brimikshallon

Alla inlägg under maj 2012

Av Kerstin Frithiof - 16 maj 2012 05:16

Det är tidigt.. Vi har precis kommit upp.. Matte verkar en aning échaufferad (franska igen och  s å  tidigt!!)

Idag är det  p e n s i o n a t d a g s  och matte tror inte att jag  v e t  det..

Hoppas, hoppas att jag träffar nåra trevliga hundar under dagen och så hoppas jag att det inte regnar på matte eller att hon får ont nånstans.. eller allmänt kroknar..

--Då ringer jag till Taxi, säjer hon kaxigt.. Med taxi menar hon sin syster, som lovat att hämta henne när vandringen är över.. Föthoppningsvis vid  s l u t m å l e t ...

Av Kerstin Frithiof - 15 maj 2012 07:28

Två gånger i mitt liv har jag bott på pensionat.. I morron blir det den tredje..

Första gången jag pensionatade var för två år sen när matte parisade i en vecka.. Jag minns inte så mycket av den här pensionatsvistelsen annat än att det var många hundar där.

Matte berättade att när hon kom för att hämta mej hördes ett förfärligt skällande i alla tonarter.. Högt över alla andra låg en liten sopranstämma.. Det var den vackraste sång matte hört nån gång.. Jag  u n d r a r  vem det var som sjöng så vackert.. För min del märkte jag inget..

Och så var det förra sommaren.. Då var jag på ett annat pensionat en dag eftersom matte och två väninnor hade tänkt sej att göra Österlen.. I själva  verket kom dom inte längre än till Kristianstad där dom gick i klädaffärer en hel dag..

Ja, och så gjorde dom ett tillslag i en sölvesborgsbutik på hemvägen.. Också...


Det är till det här andra pensionatet jag ska åka i morron när matte ska pilgrimsvandra.. Pensionatandet blir bara över dan så jag behöver inte sova borta..


Matte är ganska förväntansfull inför vandringen.. Eftersom det inte är första gången matte är på vandring så vet hon hur viktigt det är att ha rätt på fötterna.. --Kängorna blir bra, menar hon, men med tanke på att den ena dragkedjan gick sönder förra veckan  får hon ha extraskor i ryggsäcken.. Det är väl knappast troligt att dragkedjan går sönder en gång till.. Men om utifall att så är det bra att vara garderad.. Matte tänker ta med sej sandaler också..

--Är du inte fullt klok, sa hennes syster..

--Vaddå, kontrade matte.. Självaste Jesus gick ju i sandaler... 



Av Kerstin Frithiof - 14 maj 2012 08:52

Igår var vi lösa, både matte, Agneta och lilla hunden.. Lösspringandet skedde på Nytorpet och alla tre skötte vi oss exemplariskt trots att vi mötte en hel del gott folk. L i t e  svårt att hålla mej i skinnet hade jag när vi mötte ett par småflickor som kom och dinglade med en korvbrödpåse.. Och så ville dom klappa mej.. Matte sa att  d e t  gick bra,

men att  m a t n i n g  var förbjudet.. Jaha...

Vi mötte andra mänskor också, men  d o m  struntade jag i. Jag hörde nog att dom yttrade sej uppskattande om den fina lilla hunden, som kunde springa lös och det utan att antasta nån eller rymma..

Matte är också  v ä l d i g t  glad och tacksam att jag inte är rymningsbenägen..

--Det räcker med att du har snuskiga parfymerings- och matvanor, säjer hon och fryner.. Skulle du därtill rymma vore du en pina, tillägger hon.. Och så lyser hon upp:-- D e t  kanske inte vore så dumt förstås, skämtar hon..

Jag  h o p p a s  ialla fall att det är som hon skämtar.. Hon kan vara rätt drastisk i sitt skämtande min matte..


Det är varmt ute, men det blåser.. Säj när det  i n t e  blåser här vid stranden av "Östersjöns Biskaya" det vill säja Hanöbukten..


När matte var ung och precis hade tagit studenten, vilket på den tiden nog var betydligt svårare och allvarligare än nu, jobbade hon ett par år på Karlshamns Allehanda..  Hon inbillade sej att hon skulle kunna bli journalist, vilket var ett misstag att tro.. Det räcker inte med att någorlunda behärska formlära och syntax, man måste dessutom ha ett engagemang.. Och  d e t   hade inte matte..Hon slutade frivilligt efter ett par år, i  n n a n  nån upptäckt hennes totala brist på samhällsintresse..


Nåväl: På den här redaktionen fanns det en chef, som var sjöfartstokig och som älskade havet i alla dess sammanhang.. Det var  h a n  som brukade kalla Hanöbukten för Östersjöns Biskaya eftersom det alltid blåser här..

Han hade andra underliga formuleringar också.. Exempelvis "Guds död i stugan" och "Må dina kameler aldrig sakna vatten" . Dessutom svor han nåt förskräckligt.. Matte, som på den tiden var rätt så lättpåverkad, tog aldrig efter dom här fraserna.. Dom var  f ö r  drastiska.. Det skulle förresten sett ut med en rosenkindad, barnslig tjugoåring som brakade på med osande eder och hårresande uttryck..

Av Kerstin Frithiof - 13 maj 2012 08:02

Igår hämtade matte mod, varifrån vet jag inte, och skar av toppen på "granatäppleträdet".. Toppkvisten nändes hon inte slänga utan petade ner  b r e d v i d  stammen.. Båda lever fortfarande och nu går matte och hoppas på  t v å  granatäppleträd.. Eller, tja, vad det nu blir.. T i s t e l  är det förvisso inte.. Det kan tillåmed jag se..

Apelsinen och citronen mår förträffligt och skjuter kraftiga och fina skott.. Clementinen är det lite mer tveksamt om..


Ett bekymmer har den vita syrenen varit.. Den har knoppar, men i förgår märkte matte att den slokade.. Slokade trots att det regnat så mycket.. Brandkårsutryckning med vattenkanna gång på gång och minsann.. matte klarade busken. Den spänstade upp sej och ser nu helt frisk ut..


På vår sydvägg växte det förra året upp en jättevallmo.. Varifrån  d e n  kom har vi inte en aning.. Nu var den megastor och hade massor med sprickfärdiga knoppar.. Och så tog stormen den.. När matte kom ut i går morse låg hela härligheten på marken med rötter och allt..


Det finns många  h u n d a r  här i Norje.. I går träffade vi två noffar, en vuxen och en valp.. Matte sa att hon kände ett hugg i hjärtat när hon såg dom här vovvarna.. Dom påminde om förr i tiden, sa hon..

Och så träffade vi en dansk-svensk gårdshund.. Det var en trevlig bekantskap.. Ja,  h a n   var inte den enda.. Lilla Hallon gjorde sitt på trevlighetsfronten också..

Müller skäller och gnölar när vi går förbi och så reser han sej med tassarna mot stängslet.. Det verkar som om han väldigt gärna ville komma ut och leka.. Jag, för min del, vill det också, men matte säjer, att jag inte får springa in på andras tomter, hur trevliga hundar det än bor där..


Alla träd utom ekarna har fått löv.. Matte o-ar och å-ar och tycker det är underbart.. Eftersom jag inte kan se färger kan jag inte dela entusiasmen. Dessutom sitter löven så högt upp att jag inte ens kommer åt att  s m a k a  på dom...


Go´söndag till alla i vårens tid !!   

Av Kerstin Frithiof - 12 maj 2012 08:45

Ibland hör jag mänskor fråga vart alla  s k a t t e p e n g a r  tar vägen..

--Vad  f å r  vi för skattepengarna? säjer dom..

Lilla Hallon, Lampone, Framboise etc..etc.. kan i alla fall  d e l v i s  svara på den frågan..


I vintras, när det var halt på gatan kom kommunens sandbil och strödde salt och sand på gatan för att isen och snön skulle smälta.. Sen kom plogbilen och skyfflade  u n d a n  snön.. (Enligt matte så lade dom det mesta framför hennes infarter)..

Isen, snön och saltet smälte, men sanden låg kvar.. Och det har den gjort ända tills i förgår.. Då kom en sopningsmaskin och sopade upp all sanden..


Härmed är en del av frågan "vart skattepengarna tar vägen" besvarad.. Tack vare dom här pengarna läggs sand på gatorna och sopas upp också.. Fiffigt va?? Den här sanden kanske läggs tillbaka på gatorna nästa vinter.. D e t  vore ännu fiffigare.. Återanvändning är ju dagens lösen i denna den bästa av världar..


Visst, skattepengar går till annat också.. Matte fick i alla år sin lön tack vare skattepengar. Visserligen fick hon lämna ifrån sej en del av dom här pengarna igen  (Skattepengar har tydligen en tendens att  g å  r u n t), men det hon fick behålla räckte till både bensin och hundmat.. Mänskomat också..

Och nu har matte  p e n s i o n .. Den bekostas tydligen  o c k s å  av skattepengar.. Det märks på att matte får lämna ifrån sej en del av den kakan också..

Och den här kakan räcker också till hundmat och bensin.. Även till mänskomat..


För länge sen, när matte hade sina noffar, var det skatt på att ha hund också..Vilket bara bevisar att hundarna är väldigt  b e t y d e l s e f u l l a   djur..  

Av Kerstin Frithiof - 11 maj 2012 07:53

Den elfte maj är det idag. Och då frågar väl de flesta mänskor vad det är för märkvärdigt med det..

Det är så här:

Mörrum, som jag kommer ifrån och där matte har jobbat rätt nåra år, jo Mörrum har sin  n a t i o n a l d a g   den här dan. Det är inte många byar på landet som har en egen nationaldag, men lilla Mörrum har det.. Och varför då, frågar man sej..

Jo, det har med  l a x f i s k e t  i ån att göra. För länge, länge sen började man notdragningen den  f ö r s t e  maj. Då hade laxen hunnit vandra  (äh,  s i m m a  ska det vara) upp från havet. Men sen la man om kalendern eftersom den inte längre stämde med verkligheten och då fick man flytta fram laxfångandet eftersom laxen fortfarande låg ute i havet och simmade den här  t i d i g a  första maj.. Hänger ni med??

Tänk, tiden gjorde ett hopp på hela  e l v a  dar.. Baklänges dessutom..

Det är som jag ofta funderat över: Tiden är ett besynnerligt ting.. Ting och ting förresten.. Det är ju inte så att man kan se eller nosa på den precis.. Men ändå  f i n n s  den.. Eller kanske inte...


Mera om den elfte maj:

När det är nationaldag i Mörrum så är det tjo och tjim, knallestånd och tivoli och karuseller för hela slanten.

En gång när matte var liten var hon med sin familj på "den elfte maj"

Hon hade fått en fin röd ballong, som hon gladde sej mycket åt.. Hon stod och tiittade på slänggungorna och kände sej  v ä l d i g t  sugen på att få svänga runt i en sån. Fast det fick hon förstås inte. Hur det var så tittade hon så längtansfullt på dom här slänggungorna att hon råkade släppa ballongsnöret. Ballongen for till väders och fastnade högt uppe i ett träd. Där satt den och där fick den förbli..

Matte kände sej väldigt snopen och väldigt lessen där hon stod och tittade på sin fina ballong högt uppe bland grenarna.. Alldeles ont i magen fick hon.. Av lessenhet..


Ännu mera om den elfte maj:

När matte blev vuxen fick hon jobb på en skola i Mörrum. Den elfte maj var det ingen ordning på eleverna alls. Dom bara satt och längtade ut till begivenheterna vid ån..Under flera dar efter den elfte maj var hela Mörrum översvämmat av gula ärtor eftersom ärtrör var vad alla småkillar köpte.. För matte är den här dan för evigt förknippad med ärtor och ärtrör.. Nåja, det var inte  b a r a  ärtrör som såldes.. Det var strykande åtgång på klipulver också.. Plus en del vuxenvaror.. Förstås..



Av Kerstin Frithiof - 10 maj 2012 07:35

Tänk så mycket som händer när det till synes inte händer  n å n t i n g ..

Matte och hunden (eller  h u n d e t, som mattes syster säjer ibland) lufsar omkring (ja, hunden tassar förstås) och verkar ganska lata och frånvarande.. Och ändå får vi så mycket gjort..


Igår hände nåt vänligt och trevligt.. Dragkedjan i en av mattes kängor hade gått sönder och matte for till skomagaren för att byta den.. Den hjälpsamme mannen tog en tång och klämde lite här och där på kedjan  och vips var den hel igen.. Och han tog inget betalt..

--Jag tror jag hämtar den andra kängan också, sa matte..


Det var förfärligt varmt i natt.. Vi hade svårt att sova både matte och jag.. Regnade gjorde det också och  d e t  var ju bra. Nu kommer mattes växter att sätta fart..


Matte funderar på att ha sina citrusväxter (dom som hade löss för en tid sen) utomhus i sommar.. Hon har hört att det ska vara bra för citrusar att hålla till under bar himmel under den varma årstiden..

Hur det ska gå med "granatäpplet" vete fåglarna.. Det är smalt och högt. men stadigt ändå.. Matte har funderat på att toppa det, men inte vågat sej på den operationen.. Det vore kanske vettigt att sätta ut  d e t  också..


Igår kväll framför TV:n drog matte av mej en massa päls igen.. Jag börjar  bli trött på den här friseringen..

Hon kan väl lugga av sej sitt eget hår.. Lilla Hallon misstänker att så inte blir fallet.. Matte är nog rädd om sina testar..

Av Kerstin Frithiof - 9 maj 2012 08:50

Det luktar så fantastiskt i våra rabatter efter det att matte lagt ut hönsgössel där.. När vi ska gå ut får matte praktiskt talat  d r a  mej därifrån.. Jag vill bara stanna och  i n s u p a  och  r u l l a  mej och tillåmed  s m a k a  på härligheten..

--Du är en gris, säjer matte.. En snuskig liten gris, muttrar hon vidare.. Och så tar hon långa benet före och lilla Hallon får släpa med som en annan trasa..

Igår lät jag matte gå lös i skogen.. Hon höll noga koll på mej för hade jag hittat "parfym" hade hon kopplat sej på en gång..


Vår dator var i olag i går, men nu går den som tåget igen.. Det passar  o s s  bra för vi är båda synnerligen snabba av oss och blir otåliga om inte saker och ting sker på studs..


Apropå "studs". Allt annat än studs är det som matte ska ge sej ut på nästa vecka.. Hon ska pilgrimsvandra men lilla H a l l o n  får inte var med..

--Hundar är bara till  h i n d e r s  på en pilgrimsvandring säger hon.. Men hon ser lite lessen ut när hon säjer det.. I själva verket hade hon nog gärna haft mej med.. Nu ska jag i stället bo hos Agneta ett par dar, och det ska bli trevligt det med.. H o n  kanske har gössel i  s i n a  rabatter hon precis som matte...



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards