brimikshallon

Alla inlägg under november 2014

Av Kerstin Frithiof - 14 november 2014 10:15

    

-Jahapp, det var det det.. Matte sken av belåtenhet när hon krängde av sej kängorna efter en timmes sejour i trädgårn..


--Vad var det som var  d e t.. Hundarna förstår inte riktigt mattes glädje- och mallighetsstatus..


--Alla knölar är uppgrävda och lagda för vinterförvaring i källaren.. Båda dahlior och gladiolusar.. Och alla, precis alla, har växt till sej under den långa, långa sommaren och är frodiga och fina.. D o m  ska nog klara vintern bra..


--Hur blir det med  o s s  då under vintern.. Hundarna vill minnas att vintrarna inte är så trevliga i vårt otäta hus.. Tapeterna har vissa problem med att hänga kvar när det stormar ordentligt..


--Nemas problemas.. Matte gör sitt bästa för att härma en reklamgubbe med basröst, som då och då dyker upp på TV.. Oss emellan går det inget vidare eftersom matte mer ligger åt  s o p r a n h å l l e t  om man säjer så..


--Minns ni förra året, vovvarna, när jag tejpade igen alla otäta fönster med maskeringstejp. Det var för övrigt  n i

som kom på den idén..


Visst låter det trevligt, att det var  v i  som kom på den goda idén att tejpa otäta fönster.. Synd bara att vi inte kommer ihåg det..


--Är det flera  b r a  saker  v i  har kommit på.. Nu blir vi  ivriga och  klämmer oss viftande närmre matte..


--Tja, mja.. Ofta är det  n i  som kommer på att vi ska ut till skogen..


--S k a  vi det idag igen då, matte.. Tänk så trevligt det vore.. Och tänk om du hittar  s v a m p..


--Hm, vi får väl se..


Jaha..













Av Kerstin Frithiof - 13 november 2014 07:19

    

--Vad betyder ordet "trevligt".. Vovvarna hör detta ord ständigt och jämt.. "Trevligt, trevligt, trevligt".. Ungefär som "liksom" och "alltså".. Modeord, således..

Just "således" säjer matte och hundarna väldigt ofta.. Men vi är nog dom enda som använder  d e t  ordet.. I stället för "alltså", således.. 


--Tja.. Matte börjar ofta sina förklaringar med "tja".. Ytterligare ett ord som håller på att bli utslitet, alltså.. Liksom..


--Trevligt, säjer hon eftersinnande betyder nåt glatt och behagligt.. Säjer man att det är trevligt att träffa nån betyder det att man blir glad att se just den personen.. Motsatsen är "otrevligt"..


--Gå på kalas är oftast trevligt.. Gå till tandläkaren är otrevligt..


--Som till veterinären alltså.. Således.. Hundarna fattar precis..


I dag var det säckmörkt när vi kissvandrade.. Det är  f o r t f a r a n d e  mörkt ute..


Vi var på Nytorpet i går igen.. Det var mycket folk .. o c h  hundar.. ute och promenerade.. Det är härligt att vara på Nytorpet.. Har man tur kan man desssutom hitta ett och annat  ä t b a r t  i skogen..


Förra gången vi var där försvann båda hundarna som dragna på ett snöre upp bland buskarna..


Matte ropade, först argt sen ängsligt på oss, men  v i  lydde inte.. Tacka för det.. Vi stod och åt på ett stort runt knäckebröd, som nån slängt ifrån sej.. Lilla mor hade placerat sej sjäv  p å  knäckebrödet  och så åt vi i cirklar..

D e t  var trevligt..


Sen kom matte och drog iväg oss.. Och sa ett och annat också.. D e t  var otrevligt.... alltså













Av Kerstin Frithiof - 12 november 2014 06:55

    

--Ska du  g n ä l l a  över nåt i dag, matte.. Eller ska du  g o r m a.. Du ska kanske tillåmed vara nöjd och belåten..


Hundarna sätter sej till rätta för att höra vad matte tänker ta sej till i d a g..


Vår mänska ser aningen missbelåten ut..


--Inte  g n ä l l e r  jag.. Och inte  g o r m a r  jag heller.. Och om jag ska vara nöjd och belåten vet jag inte ännu..

Dan har ju bara precis börjat..


Där fick matte nåt att tänka på.. Hon vet nog inte  o m  att hon både gnäller och gormar.. Men, det hör kanske till den mänskliga naturen att gå och grumsa..


Så är det inte för hundar..  V i  går inte och smågrumsar.. V i  morrar och hotar, men  b i t e r  gör vi sällan.. Jo, lilla mor skulle säkerligen bitas om hon hade chansen.. Fast, å andra sidan: Det bitandet skulle inte tjäna mycket till eftersom hon har det dåligt ställt med tänder nu för tiden..


Därmed vill jag inte säja att  m a t t e  slåss och bits.. Nä, men  g r u m s a r  lite gör hon allt..


Vi börjar närma oss mitten av november  (idus som romarna sa)  och ännu blommar det i trädgården.. Nåt höstande har det inte varit tal om ännu..


--Inte gräver jag upp dahlieknölarna förrän blommorna har vissnat..


Vovvarna vet inte om matte säjer så för att hon gillar blommor i november, eller för att hon drar sej för att gå ut och böka i blöt och fuktig jord.. En kombination kanske..


Annars är november en månad vi inte är så förtjusta i.. Det är för  m ö r k t  och  s t i l l a s t å e n d e.. Ungefär som en  m e g a s ö n d a g..


Björnarna  ä r  inte så dumma trots allt.. 

















Av Kerstin Frithiof - 11 november 2014 07:21

    

Mårten har namnsdag idag.. I Skåne äter man gås vid Mårten.. Om det är den  h ä r  dan eller dan innan vet varken matte eller hundarna..


--V a r f ö r  i all sin dar äter man gås just vid den här tiden.. Hundarna är som vanligt fulla av frågor..


--Tja.. Matte tar på sej tänkarminen.. Anledningarna är många, men framför allt firade man förr, under den katolska tiden, en Sankt Martin av Tours, en fransk biskop.. Katoliker är vi inte längre, men mårtensgås äter vi..


--Förresten finns det en berättelse, kanske med verklighet i botten, om hur en flock gäss räddade  R o m  från att erövras av fiender..


--Ooh, berätta, berätta.. Lilla Hallon fladdrar med öronen och svansen går i topp.. Det finns ingenting som intresserar lilla hunden så mycket som romarna..


--Var Caesar med den gången..


-- Nä, detta hände flera hundra år  i n n a n  Caesar föddes och innan Rom blev stormakt.. Hela Rom rymdes i stort sett på klippan Capitolium, och där gick det en gåsflock..


--En mörk natt försökte fiender, jag  t r o r  det var etrusker under Porsenna, ta sej upp för klippan, men  g ä s s e n  hörde dom och började kackla och föra oväsen..


--Romarna vaknade av gåsskriken och kunde ta till vapen och försvara sin stad.. Fienderna fick ge sej av med svansen, du vet var, lilla Hallon..


--Sen den dan räknades gässen på Capitolium som heliga..


--Och nu  ä t e r  vi  u p p  dom..


--Ja, min älskling.. Nu äter vi upp dom..

















Av Kerstin Frithiof - 10 november 2014 09:26

    

För en stund sen satte jag mej mitt på köksgolvet och tog på mej min mest förtjusande min.. Jag tyckte själv att jag  mest av allt påminde om en ros på en prinsesstårta..


Jag satt och  h o p p a d e s  att matte skulle komma och upptäcka hur tilltalande jag var.. Och kanske öppna kylskåpsdörren..


Och så kom hon stövlande..


--Sitter  d u  här och ser dum ut, sa hon.. Totalt okänsligt..


Suck, det är inte alltid det blir som man tänker..


I går var vi på Nytorpet.. Ganska tidigt var vi där.. Det var fullt med follk ute i spåren.. Både såna som sprang och såna som flanerade..


För inte så många år sen var det en hel del skadegörelse där.. Framför allt på bastubyggnaden.. Ofta var fönsterrutor sönderslagna.. Annat ofog att förtiga..


Det var bålda ynglingar på moped, som drog runt i bygden på den tiden.. Stal och vandaliserade.. Troligen var det dom som brukade roa sej på Nytorpet också.. 


--Jag kan undera vart  d o m  tagit vägen, sa Agneta fundersamt..


Matte, som inte alltid har så höga tankar om mänskligheten, trodde för sin del att dom förpassats till fängelse.. Dom borde ha åldern inne vid det här laget..


Agneta, som helllre friar än fäller, tänkte för sin del  (ö n s k e t ä n k t e , menade matte) att ynglingarna troligen har vuxit till sej och fått vett..


















Av Kerstin Frithiof - 9 november 2014 08:01

    

Vi har börjat gå ganska långa promenader här i byn och nerom sommarstugeområdet..


Igår, när vi var vid Sundet, kom ett cykelekipage bakom oss.. Det var Müller med mänska..


Lilla mor till att gorma och jag hängde på.. Stackars Müller blev helt förvirrad och sprang  f r a m f ö r  cykeln med den påföljden  att mänskan  n ä s t a n  gick i backen..


Matte, för sin del lyckades hålla både balansen och vovvarna..


En liten stund tidigare hade vi  o a v s i k t l i g t  råkat välta ett barn när han ville klappa oss.. Vi var idel vänlighet, men när vi reste oss på bakbenen tappade han balansen..


--Ta mej i näven, sa matte, så drar jag upp dej..


Så skedde promt och utan åthävor.. Det var tur att barnet var en robust liten pojke och ingen piplisa..


--Jag fattar inte, sa matte ilsket.. --Jag fattar inte varför medverkande i reklamfilmer på TV inte kan stå stilla, sa hon och började hetsa upp sej än mer..


Saken är den, att vad man i stort sett än gör reklam för, så visar man upp hoppande och snoende mänskor, som vrider sej och kastar med långa frisyrer.. Och allt detta till dunkamusik och annat buller..


Matte frågar sej vilka man vänder sej till i dom här reklamsnuttarna..


Hon erinrar sej  f i l m e r, som föreställer forna tiders  d å r h u s.. Likheten är slående..


--Snart gör man reklam för  r o l l a t o r e r  med hjälp av oscent slingrande och dunka-dunka.. Det är mattes fasta förvissning..


--Varför hetsar du upp dej på det viset, matte.. Det är inte  b r a  för dej..


--Håller med vovvarna.. Fullständigt.. Det är inte bra för någorlunda normalbegåvade mänskor att utsättas för  sånt här dravel.. Det är  f ö r n e d r a n d e..


--Här, matte.. Ta lite vatten, så känner du dej avsvalkad.. Hundarna är idel omsorg..


Det är säkrast att matte vilar upp sej och dricker lite vatten.. Annars kanske hon inte orkar med nån  p r o m e n a d  lite senare i dag..

























Av Kerstin Frithiof - 8 november 2014 09:10

    

--Det går väldigt snabbt mellan lördag och lördag.. Nästan lika snabbt som mellan lördag och söndag..

Det är matte som suckar över tidens gång..


Till saken hör, att matte tycker illa om söndagar.. Ibland kommer det två söndagar i följd och då riktigt  a v s k y r  hon dom.. Om tillexempel  j u l a f t o n  infaller på en söndag kommer det att bli  t r e  söndagar i svit.. Frågan är om hon inte överväger att göra som björnarna då..


--Vad är det då björnarna gör.. Utom att överfalla folk och äta blåbär..

D e t  verkar vara ett intressant spörsmål.. Vovvarna vill som vanligt  v e t a..


--Jo, dom går i  i d e.. Vilket betyder att dom sover hela vintern i en grotta nånstans..

Matte ser belåten ut.. Tanken på att gå i idé tilltalar henne tydligen..


Hundarna tittar på varandra med förfäran i blicken.. Vad ska det bli av  o s s  om matte lägger sej att sova hela vintern..


Men, så kommer vi, samtidigt och på en gång, ihåg, att matte är aningen böjd för  ö v e r d r i f t e r.. Hon menar naturligtvis  i  n t e  att gräva ner sej under hela  v i n t e r n.. Bara under tre trista  s ö n d a g a r  i följd.. Och det må vara henne väl unt.. Vi kan tillåmed tänka oss att göra henne sällskap..


--För vovvarnas del gör det väl ingen skillnad, säjer matte.. Lite retsamt sådär.. -- N i  sover ju redan bort mesta delen av er tid..


--Fnys..









Av Kerstin Frithiof - 7 november 2014 08:01

    

--Skulle inte  d u  vilja ha en telefon som tål vatten, matte..

Hundarna tittar med intresse på en reklamsnutt på bloggplatsen, som visar en telefon som faller och faller genom azurblått vatten.. Förmodligen nånstans i Medelhavet (Mare nostrum, som Caesar skulle ha sagt).. Och så bubblar det så stilla och vackert om telefonen..


Matte ser frågande och ganska  d u m  ut..


--Nja, jag känner inget  b e h o v  av att kasta telefoner i havet.. Och hur ska jag för övrgt  f å  u p p  den igen om jag skulle vilja ringa till nån.. Och hur  h ö r  jag signalen om nån skulle få för sej att ringa till  m e j..


--På det stora hela tycker jag  att idén med vattentäta telefoner är intressant om än något  d ö d f ö d d..


--Givetvis kan man ju  t a p p a  relefonen i vattnet, men problemet med att få upp den igen kvarstår..


Vad hundarna förstår så finns det mycket statustänkande i just telefoner.. Men såna finesser är bortkastade på oss.. Vi telefonerar nämligen inte.. Visserligen använder  m a t t e  telefon, men nöjer sej med att  r i n g a  på den.. Bara tanken på andra användningsområden gör henne  n e r v ö s..


I dag på morronpromenaden träffade vi en mycket trevlig man, som uttryckte sin uppskattning av  o s s.. Pigga och söta tyckte han att vi var.. Och  v i  uppförde oss exemplariskt.. Inte tillstymmelse till vrål eller morr hördes från oss.. Idel vänlighet och glada svansar.. Matte tillät sej att se skeptisk ut.. Som om alltihop var en  s y n v i l l a..


Visst är det väl så att mänskor .. o c h  hundar.. tycker om att känna sej lite  d u k t i g a  emellanåt.. Matte berömmer ofta  o s s  och uttrycker sin uppskattning när vi gör nåt bra..


Själv känner hon sej duktig när hon tittar på ett TV-program, som heter Lyxfällan..


I det här programmet får man träffa mänskor som har ställt till det för sej ekonomiskt.. Fullständigt vettlöst har dom handlat och dragit på sej stora skulder.. Och så sitter dom och gråter när det går upp för dom hur korkade dom varit..


Det är inte så att matte  g o t t a r  sej åt andras elände.. Hon bara tycker det känns härligt att få känna sej duktig..

Och förståndig.. Eftersom  h o n  alltid varit.. om inte förståndig så iallafall försiktig.. och alltid sett till att betala sina räkningar innan hon handlat onödigheter..













Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards