brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2012

Av Kerstin Frithiof - 31 augusti 2012 07:20

Igår skrev jag om mattes förhållande till telefonnasare.. Jag erbjöd mej till å med att ta hand om dom om matte var för velig.. Ett rejält morr i luren hade varit tillräckligt för att skrämma vilken försäljare som helst..

Nu behövde jag inte ta till så drastiska åtgärder..

Det var så här:

På eftermiddagen ringde det en man från ett naturapotek och ville sälja piller.. Jag hörde med en gång att matte fick spänst och skärpa i rösten och utan att vara oförskämd klarade hon av att tacka nej.. Vänligt men bestämt..

Lilla Hallon är  s t o l t  över sin matte..Hon har lärt sej den läxa hennes lilla hund gav henne.. Bra jobbat, matte..


Lite senare ringde en dam från en skoaffär där matte beställt ett par vandringskängor.. Ett par precis likadana som dom hon har och som håller på att bli uppslitna.. När hon fick  d e t  samtalet lät hon  h e l t  annorlunda än när hon pratade med pillernasaren..


Apropå lära sej..

Igår var matte med sin syster i en zooaffär i Bromölla.. Väl där strosade hon in på en avdelning där det fanns akvarier med exotiska invånare..


I ett av akvarierna simmade en  d r a k f i s k .. En sån där giftig rackare, ni vet..


Matte blev eld och lågor och ställde massor av frågor, entusiastiska sådana, till en man som jobbade med fiskarna.

Han var mycket vänlig och svarade uttömmande på allt matte frågade om..

Så fick hon en fisklektion också förutom telefonlektionen lilla Hallon gett henne tidigare på dan..

När matte tackade mannen sa han att det varit så lite så, och för övrigt bara varit roligt att få stå till tjänst..


Inte en dag går utan att vi lär oss nåt nytt.. Radarparet lilla Hallon och matte..



Av Kerstin Frithiof - 30 augusti 2012 08:12

--Jaha du lilla Hallon.. Nåt vidare  s m a r t  är då inte din mänska, suckar matte och stryker undan en hårtest ur pannan.


--Nä men, säj inte så.. Jag  v i l l  ju att du ska vara smart, jättesmart.. Hur ska vi annars kunna klara oss här i världen.. Så full av farligheter, elektronik och obegripliga bruksanvisningar som den är..


--Lägg till duktiga telefonförsäljare, som får dej att beställa grejer du egentligen inte vill ha, och som du får ett rent elände att avsäja dej.. Matte slokar.. 


Sånt folk har pratat omkull matte mer än en gång.. Senast häromdan.. Det tog henne hela morronen att avsäja sej en prenumeration på ordböcker, som hon förvirrat nog tackat ja till.. Så  s m a r t  är hon nog inte.. Sorgligt nog..


--Men matte,  n ä s t a  gång det ringer en telefonförsäljare behöver du bara säja nej tack och ringa av.. Konstigare är det inte.. Lilla hunden förundrar sej över att matte inte begripit  d e t..


Egentligen  v e t  matte mycket väl att man kan tacka nej till telefonnasare, och ofta nog har hon gjort det också.. Men en och annan smartnisse lyckas i alla fall få in ett ord och  s e n  är matte fast..

Fortsättningsvis är det bäst hon ropar på sin lilla hund så får  h a n  handskas med försäljarna.. D å  blir det inga affärer.. D e t  lovar Hallon, gårdvaren..


Sommaren ångar på och med den frodas sniglarna.. Matte har börjat beväpna sej med en duktig  s t e n  och med den dunkar hon ihjäl så många hon ser på våra kissrundor..

--Det gäller att mörda dom  i n n a n  dom förökar sej, säjer hon med mord i sinnet..

Matte drömmer  m a r d r ö m m a r  om miljontals slemsega sniglar, som krälar omkring upp över anklarna på henne..

O m  det ringer en telefonförsäljare och erbjuder ett medel, som tar kål på alla sniglar på, låt oss säja, hundra kvadrat, d å  kommar matte att tacka ja.. Annars är det  s l u t  med fjärrköpande.. Från och med NU...



Av Kerstin Frithiof - 29 augusti 2012 14:55

I morse satt matte och hunden som vanligt och läste sin tidning.. Plötsligt började vi undra vad det egentligen  s t o d  i en annons..  "30% off on sale" stod det och den som annonserade kallade sej "Nilsonshoes"..

Nåja, efter ett litet huvudbry förstod vi att det var en skohandlare, som gjorde känt att han sänkte ett redan sänkt pris med ytterligare 30% ..

--Att det ska vara så märkvärdigt att bara skriva rätt upp och ner på  s v e n s k a, suckade matte..


--Soon you, little darling, will have to write your diary in English.. Just to make yourself understood..Sa hon och kollade att stavningen var någorlunda rätt..

Det var den, stavningen, rätt alltså, även i advertismentet in papern..


--Om det har anglifierandet fortsätter finns risk för att en stor del av svenska folket varken behärskar svenska eller engelska ordentligt, menar matte..


--Vive la France, tillägger hon och menar att fransmännen gör alldeles  r ä t t  som håller sitt eget språk i helgd och vägrar låta sej anglifieras..

--Det är kanske fiint att svänga sej med slarvengelska ord och uttryck, ofta felstavade, bland på nån slags kod, tror matte.. Svenskarna har alltid varit svaga för det utländska.. Förr var det franska och nu är det nån slags USA-slang..


Matte, som har lätt för att hetsa upp sej, tycker att det här är ett "förbannat oskick" och att den, som skriver svengliska till å med i annnonser, borde straffas med ett par ordentliga rapp under fotsulorna..


Till nåt helt annat:

Matte har varit med Agneta i Avkroken idag igen, men idag blev det inga förseningar utan hon kom hem i rätt tid..

Det är inte mer än rätt att hon tar ut sin lilla hund på en rask promenad innan dagen går över i kväll.. "Before sunset", som det väl skulle stå i en annons för vandrarskor.. eller hundhalsband för den delen..


Av Kerstin Frithiof - 28 augusti 2012 21:37

Lilla Hallon är fundersam.. Ä r   det verkligen höst redan.. Det känns inte så alls eftersom det är väldigt varmt fortfarande.. Men sommar kan det väl knappast vara.. Kvällarna börjar bli mörka.. Riktigt mörka..


Matte påstår att hon tycker att hösten är trevlig, samtidigt som hon förklarar att hon inte tycker om mörker.. Jag får inte ihop  d e t .. Kan man verkligen gilla hösten och samtidigt ogilla mörkret.. Tja, i  m ä n s k o r n a s  värld är det nog möjligt.. Vi hundar är mer konsekventa i vårt förhållande till världen och alla dess turer.. Antingen får man köpa hela paktetet eller ingenting alls.. 


På TV i kväll sa dom att issmältningen vid polerna  i n t e  kommer att betyda att somrarna blir varmare.. Nä då, kallare och våtare ska dom bli och snart kan man inte se skillnad på vinter och sommar längre.. Tja, vissa år kan det nog vara svårt redan nu..


Jag har vid nåt tillfälle förklarat mitt konsekventa sätt att bara använda  p u n k t e r  och  d e v i s e r  när jag skriver. Dessutom dubblar jag dom.. Anledningen är följande:

Jag gör det för att jag  v i l l  och för att jag  k a n  och för att andra skiljetecken ser grötiga ut.. Så om nån har undrat så vet ni nu..


Med detta önskar il Lampone, Malina, Framboise, Hinnbäa, Hallon, imperator romanus, född i lejonets tecken, alla höst-och sommarälskare i hela vida världen en god natt med trevliga drömmar..







Av Kerstin Frithiof - 28 augusti 2012 07:34

--Matte, har du tråkigt nån gång.. Lilla hunden placerar sin lilla bak på mattan och tittar uppfordrande på sin mänska..

--Ja, jo, det händer.. Varför frågar du om  d e t ..

--Vad gör du  d å , när du har tråkigt..

--Tja, hittar på nåt, eller så fortsätter jag att ha tråkigt..


Det är den stora skilladen mellan mänskan och hunden.. Mänskan  v ä l j e r  om hon ska fortsätta att ha tråkigt eller hitta på nåt att göra.. Hundarna har inte den möjligheten.. Bryter  v i  tristessen med att hitta på nåt är det ofta fel saker vi hittar på.. Biter sönder nåt eller stökar till eller står och skäller.. Ingen av dom här aktiviteterna accepteras av våra mänskor..


--Matte,  j a g  har väl aldrig hittat på fel saker att bryta tråkigheten med, säj..

--Mjo, stolen i hallen, du vet, den som jag satte ihop med insidan  u t  och fick ta isär igen,  d e n  stolen, du vet, den har ett par rejäla gnagmärken på benen..

--Kan det inte ha varit nån  a n n a n  som kommit hit och gnagt på stolsbenen.. Eller kanske har du  s j ä l v  gjort det..


Matte tittar på mej som om hon inte trodde jag var fullt klok..


--Kan det alltså ha varit nån annan, eller möjligtvis  j a g ,  som rev ner tapeten i hallen för nåra år sen, frågar matte och ser allt annat än vänlig ut..


Jaha, så var  d e n  illusionen krossad.. Lilla Hallon har inte alltid varit så  v ä l a r t a d  som jag trott.. Eller som jag är nu, för den delen..


--Dessutom, fortsätter matte obevekligt.  Dessutom tog det en halv  e v i g h e t  innan du blev  r u m s r e n..


Den här konversationen verkar gå i samma spår som alla andra samtal jag och matte har.. Matte är alltid, alltid den, som drar det längsta strået.. Suck..


--Dumma lilla hund, säjer matte och tar upp mej i knät.. Dumma lilla hund.. Sucka inte så.. Du är  p r e c i s  sån som du ska vara.. Och  v ä l a r t a d  har du varit ända sen du växte ur valpskorna.. Och alldeles, alldeles underbar..


Man kan sucka av välbehag också.. Sssuuck..



Av Kerstin Frithiof - 27 augusti 2012 08:48

Jag undrar vad det har tagit åt småflickorna Molly och Tindra..Vi möttes i morse och då skällde och röt dom åt mej.. Men dom lugnade ner sej och så nosade vi om varandra.. Men då försökte faktiskt en av dom ge mej en snyting.. Jag undrar varför.. Kan det vara så, att dom inte längre känner igen mej.. Det är flera månader sen vi sågs.. Och hundars minne är lika kort som mänskors..


Det hela har nog att göra med mattes försök att vrida dygnet rätt.. Hela sommaren har vi varit uppe och rasslat före alla andra så vi har inte haft möjlighet att träffa dom här småflickorna.. Och knappt nåra andra hundar heller..

Nu kämpar matte emellertid med att skaffa oss vettigare dygnsrytm.. Mera i fas med alla andra, liksom, och då börjar vi träffa på hundar och mänskor, som vi missat hela sommaren..


Nåt som sällan missas på måndagarna är  k l o k l i p p n i n g e n.. I dag var det dags igen och allt gick lugnt och städat till.. Varken jag eller matte gillar egentligen att göra den här pedikyren, men vi inser båda att det måste den, och sitter jag bara stilla i mattes knä brukar det hela avlöpa geschwint och på bästa sätt..


Igår var det  f j ä r d e  dan i följd som jag var lös i skogen.. På Stiby den här gången.. Gunlög och Agneta var också med.. Damerna trodde väl att dom skulle hitta en eller annan  s v a m p .. Men det smög sej..


Det artar sej till att bli en varm och solig dag.. Matte vattnar rosorna och hennes lilla hund tar igen sej i stolen.. Hoppas, hoppas det blir tid till en skogsvandring i dag också..


Av Kerstin Frithiof - 26 augusti 2012 06:45

Go´söndag till alla både små och stora på två ben eller fyra.. Eller inga ben alls..

--Skriv inte  å t t a  ben bara, säjer matte, som är omåttligt rädd för spindlar.. Sex ben går bra.. För insekter skrämmer inte henne.. Inte ens bålgetingar, trots att hon en gång blev ordentligt stucken av en sån..

Som sagt "go´söndag"..

Igår var vi på Listers huvud och jag var lös hela tiden.. Ordentligt med motion fick jag och sen sov jag nästan hela dan i min gamla stol..

Sov gjorde jag också medan matte och Agneta var i Norreboden och kikade på secondhand-saker.. Matte köpte en rosa skjorta och en svart tröja och dom sakerna var hon nöjd och glad för..

Inne i boden träffade matte en före detta elev och hennes mamma..  Mamman var sej lik, medan dottern inte stod att känna igen.. Unga mänskor förändras mycket på tio år.. För dom gamla (matte) och äldre (mamman) går förändringarna inte så snabbt..

Eftersom min matte är fullständigt utan skam passade hon på att göra lite reklam för lilla hundens blogg.. Sådan reklam gör hon så fort hon får en chans.. Häromdan tipsade hon till exempel en tjänsteman på ett försäkringsbolag, som hon hade telefonkontakt med i nån fråga..

--Ja men, matte..  S å  märkvärdiga är inte mina berättelser, säjer jag och  k u n d e  jag skulle jag rodna..


--Nu går du med håven, bestämmer matte.. Av alla Hallons fans är han  s j ä l v  det största..






Av Kerstin Frithiof - 25 augusti 2012 08:45

Matte och hennes lika barnsliga och naiva klasskamrater i dom lägre realskoleklasserna brukade gå omkring och sjunga så här:

--Full i går, full i dag, full i morron också..

Melodin var, tror matte sej minnas, Ständchen..


Varför i all sin dar besvärar jag er med ett så skämmigt minne..

Jo.. I skogen i förrgår, i skogen igår, i skogen i dag också..

Lilla Hallon tackar och tar emot.. Det blir rätt nåra timmar utan koppel och med högsta fart över stock och sten..

Mja, om sanningen ska fram så var det snarare  u n d e r  stock, men  ö v e r  sten.. Hoppförmågan har inte infunnit sej än.. Krypförmågan är det däremot inget fel på..


I förgår var vi på Nytorpet, igår på Sternö och idag ska vi till Listers huvud.. Jag sprang hela tiden lös och roade mej med diverse pinnar, som jag ömsom bar på och ömsom dräpte..

I dag ska matte ta med sej ett par påsar  o m  vi skulle hitta kantareller..


Vädret är fortfarande somrigt, men en del träd håller på att tappa sina löv på grund av att det varit torrt så länge.

Gräsmattorna hos oss är också förbrända och nästan allt vi har slokar..

Inte  r o s o r n a  dock, för dom får vatten..

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards