brimikshallon

Alla inlägg under november 2013

Av Kerstin Frithiof - 6 november 2013 07:45


--Den sjätte november, sa matte, det är den dag då en krigstokig svensk kung red vilse på slagfältet och hamnade mitt bland fienderna..

Dom var inte klokare dom.. I stället för att ta kungen tillfånga och på så sätt skaffa sej enorma fördelar, föredrog dom att ta livet av honom..

Till minnet av dom här taffligheterna äter man idag gustav-adolfs-bakelser, framför allt i Göteborg..

Dessutom står kungens häst uppstoppad på Livrustkammaren i Stockholm.. Kungen själv gör det inte, vilket den tappre soldaten Svejk påstod..


Matte var i Prag för ett par år sen.. Hon hade väntat att man skulle slå mynt av Haseks befängde lille soldat.. Med små statyetter och annat krimskrams.. Så var  i c k e  fallet.. Guiden var noga med att nämna andra storheter från Prag, Kafka och Smetana tillexempel.. Men inte ett ord om Hasek.. Matte undrade lite och när hon kom hem slog hon upp författaren.. Och då förstod hon varför.. 

Han hade nämligen gått över till ryssarna och hade tillåmed stått på deras avlöningslista.. Som spion..


Nåväl, matte hade inte köpt nån svejksouvenir i vilket fall som helst.. Däremot köpte hon  a b s i n t h  och det var inte gott.. Inte kände hon sej begåvad av det heller.. Om jag inte missminner mej hamnade det mesta i slasken..


Denna veckan har matte varit med sin syster både hos tandläkaren och hos optikern..


Matte gläder sej storligen.. Hon menar nämligen att om en mänska börjar vilja både  s e  och  t u g g a  bra så har den mänskan återfått livsviljan..


Idag är det höstmarknad och matte ska köpa  m a r k n a d s k a r a m e l l e r.. Både åt systern och sej själv..












Av Kerstin Frithiof - 5 november 2013 08:25


--Åh, sa matte när hon drog ifrån gardinen i morse.. Och sen tog hon ett  d j u p t  andetag så hon nästan lyfte från golvet.. Hade det varit i en tecknad  f i l m  hade hon säkert gjort det eftersom hon viftade med tårna dessförutom..

Sen tittade hindarna också ut och sa "Åh" och viftade med svansar och tassar..


Vad var det som gjorde oss så exalterade.. Jo, det var  s o l e n.. Den har vi inte sett på jag vet inte hur länge.. Är det inte för blött ute och om det inte har börjat regna igen förstås, får vi alldeles säkert komma till skogen i eftermiddag..


I morron är det en av de där dagarna matte uppskattar så mycket.. Då är det nämligen höstmarknad i Sölvesborg.. Matte brukar åka dit tillsammans med Agneta.. Gå omkring och oftast frysa, men trivas..

Två gånger om året är det marknad, sommar och höst, och lika trevligt varje gång.. Det är iallafall vad matte tycker..


För ett par år sen var det en av marknadsknallarna, som hade en stor svartvit katt, som låg på bordet.. Okopplad var den, och hade alldeles tydligt ingen tanke på att smita..

Man fick klappa katten.. Det kostade en krona.. Klart att matte klappade.. (Hon har en obegriplig svaghet för katter, matte)..


--Tänk om, sa hon eftertänksamt.. Tänk  o m  jag skulle ta med mej vovvarna till marknader  och ta betalt för att låta dom bli klappade.. En krona klappen.. Det skulle bli en hel del under en säsong det..


Aldrig på tiden  v i  skulle ställa upp på nåt sånt.. Däremot ställer vi hur gärna som helst upp på att springa lösa i skogen..











Av Kerstin Frithiof - 4 november 2013 08:26


Efter två mörka och dimmiga  s ö n d a g a r  är det äntligen måndag.. En nästan lika dimmig dag som de två föregående.. Suck..


Gnäll inte, säjer matte.. Vänta med gnällandet till  s n ö n  kommer och  p l o g b i l e n  kör upp meterhöga vallar framför våra infarter..


Jo då, vi  v e t  att matte tycker illa om att skotta snö.. Det gick väl an om hon kunde ta det lite lugnt och skotta långsamt och målmedvetet som annat folk.. Men nähäj då.. Hon sätter en fruktansvärd fart och kroknar efter ett litet tag.. Arg blir hon också.. Så arg så att det är närapå att snön  s m ä l t e r  av hettan hon utstrålar..


Förra vintern hade hon skottat rent framför huset och frilagt  b r e v l å d a n  så att brevbäraren skulle kunna komma fram.. Då kom plogbilen och  v r ä k t e  upp en jättevall framför uppfart och brevlåda..


Matte blev så fruktansvärt arg så hon tog snöskyffeln och med uppbådande av sina sista krafter vräkte hon tillbaka alltihop ut i gatan.. Och sen sparkade hon på kokorna så dom for åt alla håll.. (Att hon sa ett och annat också behöver inte påpekas)..

Förmodligen gjorde hon sej skyldig till en  k r i m i n e l l  handling, men  h o n  tycker att plogbilen var ännu kriminellare..

Dom flesta matte känner tycker illa om att plogbilen vräker upp vallar.. Vad ska det vara bra att ploga gatan för, när den förbaskade bilen lägger upp såna djävulska snöhögar att man inte  k a n  köra ut..


Jag ser på matte att hon håller på att hetsa upp sej till nåt som inte är bra för henne..


--Matte, tror du vi kan komma till skogen idag.. Hundarna försöker avleda hennes tankar på snöröjning.. Och, faktiskt, det lyckas.. Hon släpper ämnet..

--Det beror helt och hållet på vädret, svarar hon så lugnt och sansat som om vredesutbrottet aldrig varit hotande nära..


--Hur har du der egentligen med  m a t e m a t i k e n, matte.. Hundarna tittar lite retfullt på henne..


--Matten, vadå,  j a g  har aldrig varit u n d e r k ä n d  i matte.. Även om jag inte är nån Einstein.. Varför frågar ni det..


--Tjaa, häromdan frågade vi dej hur många dagsmarscher vi skulle behöva för att ta oss till  R o m  och du började med att räkna ut hur  l å n g t  det är dit.. Och sen dividerade du sträckan med två, eftersom du antog att vi klarade av att gå två mil om dan..


--Jaha, vad var det för fel med  d e t..


--Mja, du räknade ut hur långt det är i  k i l o m e t e r  och sen antog du att det var  m i l .. Du tiodubblade alltså vägen.. Så i stället för två  å r  tar det lite drygt två  m å n a d e r att  marschera till Rom.. Det kan vi klara till våren och sommaren..

--Snälla matte, sluta upp med att ryka på det viset.. Du kan börja brinna.. Snälla..














Av Kerstin Frithiof - 3 november 2013 08:37


--Godaste, godaste söndag till precis alla i hela Universum.. För det  ä r  väl söndag på riktigt i dag, matte..


--Jo då.. Idag  ä r  det verkligen söndag.. Go´söndag till dej själv, hallonpåse.. Go´söndag till dej också lilla Nellie..


--Vad ska vi göra idag, då, matte.. Hundarna börjar bli otåliga eftersom dom inte fått nån långpromenad på flera dar..


Det troliga är, att vi inte får det idag eller.. Vädret är fortfarande väldigt både  grått och blött.. Och ärligt talat så  ä r  det inte så trevligt att bli våta om magarna..


Alla dom där citrusväxterna, som stod ute i somras och som dessförinnan stod i den ljusa delen av vardagsrummet, som matte på skoj kallade sitt "orangeri", jo, alla dom växterna står numera i sovrummet..

När matte tog in dom för vinterförvaring ställde hon dom på ett litet bord där.. Där verkar dom trivas förträffligt.. Utom möjligen clementinen.. Matte vände på den häromdan och det verkar den inte ha tålt.. För en stund sen vände hon tillbaka den.. Och så hoppas hon att den ska börja trivas igen..


--Vad är det som är så speciellt med dom där växterna, frågar hundarna.. Du har haft dom i flera år nu och aldrig har dom ens blommat.. För att inte tala om att ha satt frukt..


--Å, jag tycker  o m  att ha dom.. Titta på dom och trivas tillsammans med dom.. Plocka lite med dom och bli arg på dom också ibland.. När dom drar till sej löss och spinn.. Det är nästan som att ha  h u n d a r..


D e t  var väl ändå för magstarkt.."Nästan som att ha  h u n d a r".. Hur i all världen bara  k a n  matte jämföra växterna med  o s s..

Nu blir hundarna förtörnade:

--Vad  m e n a r  du egentligen, matte.. Skillnaden mellan  o s s  och dina växter är himmelsvid.. Förklara dej..


--Tja.. Matte ser ut att tänka efter.. Den  s t ö r s t a  skillnaden mellan hundarna och växterna är, att  v ä x t e r n a

står stilla och håller tyst..


Matte ser så pillemarisk ut, att vi begriper, att hon bara retas..


--Tja, fnissar hon.. Frågar man får man  s v a r..

















Av Kerstin Frithiof - 2 november 2013 08:45


Idag är det söndag  f a s t  det är lördag.. Och i morron är det söndag  i g e n..

Hundarna önskar att mänskorna lät bli att ändra på tiden stup i kvarten.. För en vecka sen flyttade man den en t i m m e tillbaka.. Och nu har man flyttat på den en hel  d a g..

För oss hundar är förfaringssättet obegripligt, och ärligt talat är det det för matte också..


Matte kom hem från frissan Felicia och parkerade sej framför spegeln.. Hon o-ade och ah-ade och petade på testarna.. Vände och vred sej och var synbart belåten..

För att säja den sorgliga sanningen så märkte   v o v v a r n a  ingen skillnad.. Men det sa vi inte till henne.. Vi  u n n a r  henne att få känna sej fin..


Jo, apropå  s t o r m e n  häromdan:

Alla  l ö v  har blåst bort från vår stora gräsmatta och lagt sej i häcken.. Och  d ä r  kommer de att göra stor nytta med tiden.. Det har med  "k r e t s l o p p e t" att göra menar matte, men  vad hon menar med  d e t  kan jag inte begripa..Inte ens lilla mor fattar det.. Fast, det är klart, lilla mor  s t r u n t a r  i både löv och  kretslopp..


På den  l i l l a  "gräsmattan"  framför huset.. Den som  s y n s  från gatan.. D ä r  ligger inga löv till nytta för kretsloppet.. Där växer bara  o g r ä s.. Och  d e t  är frodigt..

Matte tittar på förödelsen då och då och skakar på huvet..

--Borde låta gräva upp alltihop och anlägga en  n y  gräsplätt, säjer hon..

Vi får väl se hur det blir med det..


För nåt år sen lärde jag mej att  d i m m a  det är svävande vatten.. (Hur det kan hålla sej uppe utan att trilla ner, begriper jag inte).. Idag är det mycket vatten som svävar omkring vill jag lova.. Det är nästan svårt att  s e  på grund av allt vattnet..

--Det hör till när det är november, säjer matte och försöker "gilla "läget"..























Av Kerstin Frithiof - 1 november 2013 08:01


--Idag är det  m i n  tur, säjer matte och ser belåten ut..

--Vaddå, din tur.. Vovvarna tittar förvånat på henne..

--Att gå till  f r i s s a n,  småttningar.. För nåra veckor sen var det  n i  som var hos frissan och blev fina i pälsarna.. Idag är det  m i n  tur att bli fin..


Att matte kan se så glad ut begriper inte hundarna.. V i  för vår del skulle gärna slippa att gå till frissan och bli avryckta våra pälsar.. Och kloklippas  och..och..

När vi påpekar detta för matte ser hon först lite förvånad ut.. Sen börjar hon förklara..


--Mänskorfrissor  r y c k e r  inte av håret på sina kunder.. Inte heller klipper dom  n a g l a r n a  på dom.. Matte småskrattar och puttrar lite.. Precis som om hundarna sagt nåt  r o l i g t..


November heter den månad, som börjar idag.. Det betyder den "nionde" månaden, trots att den är den elfte..


Att det är på detta sättet beror på  r o m a r n a.. Dom började sitt nyår i mars, som således blev den första månaden..

Följaktligen blev november den nionde.. Lätt som en plätt..

Dom var allt bra duktiga.. romarna..


Det är nåt konstigt med matte.. Så fort jag börjar prata om romarna ser hon så besynnerlig ut i ansiktet.. Precis som om hon inte mådde riktigt bra..


--Vad har du egentligen emot romarna, matte.. Jag vill ju gärna  v e t a..


--Lilla, lilla Hallon.. Jag har  i n g e n t i n g  emot romarna, men jag tycker det är lite fånigt att  d u  går omkring och mer eller mindre inbillar dej att  d u  är en sån..

--Lilla tok.. Du är alldeles underbar som du är.. Du och lilla Nellie.. Inte vill jag byta ut er mot ett par gamla romare.. Aldrig på tiden..

















Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards