag och begrundade mitt fattiga hundliv.. Så kärt, så kärt.. Inte vill jag bli av med  d e t.. Aldrig nånsin..


--Lilla, lilla Hallon, tröstade matte.. --Det är  å r e t  som kommer att ta slut så småningom.. Med början efter missommar, sa hon.. --Men, sa hon vidare och halade fram mej, det kommer  f l e r a  år.. Och flera missomrar..

--Dumma lilla hund, sa hon och blåste lite på mej.. --Dumma lilla hund.. Du och jag ska leva länge till, sa hon..Men du ska veta att vi också kommer att ta slut en dag.. Men när den dan kommer är vi förhoppningsvis så gamla och klena att vi inte uppskattar att leva längre.. Ofta är det så..


L i t e  tröstad kände jag mej men inte fullt ut.. Ska låta bli att tänka på den där dan när det tar slut för oss.. Ska bara tänka på  t r e v l i g a  saker, sånt som både hundar och mänskor tycker om..

Lilla mor anfäktas tydligen aldrig av skrämmande tankar.. H o n  lever sitt liv och är nöjd och belåten.. På morgnarna får hom komma upp till oss i sängen och så ligger vi och småpratar med matte och med varandra..


I går kväll kom Britta med mat och medicin till lilla mor.. Hon får stanna hos oss tills Britta har fått klart sina renoveringar på huset..

Lilla mor blev  v ä l d i g t  glad ö ver att Britta kom, men hon deppade inte efter det att hon åkt igen..

Matte och jag tar det som ett tecken på att hon  t r i v s  hos oss.. 



Av Kerstin Frithiof - 14 juni 2012 07:57

Igår var det riktigt hett och kvalmigt.. Vi var i skogen en liten stund, men både matte och hundarna blev trötta, varma och törstiga så vi fann för gott att åka hem ganska så snart..

--Vovvarna fick i alla fall göra sina små magar rena, sa matte..

En man, som också var ute och rörde på sej, råkade komma förbi mitt under  förrättningen.. --Dä va en redig jäddrans möghonn du har, sa han.. Och matte blängde.. Hon tar i alla fall undan "möget".. Antingen genom att sparka in det under buskar, eller plocka upp det och ta hem det..

Vad hon ska  h a  det till har jag aldrig begripit..


Idag är det tredje dan som matte vattnar sina växter.. --Det är bäst att passa på, menar hon.. Snart blir det väl vattningsförbud.. Det brukar det bli just när det behöver vattnas som allra mest..


Det är verkligen vackert i trädgården just nu.. Massor av vallmor blommar som bäst.. Matte påstår att hela trädgården flammar i olika röda nyanser. Det kan  j a g  som bekant inte se eftersom jag saknar färgsinne.. Jag kan inte ens föreställa mej vad färg egentligen är för nåt..

Det är väl med mitt färgsinne som med mattes luktsinne.. Men, ingen kan ha allt..

Av Kerstin Frithiof - 13 juni 2012 07:06

Ibland sitter matte och jag och tittar på den "reklam" mänskor gör för sina bloggar.. Ibland går vi tillåmed  i n  och tittar.. Oftast tittar vi ut igen tämligen omgående.

Idag såg vi emllertid en sån, jag kallar det "reklamsnutt".. I själva verket heter det säkerligen nåt annat och då på engelska.. 

Jo, i den här "reklamsnutten" var det en kvinna, som uppmanade bloggbesökare att rösta på hennes  h u n d,  så den skulle vinna en tävling och bli vackrast i Sverige..

--Att anmäla lilla Hallon till den där tävlingen vore väl en  m y c k e t  god idé, framkastade jag.. --Och så kunde  d u

matte gå ut och tigga röster.. Du kan väl smöra ordentligt...

Nä, men matte.. Är du  s j u k .. Du är ju alldeles  g r ö n  om nosen..

--Lilla Hallon, du vet inte vad du pratar om.. Rösttiggeri hör hemma inom  p o l i t i k e n  och inför  l u c i a v a l , säjer matte och håller sej för pannan..

--Jaha, sågad igen.. Så fort lilla Hallon får en god idé börjar matte nästan kräkas.. Suck..


Lilla mor bor kvar här och det gläder mej mycket. Fast i förgår började hon och grannens Chika slåss.. Och  d e t

var ju inte så trevligt förstås.. 

Det var så här:

Matte hade kopplat lilla mor och mej för en liten stillsam kissrunda.. Då kom Chika farande.. Hon hade smitit förstås.. Chika visste inte vilken liten atombomb söta mor är utan gav sej till att nosa på henne.

D å  small det.. Lilla Hallon tittade storögt på flickornas mordlystnad och var glad att dom inte gav sej på  m e j ..

Matte satte fast mej och lilla mor i staketet och följde Chika hem.. Båda hunddamerna verkade lättade över att matte satte stopp för slagsmålet..


Av Kerstin Frithiof - 12 juni 2012 07:44

Det är nog tyvärr så som jag misstänkt, att min matte  i n t e  är särskilt  s m a r t ..

Så här var det:


För ungefär ett år sen köpte matte en stor, gammal gryta på loppis.. Den skulle hon plantera blommor i, sa hon..

Hela förra sommaren gick utan att det blev nån plantering i grytan.. Den stod ensam och övergiven i tvättstugan..

I går återupptäckte matte grytan och kånkade upp den och bestämde att hon skulle ställa den på garageuppfarten..


Iväg till Mjällby för att köpa växter och jord och lecakulor.. Allt avlöpte geschwint och till allmän (mattes) belåtenhet. Hem igen och ut på uppfarten med hacka och skyffel för att ta bort ogräset innan grytan kom på plats..


Det mesta som växte på uppfarten var vallmo.. Små ynkliga självsådda plantor.. Dom nändes förstås inte matte ta bort utan la lite gössel på dom i stället.. Så dom skulle må lite bättre, sa hon..

Och så planterade hon i grytan.. Margueriter... Hur smart är  d e t  av en person som har hela trädgården full av vanliga  p r ä s t k r a g a r ...

--Oj då, sa matte snopet.. --Men, sa hon sen, det blir finare när hela uppfarten är full av vallmo..


Garaget då.. Ska inte det användas till att förvara bilen i.. (Jag  v e t  att det ska vara ett och annat frågetecken i min text, men dom ser så konstigt  g r ö t i g a  ut så dom bryr jag mej inte om att använda mej av)..

--Äsch. sa matte morskt, bilen står ju ändå alltid på den  a n d r a  infarten..



Av Kerstin Frithiof - 11 juni 2012 06:53

Glädjen fortsätter.. Lilla mor är kvar och ska så förbli ett tag.. Hur länge vet vi inte.. Festivalen är definitivt över och byn håller på att städas.. Klorna är ansade och dans första kissrunda är över..

Det finns en liten hund här i byn, som vi ibland möter på våra rundor.. Han och jag tycker  i n t e  om varandra..

Idag mötte vi honom och hans mänska igen.. Kan bara konstatera att inte heller lilla mor gillar honom.. Fast, å andra sidan, den hund som lilla mor tycker  o m  finns inte i sinnevärlden.. Om man inte räknar lilla Hallon förstås..


Igår hade vi nån timmes springande på Nytorpet.. Trots att det stod många bilar på parkeringen såg vi mycket få mänskor och ännu färre hundar längs lederna..


Det hänger regn i trädtopparna, vilket matte känner sej kluven till. Hon  v i l l   ut i trädgården och städa, samtidigt som det tar  e m o t  nåt förskräckligt..

Såna här kluvenheter lider inte vi hundar av.. Vi är liksom lite mer  b i b l i s k a  än mänskor.. Vårt språk är klart och tydligt.. Antingen "ja" eller "nej".. Allt annat lämnar vi därhän..

Ha en  f r u k t a n v ä r t   trevlig vecka därute i rymden, eller var ni är.. 



Av Kerstin Frithiof - 10 juni 2012 06:54

Go,´ alldeles  f r u k t a n s v ä r t  go´ söndag..

Varför är lilla Hallon så entusiastiskt så här på söndagsmorronen.. Av flera anledningar:

För det första fungerar vår dator igen.. Det gjorde den inte i går.. Matte skyller på överbelastning på grund av rockfestivalen..

För det andra så är det  s l u t  på rockeriet för den här gången.. Matte och Agneta var en liten vända nerom marknadsområdet i går.. Allt gräs var precis nerslitet och brunfärgat, sa matte.. --Dom vackra ängarna är förstörda, troligen för all framtid, menade hon.. Varken flora eller fauna kan återställas inom överskådlig tid.. Om ens nånsin..

Det är lika bra att antingen plöja upp dom eller bygga höghus där..

För det tredje är lilla mor kvar fortfarande.. Fast.. hon åker nog hem idag.

--Lika bra det, säjer matte, som är rädd för att fästa sej alltför mycket vid den här lilla charmiga etterbläran..


Nämnde jag att matte städat färdigt för den här gången.. Jämmerligt så fint vi har det..

--Nu är det  t r ä d g å r d e n s  tur.. Jag börjar i morron, försäkrar matte..

Det växer så det knakar i rabatterna och på gångarna och i gräsmattorna..

--Vi får börja  g a l l r a , säjer matte entusiastiskt..

--V i.. Lilla hunden har annat för sej.. Viktiga  h u n d s a k e r ...


Av Kerstin Frithiof - 9 juni 2012 08:04

I morse, när både lilla mor och lilla sonen var sprickkissnödiga (Skynda dej matte.. Vi dööör) kunde inte matte hitta sin nyckelknippa..(Nu för tiden låser man sina dörrar när man går ut.. Förr behövdes det inte).

Ingenstans, där man kunde anta att den kunde vara, inklusive kylskåpet, fanns nyckelknippan..

Till slut fick vi gå ut i alla fall.. --Så inte vovvarna spricker på riktigt, sa matte..

D å  hittade vi nycklarna.. Dom satt i dörrlåset på  u t s i d a n, och där hade dom suttit hela natten..

--O h  så  h e m s k t .. Tänk om nån kommit in och stulit lilla mor och mej..

-- Skulle inte tro det, sa matte.. Även bovar har nån form av självbevarelsedrift..


Idag är det sista festivaldagen och sen blir det städning av.. Arrangörerna är numera duktiga på att rensa upp efter festligheterna.. När alla rockpiplena gett sej av brukar strandängarna vara rena soptippen..

--Tänk så fina dom här ängarna var förr, suckar matte.. Nu är som förstörda för all framtid.. En del av dom har tillåmed belagts med  g r u s ..


Det är inte bara festivalplatsen, som behöver städas.. Hela Norje är nerskräpat ..

--Konstigt, säjer matte.. Kan man bära med sej  f u l l a  ölburkar  u t  så borde man väl kunna bära dom  t o m m a

med sej  h e m.. I alla fall borde man  kunna ta dom till närmaste skräptunna.. Eller är det så att man  g l ö m m e r

burkarna där man går och står.. precis som matte glömde nycklarna i dörren... Hm..



Av Kerstin Frithiof - 8 juni 2012 07:56

Jag kan aldrig upphöra att förundra mej över min tuffa lilla mor..

Så här var det:

Matte har hållit på med sommarstädningen nåra dar.. (Det har jag redan berättat och är inte så mycket att orda vidare om.. Utom att hon glömde tvätta fönstret i sovrummet..--Det gör vi nästa sommar, säjer hon.. )

Tillbaka till lilla tuffa mamsen:

När matte tog fram dammsugaren i går slank lilla Hallon och gömde sej.. Lilla mor låg och sov på mattes säng.. Och där f ö r b l e v   hon.. Även då matte höll på och suga damm  u n d e r  sängen.. Inte ett ögonbryn hon rörde.. Snusade bara vidare.. Jag tryckte bakom dörren och kikade fram ett kort, mycket kort, ögonblick och häpnade över vilken tuff liten mor jag har..

Det är eventuellt så, att lilla mor är  v a n a r e  vid dammsugarljud än vad hennes son är..Vad vet en liten hund om sånt..


Rockfestivalen tuffar på och varken matte eller hundarna känner sej störda.. Ännu har det inte regnat på rockfolket..Man kan väl säja, att dom har tur med vädret.. Matte säjer, att hon hoppas att det blir ett ordentligt regn

e f t e r  festivalen..


Matte, som är både gammal och gammalmodig, trodde att det hette "rock and roll" för så hette det i hennes ungdom, när den här sortens musik var  n y ..

--Säjer du "rock´n roll" så skämmer du ut dej för eviga tider, sa hennes syster, som är tre år yngre och mycket mera uppdaterad än matte.. Kanske beroende på att hon har både barn och framför allt barnbarn, som håller henne ájour med det nyaste..

Hårdrock är vad dom spelar..

Det ordet låter lite hotfullt.. Ungefär som att ramla ner för en klippa och slå sej fördärvad, menar matte, som har en livslång erfarenhet av att stå på öronen..

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards