brimikshallon

Alla inlägg under augusti 2012

Av Kerstin Frithiof - 17 augusti 2012 07:45

Det är väldigt fuktigt och varmt på dagarna.. Värmen kan man förundra sej över.. Så här varmt har det inte varit sen i maj månad.. Fukten är mera naturlig.. Bor man 200 meter från stranden lär man inte slippa en del vatten i luften..

I går eftermiddag var matte och hundarna på en liten promenad på ett par kilometer och blev fullständigt utpumpade.. Hundarna hässjade och matte svettades..


Men nu har matte börjat förbereda sej för hösten..

--Trädgården är i fas, säjer hon.. (Jag är inte säker på att matte heller begriper vad "i fas" betyder).

--Mentalt är jag väl förberedd, säjer hon.. --Dom här fina sommardagarna är bara en extra  b o n u s , menar  hon..

Snart kommer dom höga, klara septemberdagarna, när allt är bara så härligt, säjer hon.. Och snart är svampsäsongen här..

Det verkar som matte gläder sej storligen vid tanken på kommande höstfröjder..


Så inte mattes syster.. Hon mulnar  när matte börjar leta hösttecken, och framför allt om hon  p r a t a r  om att sommaren sjunger på sista versen.. Höstens ankomst är nåt hon helst förtränger helt och hållet.. 


Jag för min del tycker  det ska bli härligt med svamputfärder.. Förra året var vi mycket i skogen och plockade massvis med nåt matte kallar för trattisar.. Egentligen heter dom Cantharellus tubaeformis. (Det slog matte precis upp åt mej för att jag skulle kunna  s t i l a  lite)..

Jo.. Förra årets svamputfärder utföll till största belåtenhet för både mänska och hund.. Mänskan fick korgarna fulla av cantharellus tubaeformis och lilla hunden sprang och lekte lös och lycklig i närheten av matte..



åt mej

Av Kerstin Frithiof - 16 augusti 2012 07:36

Matte och Agneta har en tradition att en gång varje sommar åka ut till Stenshamn och vandra på Utlängan.. Så skedde i går.. Lilla mor och jag fick vara ensamma hemma nästan hela dan.. Så värst kissnödiga var vi inte när matte kom hem efter många timmar, men visst, vi hade saknat henne..

Nånting hände med mattes ansikte i går. Efter en hel dags utevistelse i vind och sol har hon blivit alldeles  mörk och

liksom tjock i ansiktet.. Blank också.. Lilla mor och jag tittar intresserat på henne och undrar vad som hänt..

--Det är  s o l e n  som har hänt, suckar matte.. Glömmer man att smörja sej innan man hålls utomhus en hel dag så blir man så här konstig i ansiktet, säjer hon..

--Vänta bara.. Skinnet kommer att trilla av om nåra dar, säjer hon och gör nåra hiskliga grimaser..


Oj, stackars matte.. H u r  ska hon klara sej utan skinn.. D e t  kommer att göra ont och blöda nåt förfärligt.. Hoppas, hoppas att skinnet växer ut igen.. Annars vore det för hemskt.. Och tänk till  v i n t e r n .. Tanken på en skinnlös matte får mej att rysa in i märgen.. 


Igår kväll mötte vi Müller med mänska.. Dom stannade till.. Ville väl förmodligen titta lite närmare på lilla mor.. Det var dumt gjort.. Lilla mor drog till med ett rytande och försökte gå till attack.. Müller stod som ett frågetecken men hans mänska fick fötter under sej.. Och släpade iväg stackars Müller..

--En klar seger till mej, bröstade sej lilla mor..

Jag sa ingenting men tittade beundrande på tuffa lilla mamsen..

Matte, för sin del, skämdes..



Av Kerstin Frithiof - 15 augusti 2012 06:45

S å  glad jag blev i går kväll.. Lilla mor kom och ska stanna flera dar. Matte, den filuren, har vetat om det i ett par veckor, men har inte berättat det för mej..

--Det skulle bli en överraskning, sa hon och mös som en riktig tomtemor..

Jag fattade inte ens vad som var på gång när matte bäddade lilla mors säng nedanför vår.. Tänk, lilla Hallon är trögtänkt.. Det hade jag inte kunnat föreställa mej..


Matte vattnar sina rosor varenda dag länge och väl för att dom ska "rota sej" riktigt bra.. Ibland står hon långa stunder och bara tittar på dom.. Jag tycker faktiskt att det här rosandet håller på att gå till  ö v e r d r i f t..


--Ja men, säjer hon.. Precis så där står jag och tittar på  d e j  också, min lille avundsjuking, säjer hon.. Du får faktiskt börja  i n s e  att det finns  a n d r a  varelser också här i världen..

"Varelser" sa hon.. Det är väl ändå att ta i..

Det är för väl att dom här figurerna ska rota sej.. Annars tog hon väl in dom och lät dom också sova i sängen.. Fnys..


Den stora trösten är, att matte har köpt rosvarelserna  för att dom lever länge och för att lilla Hallon inte ska bli lessen för att dom har gjort sitt efter nåra veckor och ska kärras ner i skogen.. Som avfall.. Som dom vissna vallmona och klintarna..

Ser man det på  d e t  sättet känner jag faktiskt en liten glad känsla nånstans i magtrakten.. Det är för lilla hundens skull som matte har satt lsina rosor..

  








Av Kerstin Frithiof - 14 augusti 2012 08:23

--Kommer du ihåg vad jag gjorde i går.. Lilla hunden tittar uppfordrande på sin matte..

--Jo vars.. Du lyckades med konststycket att fixa till ett hejdundrande  s t a v f e l  i din blogg.. 

--Äh,  såna bagateller bekymrar inte Malina-Framboise-Lampone-Imperator Romanus det minsta.. Det är mänskobekymmer.. Nä, jag menar vad jag  g j o r d e .. På riktigt, alltså..


Och så påminner matte sin lilla hund om att han var på Nytorpet och sprang lös och roade sej på allra bästa sätt.. Och nu minns jag att jag träffade en väldigt trevlig dvärgschnauzer.. H a n  hade hur gärna som helst velat följa med matte och mej på en långrunda.. Men se  d e t  tillät inte hans mänskor. Han var nämligen så ung så han var utsatt för intensivuppfostran..


--Har  j a g  varit utsatt för intensivuppfostran nån gång.. Eller var jag så här fin och följsam alldeles av mej själv..


-- Tja, mja, äh, hmf..

Det händer inte ofta, men nån gång blir matte svarslös..

Jag väljer den alldeles gyllne medelvägen och tror att matte visst har bidragit till att hennes lilla hund är fin och följsam (åtminstone om jag slipper koppel) men hon behövde inte slita så värst med uppfostrandet.. Lilla Hallon

v a r  ett alldeles särskilt exemplar till hund..

V a r  förresten.. Ä r  ska det vara..




Av Kerstin Frithiof - 13 augusti 2012 07:40

Å så var det måndag och veckans prövning,  k l o k l i p p n i n g e n, är klar.. "Nemas problemas"..

Det finns en reklamsnutt på TV där en man med basröst säjer just det "nemas problemas". Matte fascineras av den där rösten och försöker prata likadant.. --Nemas problemas, hämar hon med sin pipiga fruntimmersröst nerstoppad i källaren..

--Nemas problemas, och sen hostar hon och går och dricker vatten.. Nemas problemas..


När matte var liten, vilket betyder når gång på nittonhundratalet, läste man en barnramsa med en vers för varje dag..

Matte minns bara den som handlar om måndag.. Givetvis för att hon är  f ö d d  en måndag..

Så här gick den:

Måndagsbarn har fagert skinn..

--Stämmer fortfarande, skojar matte.. Det har bara blivit så  m y c k e t  av det på senare år..


Matte håller på och vattnar sina nysatta rosor..

--Det gäller att hålla dom vid  l i v , säjer hon..

Vatten är tydligen livsexiliret för rosor.. Liksom för allt annat här på jorden .. Folk och hundar tillexempel..

-- Livets vatten.. Eau de vie.. Fast det sistnämnda kan lika gärna bli  t v ä r t o m,  menar matte.. Vad hon menar med  d e t  förstår inte lilla Hallon..


Berättade jag vilken färg dom här rosorna har.. Nä, det är klart jag inte gjorde eftersom jag inte kan se den..

Jo, dom är mittemellanfärgade.. Det kallas  r o s a, säjer matte.. (Utan basröst den här gången).

Mittemellanfärgade, gösselkrävande och törstiga..

--Lilla Hallon ska inte vara avundsjuk, förmanar matte..

Fnys..



Av Kerstin Frithiof - 12 augusti 2012 07:11

Go´söndag alla hundar, katter och mänskor där ute i världen, Europa, Sverige och Norjeby..

Låt mej förklara:

Varför nämner jag  h u n d a r  och  k a t t e r  före  m ä n s k o r .. Jo, för att i alla andra sammanhang nämns mänskor först..För en gångs skull gör vi tvärtom, tycker jag.. Dom små får börja..


Att vända på saker och ting har jag lärt av min matte.. När hon har kört fast i nåt problem, och då menar jag verkligen kört fast, så brukar hon sätta sej ner och blunda  och sen tar hon det hela igen, fast  t v ä r t o m ..

Och vips är problemet löst, skulle jag önska att jag kunde säja, men så är sällan fallet.. Ofta får hon lägga det åt sidan helt och för evigt, men  i b l a n d  så löstes allt till det bästa genom omvänt tänkande..


Varför jag räknar upp världen, Europa, Sverige och Norjeby på det här fåniga sättet beror på att så gjorde matte när hon var  l i t e n ..

Det är faktiskt ganska vanligt att barn förankrar sin plats i tillvaron på det här sättet.. Så matte var inte på något sätt unik, om hon nu trott det nångång..


Denna vackra söndagsmorron var det  j a g , lilla Hallon, som vaknade först.. Av att det kurrade i min lilla mage.. Och när det kurrar i  d e n  magen är det bäst att ta en snabb tur i trädgården.. Så ock i morse.. Sen var det inte nån mening med att sova längre tyckte varken hunden och matte..

Så nu sitter vi här med en mycket  l å n g  söndag framför oss.. Matte funderar så smått på att gå i kyrkan och hunden funderar skarpt på att gå till skogen.. Vi kanske hinner göra både och..

Go´söndag..



Av Kerstin Frithiof - 11 augusti 2012 08:10

Summerwind.. Tro inte ett ögonblick att lilla Hallon, Hinnbäa, Framboise och så vidare, har övergått till att prisa sommaren på engelska.

Nädå, sommaren prisar  j a g  bäst genom att nosa och kissa och  g r i s k u t a  lös och fri.. Hittar jag sen lite god parfym också når sommarprisandet oanade höjder..

Summerwind är namnet på dom  r o s o r  matte köpte i går och som hon med oändligt pedanteri planterade på taggen.. F a s t  om sanningen ska fram så  h a d e  hon behövt nog plantera ytterligare ett par buskar..

--Det får bli när  p e n s i o n e n  kommer, suckar hon.. Vi ska ha råd med både mat och bensinköp resten av månaden också, tillägger hon..

Men väldigt vackra rosor är det, och dessutom ska det sättas lite annat på taggen också..

--Lavendel, säjer matte med längtan i rösten.. Och persilja..

-- P-persilja, frågar lilla Hallon.. Det är ju nåt du använder i  k ö k e t, säjer han med yttersta förvåning..

-- Jo då, säjer matte glatt.. Persilja och rosor går väldigt bra ihop.. När  r o m a r n a  hade sina kalas, band dom kransar av rosor och persilja och prydde sej med..

--M-men det är ju ett par tusen år sen romarna hade dom här kalasen, invänder lilla Hallon..-- Inte ska vi väl vara så efter vår tid, väl.. Matte, säj..

--Skönheten är tidlös, säjer matte och ler med hela ansiktet..

Har jag sagt att vi kommer väldigt väl överens jag och matte..


Av Kerstin Frithiof - 10 augusti 2012 08:33

Inte för att jag tror att det intresserar nån, men jag vill i alla fall berätta att i morse  s o v  vi till halv sju..

--Rekord för den här sommaren, sa matte och kände sej nöjd och belåten..

Inom parentes sagt så behövs det inte så mycket för att matte ska känna sej nöjd.. I det här fallet två extra timmars sömn bara.. Jag för min del kan sova precis var och när som helst.. Vi hundar har många fördelar framför våra mänskor..


Nu är det dags (jag  v ä g r a r att stava det dax) för nästa festival.. Jazzfestivalen har gått igång i Hällevik.. Matte är inte alls lika negativt inställd till  d e n  som hon är till rocken.. Det beror kanske på att vi har rocken alldeles bakom knuten.. Jazzen är i alla fall ett par mil härifrån..

Matte är tillåmed så vänligt inställd till jazzen att hon kan tänka sej att åka dit ett par timmar och lyssna till dom glada tonerna.. För det är just det det handlar om; gladjazz av gammalt gott märke..


Matte håller på och kollar  r o s o r  nästan dagarna igenom.. Både i trädgårdarna i närheten, på nätet och på plantskolorna.. Det lutar åt mittemellanfärgade rosor efter vad jag förstår..

Nu räcker det förstås inte med bara rosor.. Dom här krävande krabaterna vill ha speciell  j o r d   och förmodligen lassvis med gössel om dom ska behaga blomma.. Lilla Hallon känner sej nästan lite förfördelad..

--Ska du inte göra, säjer matte.. Vem är det som får specialfoder, trimning, luspulver, vaccination och ilfärd till veterinären vid minsta knip.. För att inte tala om  p r o m e n a d e r..

Jo, jo så rätt så..



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards